論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個新印29歲有個son 6歲,又話係新加波做了2年,結果英文唔識.....連炒蛋煎蛋都唔會、洗半個耶菜半個鐘....唔會take care 小朋友(她話係home阿媽煮飯 wow)來香港叫我教她wow.....上星期6早上neo係厨房地下到2個幾鐘又話暈又話嘔又話看唔到野.........我打 999叫求護車送她去 QE!
angent話晚上去 QE 接她.....結果她3:40自己坐 taxi 返來‧
小XX佢地 d 公主,我地才係工人!!!!!!
我話你才係太太, 我請你做野比你$$$和passport你,仲要煮飯你食!!!???
29歲連鞋繩都唔會打(之前個18歲工人都一樣唔會打鞋繩),唔好話港童冇用 la.......

原帖由 enahau 於 10-9-15 15:20 發表

我咪仲慘,之前賤偷嘢印,污糟到無人有,我見住就好少少,都算,in果時咩都話識煮,嚟咗後,連煎蛋都要教,每日晏晝兩點開始準備整兩餸,要到晚上八點先有得食,只係蒜蓉菜芯同蒸魚,仲要係罐頭湯,死未,飯後洗碗都要洗到十二點幾,我阿女完全 ...
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

男爵府

我而家個工人又係煮野好差
醃咩肉都好, 全部"鞋烚烚", 真係唔明點解~~

我以前多d時間就會教工人
不過而家返工好忙, 得sat & sun 可以教佢, 教過佢又唔記得, 真係無晒心機
最慘就係亞仔 no choice, 一定要食佢d野

做其野又係甩甩漏漏, 成日要提
摺件衫都要講幾廿幾
真係頂佢唔順
琴晚我老公終於同佢再講d野要點做
我就同佢講唔好創新, 煮d自己識煮嘅野, 佢d野好難食~~~~~

大宅

講起個蠢印煮野, 我都一肚氣. 晚晚放工番入屋未洗手放底個袋就要柄, 小姐呀, 比我柄小晚得唔得呀!
又要番工又要教你, 最慶係教極都唔上心仲要出糧比你. 前一晚講定要準備d, 弟日就忘記晒兼唔知點做,
準備功夫咋, 莫講話叫佢煮呀! 今朝話佢聽今晚煮米粉, 要佢切d瘦肉做湯底, 等我番嚟我先放米粉. 佢竟然問
瘦肉出水煲湯比咩野? 我火都嚟, every Friday都煮米粉//意大利粉, 材料都係菜+瘦肉or魚旦類, 佢都係唔知, 發夢咁! 都做咗兩個月啦! 我老公買餸怕咗佢, 我又要番工又要睇小朋友功課, 有時佢地幫唔到手仲實在加重我負擔.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係好離譜喎...
我諗我會叫AGENT換人了...
原帖由 AAmother 於 10-9-17 07:32 發表
我個新印29歲有個son 6歲,又話係新加波做了2年,結果英文唔識.....連炒蛋煎蛋都唔會、洗半個耶菜半個鐘....唔會take care 小朋友(她話係home阿媽煮飯 wow)來香港叫我教她wow.....上星期6早上neo係厨房地下到2個幾鐘又 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時真係唔知佢地真係唔識,或是扮野....
原帖由 NKW 於 10-9-17 10:08 發表
講起個蠢印煮野, 我都一肚氣. 晚晚放工番入屋未洗手放底個袋就要柄, 小姐呀, 比我柄小晚得唔得呀!
又要番工又要教你, 最慶係教極都唔上心仲要出糧比你. 前一晚講定要準備d咩, 弟日就忘記晒兼唔知點做,
準備功夫咋, ...

伯爵府

醒目開學勳章

totally understand~!!! I had a new bun once and because teaching her to cook, I cooked for her for three weeks, lunch and dinner when I was 7 months pregnant.... then I ended up losing weight!!!!!!!!! They are headaches!

男爵府

我請過3個海外的, 教煮餸真係教到嘔血, 起碼幾個月才可以勉強可以自己煮, 所以自此以後只請本地的, 我唔想浪費精神教佢地煮餸, 因為我唔想自己煮 最慘係海外工人唔識分半熟 或 全熟, 受害又係小朋友, 真係想C!

伯爵府

好媽媽勳章

我阿姐已經有少少好轉, 識整蒜蓉炒菜, 尋晚叫佢煑番星期二教的其中一碟餸, 都ok, 有9成似, 希望在人間, 大家努力.

雲母殿

希望佢可以繼續努力,學好煮餸啦
原帖由 maywei 於 10-9-17 12:33 發表
我阿姐已經有少少好轉, 識整蒜蓉炒菜, 尋晚叫佢煑番星期二教的其中一碟餸, 都ok, 有9成似, 希望在人間, 大家努力.

