嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女3歲半,由出世到而家都間褐有便祕問題,近半年來情況更嚴重,平均三天先有一次便便,痾好耐先痾得出頭一舊便便,係好黑同好粗,都理解點解每一次都痾得咁辛苦,佢而家仲未戒奶,每日食2-3餐奶,已把奶粉開多啲水,佢一路食雪印Beanstalk,啱啱最近轉食森永大仔奶粉,唔係太喜歡食水果但我地都有氹佢食,我地真係好worry,唔知各位有甚麼意見和提議,Thx!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

囡囡多唔多飲水?

子爵府

環保接龍勳章

佢肯唔肯食菜阿?我個仔晒間中都有咁問題,尤其係食左傷風藥, 不過,如果keep 到餐餐食菜就好d

禁止訪問

回覆 1# sam9035 的文章

複式洋房

你可以試吓比鮮榨橙汁連柞比佢飲,或試下食一個九成半似奇異果嗰隻好似叫金xx的生果,我個囡都食。間中會比佢一支益多多,幫助腸狀郁動。後來都有帶佢睇中醫健脾胃,脾胃強壯咗,便便都會好啲,但千其唔好食有瀉成份的中西藥,佢咁細,對佢唔好的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我囡2歲便便都唔太好
兒科醫生話水係好緊要
其次係蔬果...奇異果係最通便的
而果汁可以日日比都無問題
不過佢話一歲以後飲BB果汁已經無用
佢見議我買sunraysia西梅
我都有比過囡囡飲, 佢都肯飲
近2個月我比多左湯水佢
我覺得湯水好似都幾有效
我主要係煲健脾既湯水
之前有排試過又係又黑又硬既便便, 中醫話佢胃發炎, 有次就感冒菌入左胃
當時我其實唔係好信
不過幾日後佢慢慢好返, 胃口同便便都正常返晒

大宅

其實佢喺屋企都有經常飲水,但我諗返起佢經常用有飲管的水樽飲水,雖然飲好多次,但每日加埋飲嘅水可能都唔係好多

原帖由 sorsor1129 於 10-9-16 12:17 AM 發表
囡囡多唔多飲水?

大宅

我個囡以前少食,不過近半年都食多左啲菜,有食新鮮西梅、奇異果等等,但唔係每日都有食生果,菜就基本上餐餐都有食

原帖由 AgnesMok 於 10-9-16 08:43 AM 發表
佢肯唔肯食菜阿?我個仔晒間中都有咁問題,尤其係食左傷風藥, 不過,如果keep 到餐餐食菜就好d

大宅

沈日同佢睇另一個中醫,個中醫話我囡囡以前發燒食得西葯太多,而服食西葯只係治標,無真正解決問題,而家佢無大便係因為外感傳裡入左腸胃,個中醫開左幾劑葯,今日煲左飲第一劑

原帖由 清潔monkey仔 於 10-9-16 11:59 AM 發表
你可以試吓比鮮榨橙汁連柞比佢飲,或試下食一個九成半似奇異果嗰隻好似叫金xx的生果,我個囡都食。間中會比佢一支益多多,幫助腸狀郁動。後來都有帶佢睇中醫健脾胃,脾胃強壯咗,便便都會好啲,但千其唔好食有瀉成份的中西 ...

大宅

Hello
今日响supermarket買左支sunraysia西梅汁,唉!亞女星期三晚痾完啲好黑好粗嘅便便之後到今晚呢一刻都未痾,真係擔心死我

原帖由 Mimmy 於 10-9-16 12:56 PM 發表
我囡2歲便便都唔太好
兒科醫生話水係好緊要
其次係蔬果...奇異果係最通便的
而果汁可以日日比都無問題
不過佢話一歲以後飲BB果汁已經無用
佢見議我買sunraysia西梅
我都有比過囡囡飲, 佢都肯飲
近2個月我比多左湯水 ...

首頁

尾頁

跳至