單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

7月14號老公係港島區一間醫院簽左成萬蚊咭...
我奶奶7月4號入醫院昏迷到7月19日走...
唔知點解我奶奶都last la~~佢都仲可以咁樣....親情緊要定女人呢?!?一講$就話好緊...但...洗比人地就豪無保留...我都係決定...生完就走啦...好怕個仔第時會似佢....我尋晚成晚訓唔到我知個仔都冇訓到....林天光肚裡臉個仔仔同我講佢都唔想要呢個爸爸...媽媽你訓啦~~7點鍾先訓著...

我想問下有冇人知道..如果出世紙BB跟我姓咁到時要分野果陣..同埋善養費會唔會冇左架??

原先佢講咩都從新開始..但叫我唔好再摷佢d野o黎講...但我做唔到囉....今朝返工搭車唸其實....冇左呢個屋企可能仲輕鬆好多....冇野再煩....老公3個月前都冇左架啦...離婚都係遲早既事....

我冇同佢鬧交佢返到屋企我望都冇望過佢一眼....我心唸...要鬧既都鬧過晒...唔好再自己握自己...事實就係冇得改變...性格都冇得改變...一齊好辛苦...為左乜野?
就係個仔?.........我有喊...........不過叫自己唔好動胎氣lol..前日先抽完羊水..

而+返工乜都唔想做...我都好褸自己成日為左d唔可以改事實而搞到返工冇晒心機....

複式洋房

頭先上網睇果間中港醫院專做流產手術..我打去鬧佢..點解你要咁折墮...搞大人地個肚仲要人地落左佢你係咪人...佢開頭唔認呀..又話幫個朋友...我話咩之前一晚唔訓第2要朝早7:00去幫人簽咭有預備呢..我之前講d野中晒lol..我有左果陣同佢鬧交..我話好彩我有左先過個女人未...你趕左我走好耐啦.....
佢話痴線...我話好彩我同你講左有左先未你叫落果個就係我個仔~~佢話:你果個係姓陳我衹會要姓陳既BB...我話: 你做既全部都姓陳架啦....
佢話唔同你講咁多你估你有產前抑鬱我就唔會有咩..
佢有話: 你顧掂你自己先啦...成日做咁多野番完一單又一單..你咁做對你百利而冇一害...所有野都完左啦同你講左重新再o黎過啦你仲想點...
我答佢: 係lol原來唔可以..

點解人地做埋d咁既野...可以仲大聲過我架
呢....佢由頭到尾都唸我冇左佢唔得....
但我從來冇講過我會妥協...你話我繼續摷d野佢繼續同個女人...
我都講左冇所謂架啦我係會繼續摷....佢唔信...

頭先又喊啦費事d同事知..落左去樓下..同個朋友傾...佢叫我唔好理佢...生完先好走...未當自己離左婚當佢透明lol...佢驚我支持唔住...

D人可以當BB係咩....唔要就流左佢....佢而+咁講好似為左我唔要個BB係咪連我同個仔陪埋佢一齊折墮呢~~~

複式洋房

多謝你地關心~~~我呢份人好激架....我d朋友都叫我鬧交時鬧交唔好動胎氣唔好唔食野...但我唔叻~~我控制唔到...

善養費要拎我想分埋層樓...因為佢同我老爷聯名我冇份供...我唔知可唔可以分返25%..不過我唸要打管私....如果善養費唔知點樣計呢..不過我預左就算得善養費都算夠$比個BB生活得好就ok ~~~

男人講一句..從新o黎過..但女人就一定要接受咩...?!?

好彩我有份工...有個鍚我既阿媽...

離婚衹係怕臉對d屋企人親戚朋友~~同埋同事姐...

