婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

入親黎呢版, 佔絕大部份都係講自己99不是的,
究竟有冇人個99係好呢? 有就分享下啦?
雖然我99都唔見得好

禁止發言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我奶奶好好!

禁止訪問

別墅

咁都有好99嘅, 我99就對我唔錯
1. 前年我做手術, 康復期間封咗封二千蚊利是比我, 叫我自己買嘢補身(因為佢已經七十幾歲 & 對腳唔係幾好)

2. 每個星期日所有仔女都返去食飯, 次次都煲老火湯, 雖然見到99煮得辛苦, 但感覺到係嗰種為仔女辛苦都開心

3. bb5個月時, 我話比99聽係囡, 佢同我講 "仔又好, 囡又好, 咩都好嘅"...真係好開通!

4. 我今次生bb, 99年紀大&腳又唔好, 我當然唔會要求佢幫我煲薑醋(我媽咪煲), 生咗之後佢封咗4封大利是比我, bb, 我媽咪(多謝佢煲薑醋), 另外一封比我買嘢補身...仲買咗一條金鍊比bb

所以我好尊重我99

禁止發言

男爵府

育兒性格勳章

係囉~~~ 有冇好的99?
99 好的mami, 可以分享下嗎?比d 鼓勵...

大宅

講到好,我奶奶認第二無人敢認第一!
(我其實中意我老爺奶奶多過中意我老公,哈哈)

我大肚時唔系同佢地一齊住,老爺知道我12-1點後先起身,會於2點左右過來同我食下午茶,有時奶奶會叫老爺帶湯水比我。

產前檢查,我老爺車我去醫院登記,之後我老公出差,我奶奶會搬過黎同我住,日頭返自己屋企做家務,夜晚過黎陪我傾計,仲會陪我去健康院檢查。有時老爺奶奶都會一齊去埋。

生完一齊住,我唔太識湊B,但都無返工,BB跟老爺奶奶訓,我知道奶奶晚晚都要起身,因為BB會訓訓下喊。

生完之後幾日,佢朝早五點起身煮五更飯比我,話正氣D,幾日後因為我半夜唔想起身叫佢唔好煮啦。

而家奶奶做曬所有家務,星期日請我以前請開既鐘點過黎3個鐘做下粗重野,而鐘點費用由奶奶比,因為鐘點就黎走我先起身。

平時煮飯都系我奶奶煮,佢會煮我中意食既野,洗碗都系佢,而我會系呢個時候同BB玩下。老爺中意飯後食橙,會分一半比我食。(仲經常買我中意食既巨峰提子比我食)

前日奶奶去買衫,買多一件返黎比我,雖然唔系咩名牌貴野,但我好感激佢咁有心。

因為我無做野,所以唔系比好多家用,仲要少過生之前比開既家用(但奶奶就忙過我生之前)。但佢地覺得錢唔系問題,最緊要唔好家嘈屋閉,一家人和和氣氣就得啦。

每日老爺奶奶11點幾都會去飲茶,我起到身就跟埋去,飲茶都系佢地比錢,星期六日我老公系度就老公比錢(有時,但好少,系我比),之後一齊去超市或買餸或荷花一田等地方。

出去買餸(揸車),我唔會入街市,我同老爺帶埋BB行超市,佢自己去街市,然後會合,D重野都系老爺或奶奶攞,一個抱B一個攞野咁,我通常只攞自己手袋,但我地通常揸車,唔需要行遠路。

奶奶話佢搏頭痛,針灸左幾個星期啦都未好返,唔知系咪佢成日抱BB所以咁呢?佢就話唔系,但我覺得系。

我覺得我呢個新抱真系超級幸福,但我竟然身在福中不知福,之前仲發佢地脾氣(可能産後有D情緒問題),我阿媽都話要多謝佢地對我好似親生女咁好,講到我阿媽自己都想喊。

如果你地想知道我奶奶更多事,可以問我,我再同你地share下,散播多D正能量啦。我亦都好歡迎同你地做朋友,分享下家庭地位與心得,或者可以約埋你地的‘問題99’一齊飲下差,等我奶奶散播D愛心種子比你地99,等佢地近朱者赤,呵呵。

大宅

等我將我既正能量開個新topic先。

珍珠宮

大廚勳章

我99係一個好人,但又幾煩,唔知點樣具體地講...

基本上佢OK架,心地都唔差,有時仲會買野俾我,我有時言談間話想買咩但買唔到,佢會起响心跟住幫我買架.

不過佢真的超級多疑,神經質,而且佔有/控制欲超超超強.所以,對住佢係有種說不出的壓力.

其實佢係好人,不過係有某d性格令人頂唔順啫...(我老公非常怕我99, 我反而無佢咁怕)

我地so far都關係良好,不過我好相信如果我有BB的話,情況會有好大改變...諗起都驚...  

大宅

好媽媽勳章

我奶奶都好好架,我唔使反工係屋企湊小朋友,我奶奶就要反工,但佢每個星期6日放假都會幫我湊bb,等我同老公可以2人世界,右可以抖下,奶奶仲會幫我買定哂bb尿片奶粉,有時我鍾意食既野,佢都會買定放係屋企等我可以拎黎食,我奶奶做野好有交帶架,所以我好放心交個囡比佢湊,前排我仲去學游水,奶奶夜晚放工反黎接我個囡,幫我睇住,等我有時間可以去學下野,真係好感激佢地呀,如果我同老公嘈交,佢地都一定會幫我,除左奶奶好,我老爺姑奶都好好,好錫我同個囡,可以同佢地成為一家人真係我既褔氣...

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我奶奶都算係一個好奶奶.

