自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 joyjoyma 於 10-9-15 15:13 發表

Band 1中學小班教學:每班人數減少,班數增加,唔会少左學位bor. 我見有d Band 1中学為了提升会考成績,高中就好多科esp.中/英文自行小班教學,一到果d堂就4班變6班,咁每班都少左學生,d家長話好好多.不過呢種名校自行小 ...

去哪裡找那麼多課?

侯爵府

我贊成小班教學, 錢係其次, 教育幾時都係最重要, 影響下一代, 唔可以下下用錢衡量.

男爵府

其實人口下降甘犀利, 好多Band 1中學收左好多質素比較差的學生, 而且由得呢批學生自生自滅, 因為老師照顧吾到!

大宅

原帖由 kikiboy 於 10-9-15 11:15 發表
唔明點解小班教學對中學冇用, 佢有冇解釋原因呀?

中學著重老師的表達及教學方法,學生能否理解老師所教的知識。只要老師教得好,學生自然可以吸引到知識,亦能增加學習興趣。如果教得不好的老師就算單對單,學生亦學不了什麼知識。另一方面,如果小班教學,老師就算知道哪些同學不理解。難道他可以停下來再解釋一次而拖慢其他學生的進度嗎

大宅

原帖由 EVA222 於 10-9-15 11:56 發表

我女小一派位時,派到間小班教學,實情是收生不足,開四班約25個一班,問心唔想去,無奈讀住先,其實當時標準是40人一班,只不過間小學無人想讀,走下走下得番20個,我女好輕易地年年全級第一名,我都係3年級時頂唔順轉間大班 ...

咁就記證明小班並唔會令整體學生的成績變好啦?!不然那些快要被刹校的,他們的評分試成績一定會由於小班而變好啦,而增加他們的入band1機會

大宅

原帖由 frenchfries 於 10-9-15 18:11 發表

去哪裡找那麼多課?

你指課室?用特別室,eg. 電腦室/地理室/lecture room/科学室.....好多呢類室,再加更可以浮動班進行,即係該班上PE堂時又騰出一個classroom,但我知道果d都唔洗用到咁. 我聽聞效果好好,不過淨係講緊中,英文.上課互動多好多,学生參与討論/presentation机会亦多了,紀律問題亦少了.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個仔間中學開始左中、英、數行小班,
佢地係津校,可惜政府無資助,
學校靠舊生呢幾年做好多次籌款,
籌得既錢用黎擴建校舍同行小班,
我相信小班係對學生有用既,
我個仔有受惠,佢將來一定要回饋學校呀。

子爵府

小不小班的問題....我是沒想太多.

問題反而是殺校問題...
沒錯香港的出生率是少了一段時間,但是這幾年回升了很多....
(就算不計大陸來港的, 香港的出生人數的確是上升了)

殺校5年, 之後又建過新學校乎?!

希望政府不要短視....

男爵府

大班小班都唔係問題, 最重要係老師既質素, 大學某些教授, 學生迫滿, 而某些學生會走堂, 自己都做過學生, 有部份老師真係要執包袱.

男爵府

幾年評估不進反退, 無必要浪費公帑, 浪費小朋友寶貴時光...又唔係無上進學校選擇, 硬要讀無前景學校, 家長會繼續支持嗎?

奇怪既就係出生率每年增加, 但小學生人數每年減少...?-(

Education
Enrolment in primary school 小學學生人數

98 03 04 05 06 07 08
477144 468792 447137 425864 410516 385949 365056

Enrolment in secondary school 中學學生人數
467967 473730 479170 483450 485527 487363 483725

Crude birth rate 粗出生率
(number of known live births per 1000 population) 活產嬰兒以千計算
8.1 7.0 7.3 8.4 9.6 10.2 11.3

政府統計處2009年版

原帖由 lumijuli 於 10-9-15 23:44 發表
小不小班的問題....我是沒想太多.

問題反而是殺校問題...
沒錯香港的出生率是少了一段時間,但是這幾年回升了很多....
(就算不計大陸來港的, 香港的出生人數的確是上升了)

殺校5年, 之後又建過新學校乎?!

希望政府 ...

男爵府

低師低徒...