真係好唔開心...我知BB都唔開心...尋晚我好開心BB要訓教..我就好似暈左咁..但2點幾醒左就冇訓到啦...5點鐘打比係外國既阿媽...我媽一路講BB經...我就路流眼淚...我阿媽問我仲乜咁早打o黎..而加香港6點幾咋喎...我仲握佢..係呀尋晚8點訓左6點醒左又訓唔返未打比你 lol..傾一陣就要返工啦...
聽到阿媽講個孫講到好開心...我都講唔出口話佢知我唔開心...

複式洋房

我真係講唔出口...媽媽知道會好難過..佢又多病痛

我都知道~~真係架...條路係佢迫我行...原先我都唔想咁樣...想開開心心生BB...生完BB再計劃我同BB既將來~
好似乜都整定..一d一世都唔唸住會比人發現既野....仲要比個至親發現.....你估佢會唔會唔開心....佢會唔會為覺得為左一個女人..就冇左個老婆同個仔...佢有冇後悔 ?

我唔開心..唔係因為好愛佢..其實我都冇左感覺好耐...我唔開心係因為....我唔開心點解好地地既我....會有段咁既婚姻...點解我條路咁難行...

原帖由 wayso 於 10-9-15 13:10 發表
離婚邊個會開心架,佢都變晒,你又何必為呢個人唔開心呢...
要面對嘅始終要面對,你就鬆容面對啦,無咩大不了嘅,講晒比你最唔想比佢地知嘅人知啦,你就會鬆d架啦..
d贍養/bb生活費同25%樓,你問律師會清楚d囉..
唔好太執着 ...

複式洋房

多謝你呀~~babyszkin

我對佢真係冇晒期望..我衹係想最後呢6個月比我安靜咁渡我都叫過自己唔好睇佢d野但...我又驚佢又會再次出賣我...所以我一定要保護自己呢...呢一年裡臉我睇得太清楚佢個為人...

Sorry呀搞到你又提返起你d唔開心野...你仔仔好嗎?...
今年幾多歲呢?...第時我生左有機會一齊出o黎玩下啦~~

唉~~~我真係好想好想打佢2把~~~講真...我冇過佢女人....我衹係曾我老公點解可以講埋d Y理仲要頂天立地...

原帖由 babytszkin 於 10-9-15 14:17 發表
ANNA,
我好明白您心情,因為您對您老公重有期望,所以當您知道愈來愈多您米會好唔開心同唔係幾接受到羅!
當初我都有問好多人,我話我呢個人做人好檢點,唔做傷害別人的事,點解我生嗰仔會係傷殘,點解我一心一意咩都以我老 ...

複式洋房

我發現佢第一樣野果陣岩岩有左BB...
我呢一刻真係控制唔到自己

原帖由 wayso 於 10-9-15 14:32 發表
我嗰時都係好輕描淡寫咁同媽媽講架咋,咪話自已覺得唔想同佢一齊仲好囉,總之咩都話無佢仲開心囉,之後比時間自己放抵...
其實好多野無得解釋,要變就變,你要明白呢個道理..
對我黎講,我唔會計劃太長遠嘅野,因為太多變數 ...

複式洋房

你講得岩我唸得太長遠啦...我明明成日同自己講見步行步...但有咩起上o黎...我真係興到訓唔著

因為我好驚我要好好保護我自己同個BB..屋企d人太衰啦..
佢地成日屈我精神緊張..由其我乃乃未死果陣開口埋口都咁講我...根本佢個仔就有問題...佢個仔又吹水...好可怕...
我好怕佢地想我冇左個BB...我姑仔: 你搬呀唔好唔信邪呀個BB好易冇左(但佢而+又話要搬返o黎住仲要裝修過間房咁裝修夠會影響我啦~~)...我老公: 你顧掂你自己個肚先啦...摷我d野仲咩對你有咩好處,,咁本係對你百害而冇一利!老爺就: 我冇講過要有下一代喎...

頭先我老公話我有產前抑鬱...我都唔知自己係咪有..我衹係知就算我有病佢地屋企人都冇人會支持我...醫好個病...人呢...就係咁現實到....我頭先喊住打比我朋友...我話我老公話我有病...我朋友話我冇衹係係人知道咁多野唔發爛就有鬼啦叫我唔駛理佢..佢仲話佢話你有你未話有lol叫佢比$睇心理醫生...然後收埋d$留返比BB...

