在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

點會無貢獻?我們為社會培育出有禮貌有責任感的公民喔。看見那些由外傭或老人家湊的孩子很多都沒禮貌沒規矩,很是難過。父母自己湊的孩子很少會有公主病等問題,因天天一起不會太遷就。

另外,通常肯放棄工作而全職湊B的母親,都會花時間教BB不同東西,例如:唱歌、聽歌、遊戲、看書、講故事等。培養出來的BB跟只去 playgroup 的效果很不一樣吧。

全職媽媽, 努力!加油!!

大宅

好媽媽勳章

我好同意你既講法, "看見那些由外傭或老人家湊的孩子很多都沒禮貌沒規矩" 我個大女就係咁, 好慘呀. 細女出世我就做左全媽,希望教好D. 但係都真係好倦, 有好多時都求其同佢玩下, 無乜點真係教佢野. 所以有D覺得自己無貢獻, 最驚就係有一日老公都覺得我無貢獻. 有時老公打電話比我問我今日做D咩黎, 本來好普通的問候, 我卻很敏感以為佢則問我今日有咩做過, 又浪費時間. 好似好大壓力咁, 立即諗下今日做過D咩, 一一數比佢聽, 等佢知道我有好多野做左.
唉...

原帖由 NaipNaip 於 10-9-21 12:52 發表
點會無貢獻?我們為社會培育出有禮貌有責任感的公民喔。看見那些由外傭或老人家湊的孩子很多都沒禮貌沒規矩,很是難過。父母自己湊的孩子很少會有公主病等問題,因天天一起不會太遷就。

另外,通常肯放棄工作而全職湊B的母 ...

別墅

放鬆點吧!只要自己盡咗力就可以了。

有時我也會偷懶,連粥仔也不煮,又會和BB一起睡午覺。咪當放自己假囉,吊頸都要透透氣啦!哈哈!

最重要是自己怎樣看自己,我當初決定辭職全職湊女,我身邊明白的人不多,通常都說“錢好緊要啊”、“你賺到錢,俾個女讀間好D既學校咪仲好”、“你讀咗咁多書,唔做嘢好嘥”...老板和同事就嘖嘖稱奇,說我很偉大云云。

其實孩子出生後自己湊是天職,不過香港是個金錢掛帥的地方,生活逼人,大部分人不會如此選擇,反而令到本來自然不過的事變得難以理解,唉~

我覺得沒有人可以代替媽媽的位置,就算別人把我女兒教養得如何好,我若沒有大量參與其中,我都會覺得遺憾。況且,有幾個可以放心付托的保姆、外傭或家人?

無論如何,自己一手湊大的孩子,跟自己感情基礎比較好,將來他們反叛時我們才有較多本錢跟他們磨那個艱難時間。

有時看著BB睡覺的樣子,我會很感動:在這世上,我可以跟另一個人有如此親密的連繫;直到我離世為止,她都是我最記掛的人吧。

各位媽媽,加油啊!!

原帖由 ij20051106 於 10-9-21 23:54 發表
我好同意你既講法, "看見那些由外傭或老人家湊的孩子很多都沒禮貌沒規矩" 我個大女就係咁, 好慘呀. 細女出世我就做左全媽,希望教好D. 但係都真係好倦, 有好多時都求其同佢玩下, 無乜點真係教佢野. 所以有D覺得自己無 ...

大宅

NaipNaip,

睇到你既分享都按下住要回應一下。我好同意你話本來係天然不過既親子關係,係因為社會既變遷而製造左不同既「論述」。好可惜係工作關係令人情感變得冷漠和機械化,唔係好多人係享受緊日以繼夜既工作的。社會變遷更影響左不少人倫關係,包括埋跟孩子相處既機會,呢個亦係經濟發達下既後遺症。

菲傭/印傭/爺傭/嫲傭正係經濟發達既產品,以前社會簡簡單單,反而孩子更懂「人生」同埋「愛」。佢地可以經驗下自己有能力幫助媽媽家務,其實「有能力」真係好重要呀!而家既孩子一d都經歷唔到媽媽在外工作既辛勞,係屋企多人服侍慣。而且充滿孤單同無能感 ,所以在家既媽咪係受尊重的,因為你跟他/她有著天然不過既愛的關係。

原帖由 NaipNaip 於 10-9-22 07:33 發表
放鬆點吧!只要自己盡咗力就可以了。

有時我也會偷懶,連粥仔也不煮,又會和BB一起睡午覺。咪當放自己假囉,吊頸都要透透氣啦!哈哈!

最重要是自己怎樣看自己,我當初決定辭職全職湊女,我身邊明白的人不多,通常都說“錢好緊要啊”、 ...

