跳至

首頁

尾頁

男爵府

不如傾下大家反N1反成點呀

呀仔好似好開心

別墅

回覆 1# orange_connie 的文章

我仔仔都好似好開心, 多野講左, 之前係好少單字,
不過, 我見好多小朋友都流鼻水咳,都有d驚,
妳間幼稚園多唔多人病呢?

男爵府

反左2個半月, TOUCHWOOD未大病過
但反到去見到人地咳到起晒啖或者2行RUNNING NOSE, 都起晒雞皮
之前手足口病, 個個WEAR MASK反而我安心D

別墅

回覆 3# orange_connie 的文章

原來妳仔仔已經返左兩個半月,
妳覺得有冇進步呢? 例如講野,自理, 與人相處方面...
我好期待佢有一日放學返來, 同我講下學校的事...
至於流鼻水咳, 老師話照比返學, n1 仲細, 唔會用mask, 所以都擔心交叉感染, 唯有自己留意下

男爵府

講野不嬲都勁...佢而家會話吓學校呀XXX搶左YYY支筆, 然後YYY喊
自理...因為都係反半日...唔覺得特別進步
反而會跟多左其他人同會多左同其他人講野就真係進步左好多

別墅

回覆 5# orange_connie 的文章

妳仔仔識得講"學校呀XXX搶左YYY支筆, 然後YYY喊" 唔單止講野叻, 記性都好好呀!

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

佢8掛MAR

係啦, 我都想問, 點解咳成咁都仲要反學...

另外你地小朋友吓學校多數做咩架

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

回覆 10# kids411 的文章

我個仔好彩暫時冇病,
有一次湊放學見個小朋友咳得好勁,
問佢媽媽點解仲比個仔番學,
佢話唔想個仔係屋企冇野做....

而家唯有自求多福, 如果勢色唔對,
我會自行停課, 始終番學其實都係玩

別墅

其實RUNNING NOSE 好睇有無顏色, 好似我個仔, 佢有NOSE敏感, 要D時間適應學校溫度同空氣, 係學校水長流, 連老師都覺得佢可憐, 但出左校門就無事, 如果叫我唔好返學的話, 我就一路都5洗返了........

子爵府

原帖由 doublecat 於 10-9-15 12:09 發表
原來妳仔仔已經返左兩個半月,
妳覺得有冇進步呢? 例如講野,自理, 與人相處方面...
我好期待佢有一日放學返來, 同我講下學校的事...
至於流鼻水咳, 老師話照比返學, n1 仲細, 唔會用mask, 所以都擔心交叉感染, 唯有 ...

我囝囝返學一個星期後, 病了一個星期.
我見佢成日打噴嚏, 流鼻水 及 咳, 沒有比佢返學,
以免佢傳染比其他小朋友.

佢學校要求一家要有醫生紙証明囝囝可以返學,
否則學校唔會比佢上堂.

返N班後, 囝囝各方式都有進步:
講野方面 - 多左好多野講, 有時完整句子, 有時單字
自理方面 - 可以自己放杯, 毛巾盒, 吃飯, 但係仲係"未介片"
相處方面 - 自己同自己玩, 唔參與其他活動. 喜歡睇多過做.

我諗囝囝都要適應一段長時間.....

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

回覆 13# PandaVV 的文章

PandaVV, 咁妳個仔好番d未?
妳學校都做得幾好, 要醫生紙証明先可以返學, 我個間唔會架, 我都有問老師d小朋友咁樣咳法點解都比佢番, 佢都表現得無可奈何咁...

男爵府

我個仔嗰間都係WOR

第一日我陪佢反, 對面小朋友咳到起晒痰

我比面色呀老師睇佢先轉去坐第2到, 我估平時冇家長都係冇人理

病嗰個又慘, 冇病嗰個又慘, 連D老師都好易病

別墅

回覆 16# orange_connie 的文章

咁耐我都冇見過老師帶mask, 又唔多覺老師病, 反而好多小朋友流鼻水, 可能d冷氣太凍,
雖然係咁, 佢番左學短短日子已經有進步, 特別係自理方面, 倒潟水自己搵布抹, 另外, 佢仲學識左祈禱tim...

男爵府

學識左祈禱真係好
所以出年我都打算轉反間有宗教讀K1

男爵府

估唔到! N1 已經要溫書, 仲有, 學校每 2個月攪一次生日會, 每次都有唔同既主題, 今次係 : 國慶, 叫學生著紅色衫, 仲要諗下有乜野, 例如 : 國旗, 叫我地帶返去學校!!!

唉! 初時諗住, N1 只係 吃喝玩樂! 無諗過要幫佢溫習!!

男爵府

我仔就慘啦...生日會係星期五下午, 佢上午班...冇得玩

首頁

尾頁

跳至