自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位,

我有個小學同學, 有次她老公有交通意外, 我借了一萬元給好, 到現在差不多5年了一毛都沒還過. 以前已很少打電話給我, 現在有時我打電話給她她都沒有聽. 我對她很失望.一直以來 她可以幫的都沒有幫過我, 如果追她我想沒朋友做了. 你們會怎樣做.

大宅

原帖由 alicemic 於 10-9-15 18:35 發表
黎明金句︰追人還錢如乞米! 實在不無道理,我自己都借過2次錢比人,又係一去無回頭,所以日後借3兩百就可以,多過500百...no way!

黎明金句, 真是勁呀!十一年前借了八萬給朋友到現在只還了3仟, 唉! 真慘! 問人還錢真的比乞還要難.
以為幫人渡難關, 怎知.....

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

放棄吧!

大宅

我都覺得好難借錢比人好難預人唔還
雖然我未試過借錢比人
借比佢,都係諗住幫佢渡過難關, 如果人人都諗住借左無得收, 咁常理應該唔會有人肯再借錢比人,一D真係有困難既人就好慘
我覺得你無錢還, 唔緊要,等你有先還,但唔好比我知你周身名牌,又去旅行囉
自己唔捨得食唔捨得著來幫你, 你用我D血汗錢揮霍,要揮都係我啦,下話...
個D借錢唔還又成日去旅行D人,真係好衰格

Tim is my big boy and Max is my little boy. tiMax are my favorite boys!

大宅

畀面勳章

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-9-16 15:57 發表
反正已經冇朋友做(佢唔還錢唔敢見你, 你見到佢唔還錢更加唔會同佢做朋友), 一於預左反面上門追佢還錢, 仲要唔使客氣. 可能都仲有機會收番, 但係你先預左追唔番會安樂d. ...

老實講呀! 借比佢地時都是想幫佢啫,預左唔還我就唔制啦,個心都是幫佢為先,沒有想不必要的事情

大宅

好媽媽勳章

反正已經冇朋友做(佢唔還錢唔敢見你, 你見到佢唔還錢更加唔會同佢做朋友), 一於預左反面上門追佢還錢, 仲要唔使客氣. 可能都仲有機會收番, 但係你先預左追唔番會安樂d.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sorry, 只諗到
淋紅油, 寫大字, 同貼街招. 但個fd試過出律師信追(要有單據), work.

侯爵府

好媽媽勳章

我覺得朋友間真係最好唔好有錢銀關係, 如真係要借, 咁就要同自己講, 係俾, 係送出, 唔好與人地會還, 用咁嘅心態就無問題

大宅

畀面勳章

原帖由 jo2901chan 於 10-9-15 23:43 發表

老公個親戚7年前欠我錢,我同妳一樣都係搵人代收先收到咋~~

你又是呀! 其實我都是一試,因為這個是同事的朋友,佢地收到錢才收手續費,如果收唔到是唔會收一個仙. 所以我就一試. 另外我介紹左佢地比另一個朋友,因為佢個租客欠了幾個月租金,都是佢地幫手.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 午餐肉 於 15/9/2010 21:41 發表

我之前都試過你地的經歷,不過,真是要找人幫忙下才能收回我的血汗錢. 我心想其實都是當一試,收到當然開心,收唔到等佢知道我唔想佢當我水魚. 當然我已成功收回啦. ...

老公個親戚7年前欠我錢,我同妳一樣都係搵人代收先收到咋~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

侯爵府

我記得讀中一時, 第一次借$比同學, 好記得我每次叫佢還$, 佢總是在小食部買零食後, 找回的零$還給我..(我覺得我係佢跟班多d, 幫佢收零$$)

我當然有向老師投訴, 唔記得有無還晒$$, 至此以後, 我記得好似無再借$$比人, 因為怕怕..

大宅

畀面勳章

原帖由 alfreday 於 10-9-15 20:56 發表
我都想學點叫人快D還錢!我做錯乜呀!一心去幫朋友渡過難關,點知叫佢還錢就話冇朋友做呀。

我就出信要佢每月分期還畀我,還得一個月咋!今個月都未還,追過佢又話未知幾時還畀我。足足八萬元!佢問我借我冇托手爭,佢急需要錢時我 ...

我之前都試過你地的經歷,不過,真是要找人幫忙下才能收回我的血汗錢. 我心想其實都是當一試,收到當然開心,收唔到等佢知道我唔想佢當我水魚. 當然我已成功收回啦.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都想學點叫人快D還錢!我做錯乜呀!一心去幫朋友渡過難關,點知叫佢還錢就話冇朋友做呀。

我就出信要佢每月分期還畀我,還得一個月咋!今個月都未還,追過佢又話未知幾時還畀我。足足八萬元!佢問我借我冇托手爭,佢急需要錢時我即刻攞錢畀佢。我有時都要慳住洗,佢就擋冇事發生正常生活,仲喳車出入。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

我以前都試過,自此之後,同D朋友不會再有錢銀來往,
因為次次借完,9成都唔還.
有次請個朋友食飯後,打比佢唔聽電話,驚死我要佢請返,正CHEAP精

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 CALVEN 於 10-9-15 19:43 發表

可能佢有精神病.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係街借個電話打比佢

你 : hello , 亞 xx , 我係 xx (如果佢重未級你電話) , 你 x 年前借咗我一萬蚊 , 我想你月尾還比我 ........

1. 未講完已級咗你線
2. 唔認
3. 話你 chee 線

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

鬧佢, 奚落佢, 打佢, 兇佢, 斬佢, 殺佢啦...........................

...............都無用架, 係唔還就唔還......

每次一見倒呢d post, 都會提起我傷心事.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 vickycheung36 於 10-9-15 18:04 發表
她仲末死都話時時見到, 搵人追末又要用錢?
她之前都有講過唔好意思, 但又過了幾年, 我都唔明欠人錢又常常見到, 會好意思?而最大問題是她的態度, 有時見到仲眼屈屈. :evil: ...

可能佢有精神病.

男爵府

你無聽過?

<企係度借錢比人,跪係度求人地還錢>

不過我都係蠢左,先聽到呢句說話.

佢有心還一早還左啦
通常佢惡過你.

男爵府

問我借錢的朋友,根本借完十個有九個唔還,所以有了家庭之後,一亳子都唔想借。

首頁

尾頁

跳至