婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

"真系ka.....點好relationship都唔好2個女人一間屋,同有個29係屋差唔多咁得人驚!!"

agree...一屋不能藏二女...
無計, 兩個成年女人, 一定爭"話事"...(明爭暗鬥), 簡單例如, 你去toilet習慣放下廁板, 你99 每次都擰番起---> 呢d 位已是 爭"邊個話事".... (開聲同佢講無用, 男人尚且會就女人(因為唔夠女人講),女人...兩個都咁好口才, 真係勢成水火... )

曾有一位中年男士, 未婚...同我講︰女人只會遷就自己個囝,even 囡都唔會就!! 女人係唔會就人, 所以婆媳無可能同住....!

諗落又係........我媽有時都唔就我...

男爵府

育兒性格勳章

回覆 6# Sayuri_Li 的文章

共用都唔緊要...
最大問題係, 有一方覺得自己 "大過你"....而你唔覺得 她是"大過你"........

男爵府

育兒性格勳章

回覆 9# nokia6300 的文章

祝你快d 可以搬走....總之有"自己的家"

男爵府

育兒性格勳章

回覆 8# heidys 的文章

"UM..我會覺得奶奶大過我. 因為佢點都叫做長輩. 所以...我有寄人籬下feel"

咪就係囉...
但新抱心底會諗︰呢位長輩,沒有"血緣" 關係, 只是一個三九唔識七既阿婆....但佢"咁o岩" 係c6 阿媽je........ 。做乜要受佢氣,做乜要"當佢大" 呢? i mean.....佢無理由逼迫新抱!!!

所以,婆媳最好就係保持距離,你不犯我, 我不犯你....

尊重長輩,不代表要受人氣囉....

所以, 真係無可能同住....
我每次見到 以前教會, 有個女仔, 可以同99 同住 + 影相 去trip...覺得巧勁勁,d人 緊係覺得佢 呢d 先叫 "好新抱",又"順服丈夫".........

but 我只能說︰雙向的吧.....有好99, 咪有好新抱囉........ & 最重要︰男人做好自己中間人既角色,而唔係奉旨要個老婆對99 好...or 99 對老婆好

首頁

尾頁

跳至