自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我應該會同佢分析一吓囉,係老死先要提佢....

不過如果你個friend本身係唔憂米嘅(或冇乜社會經驗),咁我估佢都未必會聽,因為佢未試過捱,就唔會明白到現實生活唔係有愛情就夠.....
兩個人一齊生活,好需要互相遷就,大家本身嘅文化越唔同,要遷就嘅嘢就越多:價值觀,朋友圈子,生活需求/追求,對將來嘅計劃等.... 到時好可能成日嗌交,最後就分手。

當然有人可以為真愛忍到白頭到老,不過唔多囉。

俾佢知你點都會支持佢,但希望佢會三思,甚至退而其次唔好結婚,試同居先吖..
小蜜蜂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

會同佢講,但又唔會話叫佢唔好嫁
先了解下朋友對未來生活有乜期望先,再分析而家既情況

大宅

記得我好朋友結婚時,我都有衝動想勸她要想清楚,其實個男人唔係壞人,只係好主觀、好硬頸,講嘢又「掘」,成日都係要我朋友遷就和妥協。

但最後我都無出聲,如今佢地個仔都讀小學,但我朋友一啲都唔開心,兩夫妻貌合神離,為咗個仔,我朋友唔會離婚,亦會繼續忍落去。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都試過勸老死 , 點知佢當我係衰人 , 之後同我講野就單單打打 , 朋友都幾乎無得做 , 但最後佢當然衰咗 , 但我己經對佢不一樣 , 唔會同佢講真話 , 只係應吓就算

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

愛情係唔講理由的,但結婚則要講條件。雙方的家庭背景、身家、教育程度都要考慮。

你「勸」人只會吃力不討好,無人會多謝你,但你既然自認係人地老死,亦無理由唔出聲,老套d講,相處得久了又唔搵d新情趣自然會悶,但一年半載玩完的感情,成日換新人咁新鮮刺激,你個friend又能否玩得起?如果係我一定會同個friend分析,盡下人事。

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果佢真係有猶疑,做朋友的只可以俾意見,不能左右佢嘅決定,如果佢已下左決定,就只有支持同祝福佢啦!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 sasa@uk 於 10-9-15 03:50 發表
我會講,不過唔會用好strong既語氣。如果佢想同你傾,咪講多幾句囉。佢覺得你多事既,咪算囉。

起碼,將來如果佢really後悔,都叫做記得你提過佢

AGREE.
,

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

感情尼家野冇得講,尼d係佢本人嘅事,反而唔應該多加意見,如果唔係,第時有咩事,佢會入晒妳數,到時妳可能連個老死都冇埋.

珍珠宮

好媽媽勳章

係專業人士 VS 花靚.

原帖由 seaman1982 於 10-9-15 02:47 發表
講到尾都係一個有錢有個冇錢啫~
老老實實~我覺得愛情唔係用錢黎衡量~話我老土都係咁話~
樓主又唔係真正了解呢兩個男仔~點解一定要覺得前者係好~?後者係唔好~?
講真~如果你勸到你朋友~佢要左有錢仔~日後有錢仔對佢唔 ...

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

同意, 佢仲未成熟, 叫佢千祈唔好訓身, 拍多幾年先好同居結婚.

原帖由 tyc128 於 10-9-15 01:35 發表
你老死幾多歲 , 通常後生個d就會有情飲水飽 , 但到了年紀大d就唔會仲意飲水

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

佢地拍左幾耐拖結婚 ? 或者問清楚佢係咪黎真, 第日唔後悔? 不過最後都係會SUPPORT 個FRIEND.

大宅

幫人揀老公同幫人教仔一樣 = 可免則免!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

寧教人打仔...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 qqbabe 於 10-9-15 11:34 發表
幫人揀老公同幫人教仔一樣 = 可免則免!

agree

男爵府

愛情係盲目既。無分錯對。有人追求一剎那既快樂,有人要永恆。

珍珠宮

原帖由 angelheart 於 10-9-15 01:00 發表
佢放棄一個有錢, 高薪, 樣子斯文, 專業人士, 住干德道, 識左十年既唔要, 嫌人悶, 走去嫁一個住公屋, 月薪一萬都無, 但口甜舌滑, 細佢幾年既花靚仔, 唉, 我唔想佢下半生就咁糟蹋左 因為我地好老死架, 點講好 ...

表面睇你講得啱. 但係愛情無得具體量度. 唔夾嘅俾個首富你做人世都唔開心.
唯有從旁勸你老死冷靜D諗清楚, 唔好一時迷失.

首頁

尾頁

跳至