跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

邊到可以睇到 , 邊間小學派左邊間中學呢 ?

伯爵府

原帖由 甜芋 於 10-9-14 13:47 發表

家下秘密咗呀,唔可以公布.之前我見靈愛,年年都貼係學校門口.徐校,普校今年的宣傳單張,都有寫埋,幾多位同學派英文中學.
知唔知趙中通常收邊間小學多呀 ?

伯爵府

原帖由 甜芋 於 10-9-14 17:30 發表

南元朗官立小學,元朗官立小學,天水圍官立小學有聯繫位,派去的學生比其他學校的比例要高些.但是要在精英班的A班里.B班有幾多可以派去,我不清楚了.

呢樣我都知 , 但聽聞南官小今年派位派得唔係咁好.

除左呢三間 , 知唔知仲有邊間小學 , 會比較多小朋友入到趙中呢 ?

伯爵府

原帖由 天娜 於 10-9-14 18:50 發表
元小今年入趙中是16人, 南元小是入趙中是22人
元小入鄉中是18人, 南元小是30人
而元小上年的學生人數較南元小少50人
因此這兩間小學上年派位很理想

...

嘩,南元小派得真係幾好喎.
剛派中學的 , 一級有幾多個人呀 ?

伯爵府

原帖由 天娜 於 10-9-14 22:06 發表
鄉中
精英班 : 40人
普通班: 34人
英文堂分兩小組學習

即 74 人 , 有 52個入到趙中 & 鄉中,比例都好好好高喎.

伯爵府

原帖由 天娜 於 10-9-15 17:25 發表
sorry!我誤會左你的意思, 比錯答案
我既意思是而家鄉中中一的精英班人數是一班40人, 普通班是34人
至於元小兩班精英班約七十人, 18人入鄉中, 16人入趙中, 約22人入天官

...

oic , 即就算比你讀到元小 , 都要精英班先有機派到呢兩間中學啦 ~

今日撞到我朋友 , 講起中學派位 ,我話官小派得好好架喎 , 佢話"係鬼,我個仔咪讀南元小囉 , 今年派左去天水圍香島 , 隔離屋果個就近 d , 去左金巴崙."
我當堂打左個特.

不過 , 而家明白晒啦 ~
因佢個仔係讀精英班.

首頁

尾頁

跳至