在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

肯定你既想法同埋做法對社會貢獻仲大。support!

原帖由 ij20051106 於 10-9-14 22:10 發表
我剛開始做全職媽媽時會覺得以前有工返, 每日都有為社會出一分力, 一但沒有工作, 好像對這個社會毫無貢獻;

但係過左幾個月後, 我諗通左, 其實我帶小孩, 將佢教育好, 將來做個好人, 也是對這個社會作出貢獻 ...

大宅

NaipNaip,

睇到你既分享都按下住要回應一下。我好同意你話本來係天然不過既親子關係,係因為社會既變遷而製造左不同既「論述」。好可惜係工作關係令人情感變得冷漠和機械化,唔係好多人係享受緊日以繼夜既工作的。社會變遷更影響左不少人倫關係,包括埋跟孩子相處既機會,呢個亦係經濟發達下既後遺症。

菲傭/印傭/爺傭/嫲傭正係經濟發達既產品,以前社會簡簡單單,反而孩子更懂「人生」同埋「愛」。佢地可以經驗下自己有能力幫助媽媽家務,其實「有能力」真係好重要呀!而家既孩子一d都經歷唔到媽媽在外工作既辛勞,係屋企多人服侍慣。而且充滿孤單同無能感 ,所以在家既媽咪係受尊重的,因為你跟他/她有著天然不過既愛的關係。

原帖由 NaipNaip 於 10-9-22 07:33 發表
放鬆點吧!只要自己盡咗力就可以了。

有時我也會偷懶,連粥仔也不煮,又會和BB一起睡午覺。咪當放自己假囉,吊頸都要透透氣啦!哈哈!

最重要是自己怎樣看自己,我當初決定辭職全職湊女,我身邊明白的人不多,通常都說“錢好緊要啊”、 ...

大宅

這裡是"全職媽媽感言",相信經濟環境已考慮了。

原帖由 yvonnefrances 於 10-9-22 10:15 發表
naipnaip 屋企經濟唔係問題當然無問題,老公根本養唔起成頭家,咁又點呢????

首頁

尾頁

跳至