所以呢我申完啦..喊到喊完仲乜咁笨姐...而+個肚都小小扯住痛...好笨...好笨...好笨....錯果個唔係我但我就on句句...受晒.....好想大叫....!!!!!!!

原帖由 wayso 於 10-9-15 14:32 發表
我嗰時都係好輕描淡寫咁同媽媽講架咋,咪話自已覺得唔想同佢一齊仲好囉,總之咩都話無佢仲開心囉,之後比時間自己放抵...
其實好多野無得解釋,要變就變,你要明白呢個道理..
對我黎講,我唔會計劃太長遠嘅野,因為太多變數 ...

複式洋房

Thanks 知道啦~~

佢覺得我儍我就儍比佢睇~~

我就問佢拎$
去睇心理醫生...同埋照超聲波....望下阿仔激勵下自己...

Thanks我心情好返好多啦...
我尋晚冇訓到覺...成朝掛住係度100級嬲咀咒佢...我而+好皮累...今晚訓覺好...今日起我唔會再比佢掂我個肚皮....

原帖由 littlecar 於 10-9-15 15:45 發表
單親呢場仗唔易打架....所以唔好分心係其他地方....無用架...對於佢...你就算100級嬲....佢只會覺得"個傻婆又傻喇".....

複式洋房

佢話真係同個女人有左喎..係個女人話唔要大家都係有家庭佢又有兩個仔女...大家都無唸過一齊...我話姐係咩你兩個咁大個人要負下責任架..做一次有左又再落啦喎...我佢仲話唔係我諗果d佢都係比錢幫朋友...勁費話...我講好左離婚啦..我叫佢訓乃乃間房佢唔肯訓叫我訓...咁我都寧願訓廳...岩岩好急起左身.訓唔返添..
呢d曰子好難挨...

佢話我自私喎都唔關個仔事我話無辦法佢係我個肚度佢真係無得簡....

又失綿添點算..

原帖由 meichi 於 10-9-15 23:35 發表
K

佢係識諗就唔會搞成今日咁啦,
我很認同, 所有賤男都覺得所做既野唔會俾人發現,
死口唔認是強項, 逃避問題一走了之是習慣!!

複式洋房

今朝起身返工...佢又早起身問我你冇野啦嗎...我話咩冇..都係果條路..冇得簡..
我問佢幾時可以同我去搞離婚d野...佢又話今晚先再講...話唔一定要搞到咁樣...NNNNN咁多費話lol...

佢之後又係我臉前行O黎行去行左成粒鍾..又講埋同一樣既野...又話好掛住個仔...又話唔捨得...我話左除左我地分開左...其他野都冇變...你可以一樣咁鍚佢...不過個仔跟我會好好多....我都好坦白講...我想再拍拖再結婚再生仔...嫁個好老公....你都係呀分開左你都可以好快有個家..有第2個家..有你同佢既仔女...阿仔你唔駛擔心...如果我再簡男朋友...我一定要佢好鍚好鍚我個仔...我先會同佢拍拖...我唔會拍拖就唔理個仔...我有信心架我一定做得到...
我話我決定左架啦..仲有呢呢個過度期大家唔同左架啦...有好多野都隔開左...唔會一齊訓..你都唔好掂到我個肚la..唔放便既..我今日去睇醫生..佢話佢又去..佢想睇下個仔..我話都唔可以啦我又要拿高件衫又要拉底條褲...

我今日冇返工呀~~係屋企hea下...4點鍾約左去照超聲波...見下個仔...佢可以精神支持下我...我覺得我而+我做到我唔再憎佢啦... 佢係bb既爸爸..我就係bb既媽媽&我係佢爸爸既朋友..

7年o黎冇同佢講過咁多真心話..男人呀..唔到最後既路都唔講句對唔住...係我錯...