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我好享受做全職MAMA...湊小朋友真係一個學問,見到佢不斷成長,真係覺得好開心,不過囝囝開始長大啦,開始要返N1,洗費亦都開始越嚟越大,而我又想生多一個小朋友,我而家都真係唔知係唔係應該去返工幫補家計....

大宅

這裡是"全職媽媽感言",相信經濟環境已考慮了。

原帖由 yvonnefrances 於 10-9-22 10:15 發表
naipnaip 屋企經濟唔係問題當然無問題,老公根本養唔起成頭家,咁又點呢????

子爵府

做全職C9好開心呀, 兩個小朋友都好"痴"我.
早兩日我叫細囡(3歲)起身返學, 我由床上抱起佢, 佢眼仔都未掙開就用夢話一般嘅語氣同我講"我好鍾意媽咪, 我真係好鐘意你o家." 當時真係心都甜晒!
家務......一個人實做唔晒, 只要C6隻眼開隻眼閉......就好做
小朋友放暑假比平日更忙!

複式洋房

回覆 23# NaipNaip 的文章

你真係講得好好呀,我睇完都忍唔住喊呀,

我覺得全職媽媽有全職媽媽既壓力,我之前都有唔開心呀,,,,以前我返工果時,都會安排到自己放假都唔得閒,日日都有function,gathering,搵野學,但係而家有左之後,咩都做唔到,好大轉變,要適應好難呀.

睇完你呢篇感想後,令我感動到喊,有時呢人會諗埋一邊既,我們都忘了要感恩,珍惜每一天!

大宅

回覆 23# NaipNaip 的文章

喜歡妳說:"有時我也會偷懶,連粥仔也不煮,又會和BB一起睡午覺。咪當放自己假囉,吊頸都要透透氣啦!哈哈!"

原來有人都好似我咁!我有時都會俾自己懶下,家務唔趕唔做住,因為有好多野要做,要24小時照顧BB,有時都會幾辛苦。雖然老公話知我辛苦,但係佢唔係照顧果個,佢未必會完全明白。

"沒有人可以代替媽媽的位置"係真的,可以親自照顧我個仔,陪伴佢成長,我感到好驕傲!

我覺得自己好幸福,可以有能力做全職媽媽。我知有媽咪因為面對經濟問題想做都做唔到。我老公雖然唔係賺好多,經濟有點壓力,但係我地都有一個想法,就係希望BB可以時常係媽媽既身邊。只因呢個想法,經濟問題可以暫時放低。

我今日第一日入嚟呢個版面,見到好多全職媽咪,有好正面既意見,好開心喺呢度搵到正面既能量。

複式洋房

自己子女既人生教養都全部付託係我地身上...
我無咁偉大對社會有貢獻...
我只在乎我的子女是否可以成才...

別墅

我覺得做全職媽媽,只希望可以同孩子有許多共同回憶!~
希望孩子大了,還記得自己有一個愛錫自己的媽媽,為自己好的媽媽,懂得去愛惜自己及身邊的人!~~

現在"說感言"對我來好像早一點,只不過,我很感激身邊人的體諒,讓我仍有勇氣繼續做FT MUM, THANKS!!! 孩兒,我仍有很多事情想同你一起去做,一起去經歷!~~~

民房

我都係ftm,真係好累好大壓力

別墅

其實 C6 給我的家用完全 cover 唔到每月的洗費,我要用我的積蓄補貼。開始時我都覺得沒有安全感,不過現在習慣了,應洗得洗。

在我考慮做 FTM 前,跟一個社工朋友聊過,她問了我一個問題:如果現在你已經走到生命的盡頭,回看你這生,你覺得最重要的是甚麼?是豐裕的生活?還是和孩子有親密的關係?還是其他?

我聽了以後,馬上決定辭職。因為錢將來可以再揾,孩子的童年嘛,過咗就無;何況我真的有很多東西想教我的孩子呢。

最近我看了些幼兒教學資料,如:蒙特梭利、奧福音樂等,覺得教學相長,很有得著。

大家 FTM 多多交流,加油!

原帖由 yvonnefrances 於 10-9-22 10:15 發表
naipnaip 屋企經濟唔係問題當然無問題,老公根本養唔起成頭家,咁又點呢????

別墅

我老公家用都是完全COVER唔到,我反而學習如何應用得用,盡量生活得簡單,用少些,買少些....
有些好想好想買給小朋友,就會用我的積蓄...

原帖由 NaipNaip 於 10-10-8 13:31 發表
其實 C6 給我的家用完全 cover 唔到每月的洗費,我要用我的積蓄補貼。開始時我都覺得沒有安全感,不過現在習慣了,應洗得洗。

在我考慮做 FTM 前,跟一個社工朋友聊過,她問了我一個問題:如果現在你已經走到生命的盡頭,回看你這 ...

首頁

尾頁

跳至