別墅

我個印煮野食都ok o既..雖然有時會喊左d 或者甜左d, 不過教一次都識o既..佢地自己會抄低d 步驟架...我諗樓上有d 人講得o岩, 一定要放手比佢...我自己都係放手比佢, 因為佢知道我根本唔多識煮..佢唔煮就無飯食架喇...另外建議你地可以買本印文/english o既食譜比你地d 工人...我都買左2本比佢地, 佢地睇完大概會知道中國人煮野o個d 簡單concept 架啦..

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 tungfanny 於 10-9-17 14:45 發表
我個印煮野食都ok o既..雖然有時會喊左d 或者甜左d, 不過教一次都識o既..佢地自己會抄低d 步驟架...我諗樓上有d 人講得o岩, 一定要放手比佢...我自己都係放手比佢, 因為佢知道我根本唔多識煮..佢唔煮就無飯食架喇... ...
我屋企好耐之前已買咗, 有3本, 如果有心餸, 應該無問題. 所以工人好唔好, 都係講自己彩數. 有心, 做任何事情都ok. 無心, 就算教1萬次都無q用.

男爵府

原帖由 tungfanny 於 10-9-17 14:45 發表
我個印煮野食都ok o既..雖然有時會喊左d 或者甜左d, 不過教一次都識o既..佢地自己會抄低d 步驟架...我諗樓上有d 人講得o岩, 一定要放手比佢...我自己都係放手比佢, 因為佢知道我根本唔多識煮..佢唔煮就無飯食架喇... ...

cook book, 我買咗好多本啦~~
佢連豆腐同玉子豆腐都唔識分呀~~ 仲要有圖~~
成日淨係講知知知, 明明明~~
事實就唔明
問佢明唔明, 又話明~~
煮我仔d餸, 佢可以日日加隻蠔"士"
我之前講比佢知話"間唔中" 可以一隻
佢就餐餐一隻
唔係我發覺d蠔"士"無得咁快都唔知原本亞仔日日食
真攞命~~~
亞仔, 我對你唔住呀~~~~:-(

別墅

吓?? 日日食蠔豉?? 係咪傻架佢??

伯爵府

好媽媽勳章

尋日返工前已經講定晚上食muc, 結果佢又自作主張, 同樣叫佢整豉油雞翼, 但佢整咗味豆豉雞翼, 救命啊! 點算好?!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

d工人最鍾意扮嘢,扮唔識煮,扮聽唔明,扮學唔識!
我印姐剛到時都話自己唔係好識煮,其實不知幾叻,經我train咗1個星期,佢自動自覺識煮飯
1. 一定要買中英印食譜,口述會miss steps, 看食譜一定啱(通常會早d話佢知煮咩,等佢看食譜先)
2. 唔好比佢自由發揮,每餐指定食譜菜式(最好先選簡單,妳煮過的,ok先叫佢煮難d)
3. 要求佢洗切好餸之後叫妳,妳要佢在妳面前跟食譜開調味料,用量匙(調味料份量直接影響味道,如果調味料份量準確唔會難食)
4.現後望住佢煮(不要動手,只在旁指導)
5.買1個timer,要佢跟食譜時間炆餸同蒸魚
6.初初日日都要佢煮,唔好出街吃或買外賣,煮得幾日,佢唔想妳望佢,又知道走唔甩,佢會突然識煮飯

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

原帖由 maywei 於 10-9-22 09:32 發表
尋日返工前已經講定晚上食muc, 結果佢又自作主張, 同樣叫佢整豉油雞翼, 但佢整咗味豆豉雞翼, 救命啊! 點算好?!

這情況妳需要買食譜(有相片),指明要食譜菜式先得

男爵府

試過用"口講"今晚食什麼餸或者要預備什麼材料給我? 出來的結果是錯的.

試過叫她: 豬肉切片, 她可以好叻搵到盒"燒肉"切片. 或者, 直情忘記切, 煮時, 才醒起未預備.

現在改用"寫"的方式, 通知她要食什麼, 和要什麼時間做好? 雖然, 要做多些功夫, 但不須要給她"驚喜"嚇親, 穩穩當當整有野"吃". 味道就要視乎公主的心情. 心情好, 炒條菜都靚d. 心情不好, 唉....., 唯有照食, 好過無得食.

伯爵府

好媽媽勳章

總之日日有驚喜, 唔知仲要train 幾耐?! 唉!

大宅

畀面勳章

咁搞笑... 佢會唔會仲未知豉油係咪?

珍珠宮

有天份既....試約3個月上手~

亦試個有件白痴, 1年才上手~

唔知今日黎嗰件係天才定白痴呢~~

首頁

尾頁

跳至