但又點當我去到一刻係失望到..覺得可怕..
你就寧願唔再驚..條路點都好衹可以向前行

複式洋房

知道..我會好好保護個仔愛鍚自己..
所以我都驚呢2日我既情緒會影響到個仔..所以頭先約左今日四點去照超聲波...

係呀做左人媽媽..&人地老公點可以為一時快樂..當你係激情冇做安全野....
但你做得都預左有架啦...15歲果d妹妹仔都識去買事後避孕丸啦....

仲有佢話佢幾個月好loss..我同佢又搞到咁樣...我R晒頭我同佢咁多年都係咁..冇好過都冇差過..你咁樣又關我事..

你講得好岩呀...今次好彩人地己經有老公仔女話唔要咋如果遇著果d極度唔理後果..連自己都未顧得掂果d又天真以為可以生金旦既就大件事..我都有問有冇比人屈左一筆...你有冇比返d$人地保返呀...佢話冇lol..仲賤..做流產=肚疴咩...真係都有一定傷害架....我老公真係冇惱架....成日創禍....仲有咩我唸佢都走唔甩架啦...人地咁為你喎...你地點都會有感情啦...婚外情一搞就幾年...唔通等你3年又3年咩..

一天都光晒啦....真係要多謝個女人...我同老公講左...如果愛人地(因為佢話個女人都同個老公唸住離婚)個case同我地一樣 ...咁我話..你愛就試下去爭取..但你要記住你真係要鍚人地對仔女..做個負責任既爸爸你可以做到先去做..

原帖由 moon_moon 於 10-9-16 09:24 發表
Annachee..

你要明白你之後條路無論係點行,而家最重要既都係好好養好個胎..等個BB健健康康咁出世,所以每次情緒遇到問題,叫自己冷靜一下,望下自己個肚,提醒自己要冷靜面對,唔好勞氣…要好好保重自己同BB既身體…知道嗎?

...

複式洋房

我睇到佢d msg我都喊左半日..
佢話放工去左乃乃個墓前..同佢講佢晒所有野...我上個星期買比乃乃d花仲開得好靚...去完就去左搵我老爺..講晒d野佢知..唔係發生咁多事..佢都唔知我同個bb係佢重要既野...以前唔會珍惜所有野包括...佢父母..

老爺好火爆雖質佢好唔鍾意我..但我知佢一定鬧到佢冇地自容..

返到屋企佢同我講...佢真係為左個BB同我會改..咩都唔要...淨係唔想我地離開佢..佢話以後每個月都會比家用我
...去邊都會話我知...冇必要唔會出街...乜乜乜乜....

我同佢講~~~

我唔駛你再為我你做返你...我會好好照顧個仔...我冇時間再觀察你....我要你既$因為我地一齊7年啦我最後得d眼淚同個仔...我話你衹要每個月可以既話比多d善養費就夠啦...

呢2日真係打沉左佢...佢冇晒以前果種氣焰...d語氣變左第2個人..好陌生

d男人係咁要到...冇辨法離保果陣先知...出面個世界..d女人幾時都係度等佢...但個仔呢...你冇左就冇左...你要叫人幫你生過個都要用好多時間...仲要我唔知係咪你咁好彩有個女人冇條件去為你生bb...

原帖由 chingyeung 於 10-9-16 16:59 發表

你好叻呀,起碼他到最都有同你講"對不起﹗",即係佢都承認自己錯﹗在這裡部份人的c6依然大把Y理繼續支持自己的錯...

複式洋房

我暫時唔想搬..間屋係我有份架如果佢係鍚個BB都應該係佢搬..

佢尋晚肯讓返間屋比我訓我一訓就天光~可能BB都好累啦..
尋日18週...今朝同隔離屋個太太一齊搭車..講生BB..一講BB心情就好左好多...我都想除左BB D野我其他唔再想講...冇乜氣力...