原帖由 catcatmom 於 10-9-15 23:54 發表
大班小班都唔係問題, 最重要係老師既質素, 大學某些教授, 學生迫滿, 而某些學生會走堂, 自己都做過學生, 有部份老師真係要執包袱.

子爵府

原帖由 keroroee 於 10-9-16 00:38 發表
Education
Enrolment in primary school 小學學生人數

477144 468792 447137 425864 410516 385949 365056

Crude birth rate 粗出生率
(number of known live births per 1000 population) 活產嬰兒以千計算
8.1 7.0 7.3 8.4 9.6 10.2 11.3

HOW TO COMPARE?

98 年生的06年入小學...
03年出生的09年入小學
04年出生的10年才入小學....
所以預計係今人後小學學生人數會增加......

如果教育當做生意噤做....
做得唔好執啦...
噤係唔係D學生差咪唔好讀啦, 政府俾錢做教育佢地都係RUBBISH, 唔好浪費公呢?
教育係一種投資來的嘛....

子爵府

畀面勳章

we can't deny there are a lot of Band 3 students in Hong Kong. If the Gov't "kills" the Band 3 schools, where should the Band 3 students go?

I don't agree the teachers in Band 3 schools are Band 3 teachers. There are always some very good teachers there. But they have no choice if the gov't chooses the kill them.
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

水晶宮

如果以家長角度…會讚成小班…希望小朋友得到更多關注同埋有更多機會發言……

以小朋友角度……大小班都可能一樣,以香港普通填鴨式,都係唔敢發言…有多d機會被老師望住…更加怕死………

以學校角度………究竟小班後係請多d老師定係叫老師教多幾班呢?會唔會太辛苦老師/要用多d錢黎請人呢?

我以學生角度黎講自己…
我係好願意答問題既人…問到我 唔識就答唔知囉…我唔怕羞~
但係仍然有同學話最好唔好問佢。就算佢係識既,老師等人答問題果陣,個個都即刻低頭 希望唔好被點名…(我係度望住其他人啦~哈哈)

當然希望小班 可以改變小朋友怕羞 唔敢答問題啦~

禁止訪問

伯爵府

係呀,我都讚成小班,我覺得照顧得會好D。

但如果唔係整體教育改革推行小班,而只係為咗唔駛殺校,收容多出嘅老師而小班,無準備,無配套,只係純綷減小學生數目嘅話,我寧願維持現狀。

原帖由 catcatmom 於 10-9-15 23:54 發表
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止訪問

大宅

原帖由 麟媽媽 於 10-9-15 23:11 發表
我個仔間中學開始左中、英、數行小班,
佢地係津校,可惜政府無資助,
學校靠舊生呢幾年做好多次籌款,
籌得既錢用黎擴建校舍同行小班,
我相信小班係對學生有用既,
我個仔有受惠,佢將來一定要回饋學校呀。 ...

貴公子間超級名校有真知卓見,唔單係中/英文,連數學都行小班,仲由初中開始tim.唔怪得學生個個都咁叻,而且品行又好.其實teenage階段及叛老師能多d輔導對個学生的成長很重要.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

贊成小班!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 twl40c 於 10-9-15 12:30 發表
小班教學若用於解決殺校問題是不可行的...現今的孩子很矜貴,家長都悉心培育他們成材,BAND3的學生確實大減,我們實在不需要那麼多BAND3學校(註:瀕臨被殺的都是BAND3學校),若強行留著它們,只會造成三輸局面:學校年年為「保命」而疲於奔命;孩子入讀BAND1、2學校的機會被剝削;公帑用不得其所 ...

講得好!唔明點解要辦得好、多人讀的學校減班,分學生給少人選讀的學校。辦得好的學校,例如鮮魚行,雖不是名校,但找到自己的定位,自然有人支持,便可以保留。

每一個行業都是汰弱留強,辦學也不例外,辦得差的學校自動消失才合理。至於是否小班教學應由學校因應各校的實際情況自行決定。小班也是一個吸「客」的招數,反正政府是按人數資助,學校應嘗試找出平衡。教育政策為的是培育下一代,不是為教師校長創造就業職位。

首頁

尾頁

跳至