1.掃地,拖地,洗衫(朝朝手洗佢自己同姑仔&C6的衫, 我自己就一星期開2次機,有乜衫就洗乜衫),煮飯(佢煮飯有一手,會留意各人中意食咩,D餸會就晒咁多人)湊B一手包辦. 話做人要勤力D, 做多D無所謂.
2.成日買衫買野玩比我個仔,我都唔駛點買咁滯(咁當然奶粉尿片日用品果D就我自己買返)
3.我比家用佢,佢唔收.母親節/生日孝敬都唔收,因為驚我覺得佢貪錢.所以只收C6果份
4.無乜管我的日常生活習慣. 大家做好自己本份啦. 無乜好管或者佢管都管唔黎.

不過佢份人比較敏感,又慣唔聽我講野的語調,我無心講一句話,佢可能會以為我在話緊佢.搞到我唔多LIKE同佢傾計.
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

我 99 好好o架!佢有我地屋企鎖匙同屋苑張卡,但係從來未試過自己殺上o黎,上o黎都好少,係我地叫佢先會。早排我唔記得帶鎖匙,老公出o左街,打俾 99 話上佢屋企拎。佢話熱(3x 度),叫我唔好行咁遠,佢拎落街口俾我。中秋節佢好主動俾o左 $1000 利是我父母。我媽咪都嚇親封利是咁大封。正日我要收夜,返唔到去做節,佢改星期日做節就我一個。

老人家o既長氣固執佢唔多唔少都會有o的,我諗人人老o左都會係咁,我自己阿麻阿婆都會~ 但係呢個係因為佢係一個老人家,唔係因為佢係 99。

大宅

我99都係一個好人!
不過因為我同佢揍B方法唔一致, 所以無俾佢揍! 費事因為咁大家有爭咬就唔好!
不過我成日主動同老公講返去6299到食飯!! 又多D同佢地飲下茶!!
其實我覺得好唔好係睇下大家既相處方法! 自己細個有時候都會同自己DADDY MOMMY 有爭吵, 都要時間磨合, 更可況99....

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-15 23:29 發表
係囉~~~ 有冇好的99?
99 好的mami, 可以分享下嗎?比d 鼓勵...

傻人, 咪咁灰, 未嫁就先驚定, 咁你實會對你個未來99有抗拒, 記住, 無論佢係好係壞, 都會有方法同佢相處, 啱傾既咪同佢講多兩句囉, 唔啱傾既就要堅定D同BF或者老公講你立場同你既底線, 呢樣嘢一定要一開始就清清楚楚比佢知道, 否則佢會覺得點解你會嫁咗先係咁, 襯拍拖期間佢仲就你嗰時你就要比佢習慣/適應你諗法

禁止訪問

大宅

世界上乜人都有。 跟99 的關系,最緊要係唔好同住,唔需要太密切,間中見面講兩句就ok 啦!

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都講左好多次, 我99係變態, 所以我妹有個好99, 我成日叫佢惜福

我妹初時唔鐘意佢99, 因為男家成家人都好CLOSE, 我妹(同埋我)O係家人影響下, 都係習慣"點到即止", 我妹個個禮拜要去食飯, 覺得好煩好SIDE時間

佢99知我妹唔識煮, 會煮晒一盒盒叫佢地帶返屋企, 又買晒麵呀小食果D, 我妹初時唔鐘意, 覺得99嫌佢, 後來佢發現99果PACK野之中, 有D野係我妹偶然講過好食/佢鐘意, 而佢99係會記上心下次買(例如有盒百力滋, MONCHHCHI毛巾, 係我妹鐘意既, 佢99都會特登去買俾佢)

漸漸我妹知道99對佢好(佢62就一流TIM啦), 都放開個心去接受, 後來有一次, 我妹夫有外遇, 攪到好疆, 幾乎離婚(已經搬開住), 2老真係做到唔多事, 只打去問候, 雖然已經擔心都顛左都唔會8一句多餘說話, 佢62話"你嫁左入黎得就當你就女, 你一個女仔搬左出去我好擔心你", 我妹當場喊到顛左

後來雨過天青, 而家仔都生埋, 我妹超級放心交俾佢99湊, 有次BB腸胃炎入院(唸極都唔明邊PART出錯), 佢99又係好識做又淡定, 全天候STANDBY仲掂過我妹! 仲COMFORT埋我妹叫佢放心

所以我成日叫我妹要珍惜喇

複式洋房

呢個topic好好呀, 等人可以換個角度睇

我99佢都係一個好人來既
記得最初買樓買近我娘家, 佢雖然有俾說話我地聽 (但之前問佢又話冇所謂), 但後尾都有主動話要資助我地部份首期 (當然冇要到啦), 又唔駛老公俾咁多家用 (咁我地當然都照舊俾咁多啦)
佢唔會打電話煩我, 唔會呃我地錢, 佢份人都好慳

同埋有啲99通病: 逼人生仔, 逼個孫俾佢湊, 鐘意係唔同仔女面前講另一個是非, 間唔中擺下99款, 最初搬屋時鐘意帶人參觀我地間屋, 對我地間屋既裝修, 傢俬, 事無大小指點一番, 囉唆, 成日覺得佢講既係岩既, 人地唔聽就不停哦人, 冇交帶 (話來又唔來, 但又唔出聲, 失驚無神又突然間話要殺上來......)

可能因為我份工忙, 我又同佢保持適當距離, 佢都唔算點煩到我既.......如果生左仔就唔知啦

不過作為一個旁觀者, 我覺得佢幾錫佢既仔女, 尤其是我老公, 我都感激佢既呢樣

首頁

尾頁

跳至