今日佢話渣左車接我去食飯...我話唔得啦我要去睇醫生..
今日抽貽水個位有D扯住扯住痛...都係照下睇下有冇事先..有左BB真係要多休息..我失綿左2日同佢講左好多好多說話..今日個人好累...講野冇氣同埋把聲沙晒...

呢2日食唔落野...感覺肚仔都扁左...上個磅...磅下死啦冇重度都係119...上個星期去睇甲狀腺磅果陣又係119...

以前肥肥既我嫁左比佢一路瘦...有時唸下呢真係好蠢架咩都幫佢慳....我頭先同朋友講...佢話接我去食飯...佢話梗係去啦睇醫生..勁食..狂買野..唔好咁蝕..我都考慮緊..但見到佢我又食唔落野一定...

原帖由 babytszkin 於 10-9-17 11:35 發表
anna~您~不如搬開住下喇,而家您老公咩事都好像會影響到您,搞到您成日瞓唔到 兼成日:-( 咁對嗰bb好大影響架~

複式洋房

3天冇訓埋一張床...其實感覺仲好...有時覺得算啦...夾硬o黎未仲辛苦...我同BB同埋隻小狗一齊訓sofa..好warm呢..

尋日c6佢同我去照超聲波...食飯...去吉之島睇BB野...睇左好多野...o華好金呀...如果要買齊晒...bb床..床單被set...bb仔..學行車...bb食飯倚...淨係呢幾樣已經過萬...不過冇買到...因為都唔知買咩先好..走果陣我走左去睇衫..d衫開始好唔岩著啦...咁佢比$我就簡左3件外套一件衫(買大一個碼)留返秋天果陣著個肚再大d著...咁多年都未試過同佢去買衫佢比$(之前睇到佢d單...見佢成日買衫比個女人)...原來要等分開果陣先有呢個機會...BB d野呢我都想快d買...未第時佢有第2個家..有自己既仔女我BB就冇晒d優惠....

好感慨....E+為左保護個仔...乜辨法都要出齊(今日唸定聽日要講咩..叫佢買d咩..搵藉口左R右R...收埋收埋預備走果陣佬用) 以前唔會架..會幫佢慳住個銀包..有用先會買...唸過度過~~~而+...好怕5知幾時個C6又打回原形..佢寜願買衫比人都唔買奶粉比個仔
為左保護自己同個仔...要冇晒自我...左度右度左R右R...

複式洋房

如果有d人,有d事已經超出了自己能力範圍,咁不如平常心去看事件發展喇<-----我知啦~~之前會比佢威脅到..如果我再發爛...佢就繼續做佢既野(同個女人)..所以發現佢地果一刻我唔知點我重吞聲忍氣..而+明白我就算點努力去迎合佢都冇用...你始鍾都係同個女人就算我有左BB..

我而+學緊架啦..萬大事以個仔為重...你要搵個女人我都冇辨法啦...你唔鍚我但你鍚個仔...仲肯為個仔付出...我都覺得謝天謝地...

佢仲有丁點兒良知..我已經好安慰...

原帖由 babytszkin 於 10-9-17 13:54 發表
講您知係我揭發我ex事件之後,我都有叫他搬走但他拉拉扯扯了很久,好多藉口,無錢,搵唔到屋,唔知去邊,跟住嗰一年我同他的相處簡直係生不如死,因為他番工了,整間屋好像褒 湯咁~都蘊釀住唔開心的氣味,可是個時我無地方走, ...

複式洋房

男人係可以好絕~~我之前都睇清楚晒...我而+萬大事以個仔同埋$為重...佢鐘意識十個女朋友我唔會理...你最緊要唔好刻薄我個仔...係佢迫我去保護我個仔..佢都話我架仲咩而+下下都講$姐..我又唔係唔比你..我話咁我想第時唔駛下下問過你..你又要第2日先拎返O黎(其實我唸..."R" D "R" D因為我隨時要同阿仔做快閃黨ga ma)

首頁

尾頁

跳至