自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

今日放學, 老師同我講, 我個女比佢個同學咬, 話因為佢地爭玩具, 個男同學就咬我女, 見到個女隻手仲有一大個牙印, 真係唔識點做, 老師話已經叫左個同學仔同我女道歉, 咁我而家係咪應該就咁就算數, 我好唔開心, 佢果班得12人都攪成咁, 哎...... 好無奈! 咩都做唔到.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係唔係幼稚園??

水晶宮

原帖由 legomeko 於 10-9-14 17:49 發表
今日放學, 老師同我講, 我個女比佢個同學咬, 話因為佢地爭玩具, 個男同學就咬我女, 見到個女隻手仲有一大個牙印, 真係唔識點做, 老師話已經叫左個同學仔同我女道歉, 咁我而家係咪應該就咁就算數, 我好唔開心, 佢果班 ...

of couse
咪你想点 ?

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

如果係我唔想算都唔得啦....mouth:
唔通走去鬧個小朋友?鬧個家長?叫個家長同我SORRY?
心痛自己小朋友就一定架啦
咬人係唔岩.
再有下次呢類情況我就一定會投訢.
希望你小朋友無咩事啦

水晶宮

sure 做 mami ge 1 定心疼
but 冇計 la
幼稚园 right ?

大宅

醒目開學勳章

因為亞女今年K1, 返學已經日日喊, 話唔返學, 而家又整單咁既野, 超無奈!

大宅

醒目開學勳章

其實又同幾多人無關既...
只要有一個未係好識同人相處既小朋友,
就算一班5個人都會出事...

不過放鬆心情吧!!
這種事在小朋友生活社交中大概是不可避免的.....
當然如果係俾人打到頭破血流就肉都赤埋啦...

媽媽繼續鼓勵佢返學啊!!!
k1剛入學她最需要你正面支持!!

珍珠宮

唔開心一定係架喇, 但算數啦, 我仔細個都受害幾次.
咬人果個小朋友媽咪會更加唔開心架.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

好媽媽勳章

我亞女上playgroup 都試過比同學仔咬, 仲係咬臉tim(有牙印ga, 要成個星期先無印), 我叫亞女原諒佢, 細路仔好快就唔記得ga la, 放心la

老師都好緊張, 但其實呢d事想阻止都唔夠快

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囝之前係學校都比同學咬過
心痛一定有,不過吾係好傷就算了.

大宅

醒目開學勳章

希望亞女唔好因為呢件事 而加深佢唔想返學既情緒喇!
我都明白小朋友唔識表達, 爭執起上黎都無辦法, 所以正正覺得無奈, 而家唯有叫個女, 如果人地打佢, 咬佢, 叫佢即刻逃走兼話比老師知!

大宅

原帖由 kikiboy 於 10-9-14 18:04 發表

看了這一句,超級身同感受,因為我就係果d咬人小朋友嘅媽咪...

我都真係超級唔好意思,好想教好小朋友,但佢只得2歲3個月,同佢講又好似明又好似唔明,但我同老師都已想盡辨法,軟硬兼施,但情況都係未如理想,唔通我真係應該唔俾小朋友番學? 但佢唔早d同小朋友相處,我怕之後教仲難...

雖然我個仔唔會係咬到樓主小朋友果個男同學...但係我都想代咬人小朋友嘅家長道歉...因為我其實都一樣好心痛,好唔開心...比起之前阿仔出街無端端俾小朋友咬佢耳仔更唔開心...唉...

大宅

原帖由 kikiboy 於 10-9-14 18:04 發表

看了這一句,超級身同感受,因為我就係果d咬人小朋友嘅媽咪...

我都真係超級唔好意思,好想教好小朋友,但佢只得2歲3個月,同佢講又好似明又好似唔明,但我同老師都已想盡辨法,軟硬兼施,但情況都係未如理想,唔通我真係應該唔俾小朋友番學? 但佢唔早d同小朋友相處,我怕之後教仲難...

雖然我個仔唔會係咬到樓主小朋友果個男同學...但係我都想代咬人小朋友嘅家長道歉...因為我其實都一樣好心痛,好唔開心...比起之前阿仔出街無端端俾小朋友咬佢耳仔更唔開心...唉...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔初初返N班時都試過抓損女同學面仔(好淺的線), 老師同我講返, 佢地已經報告左比女同學的家長, 但我話我駛唔駛親自道歉, 老師話唔駛喇, 佢地解釋左, 所以我覺得間學校都幾好, 佢又唔會話我聽阿仔整到邊個, 又唔會話比對方聽邊個係打人的小朋友.
,

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

當然算啦, 唔係可以點喎, 我囡個面俾個同學撞到瘀晒, 老師都唔知呀~~
啊囡又話個同佢同佢玩, 唔小心整到,
咁我唔通去投訴咩~~
小朋友係咁架啦, 唔係你整我, 就係我整你,
老師都睇唔晒架, 發生事一秎就可以發生, 無得怨架啦~~

男爵府

好媽媽勳章

做mama一定心痛, 但另一方面你又咁睇. 可以等阿囡慢慢學識保護自己(你估佢唔痛架咩, 佢痛緊係唔會再比個同學咬啦). 做父母當然想保護自己既小朋友. 但過分護保又係咁好呢?

更加唔好比小朋友睇到你為咗呢件事執着. 如果唔係佢又點學識原諒人呢? 小朋友大家玩下, 好快會忘記架啦~

水晶宮

老師已經做左野又同你交代左...只好算啦...之前有媽咪講過...幼稚園發生這種事好平常...一次兩次就算啦...江湖事江湖了...如果一而再再而三同一個小朋友犯事相信老師都會正視...
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至