少年成長

跳至

首頁
23456...50

尾頁

洋房

Re: 孩子令你感動的說話

星期二,在的士上,
弟弟: 媽媽,你好似好耐都無打麻雀了?
媽媽: 係呀!D EE 又忙,媽媽又要和你温習。那有時間!做乜呀?
弟弟: 無,我見你好似好耐都無打麻雀啫,

大宅

仔六歲: 媽咪係為我好, 你(Daddy)唔好話媽咪啦!

(我個仔鼻敏感成日發, e生叫佢聞salt water幫佢無咁辛苦, 點知佢扭計, 我便大聲

禁止訪問

大宅

有蚊入屋
囝囝大叫:媽咪小心,有蚊!

大宅

rainstarwater,
你真係叻同有福氣,個囝囝教得咁乖.
家齊、家慈囡囡係我的寶貝,兩個都是12月出世  :-)

大宅

小女五歲,她知我肩膞弄傷,不時做物理治療,又無力抱她。不時她跟我去買東西,她會盡力幫我取東西,我見她拖地,便叫她代我取啦,她即告知,她不想我肩膊痛呀。好甜。 :-P

有次她見我在計數(日常開支),她好鍾意跳舞(已跳了1年,但她竟對我說:媽,如果你無錢,我唔學跳舞啦。生性

見我出糧俾工人(印印已做了1年),她又對我講:媽,點解要俾咁咁錢工人?我答;媽請她來照顧你,要俾人工呀,她又講:媽,你不用請她來照顧我,我會照顧自己,被袋也是我自己摺,她都不曉,你便可以節省不少金錢開支。擁著她,好安慰

jamieshih1210    發表於 12-10-12 22:49

大宅

大仔三歲 : 媽咪, 我大個仔賺到錢带你同爸爸同弟弟去日本旅行丫,好唔好呀? :-P

大宅

個仔2yr,果日問佢,你有冇秘密同我講呀,
佢走埋黎我耳邊,攬實我條頸,然後話:我鍾意mama呀!

zoieshiulum  SWEET AR ^3^  發表於 13-1-4 16:12

複式洋房

有一日媽咪問快要3歲的囝囝:
媽咪: 你大個仔想做甚麼?
囝囝: 我要做好似媽咪咁叻.
開心死我, 真是擦鞋囝.

大宅

因我減肥, 晚上只食菜, 咁3.5歲囡囡見我唔"裝"飯食, 就好擔心咁問我:媽咪,你做咩唔食飯呀, 你唔食飯就唔會高架啦 ...... :cry:咁我特登講笑話:婆婆"黑薄"媽咪, 唔比飯飯媽咪食呀 ,咁囡囡好似就哭咁話:我碗飯分一半比你食啦, 你要食飯先有力攬我架. :-P

別墅

個日行雷閃電,好似世界末日咁,我縮在sofa一角:
4歲既囡囡行埋黎,面對面,用她隻小手仔掩著我雙耳,口裡說:「好嘈呀?媽咪,你唔駛驚,有我保護你吖嗎!」:-(

別墅

前幾天有事出了街,沒有帶仔仔同行,數小時候,大孖打電話給我,問我為什麼還沒有回家,我解釋後問他:「你有無掛住媽媽?」
大孖:「有呀。」
媽媽:「掛系邊樹呀?」
大孖:「掛系心口。」(第一次咁講)
媽媽:「點解呀?」
大孖:「因為掛系度度都會甩,掛系心口就唔會甩。」

真係開心c我law!

複式洋房

仔仔3yrs8mts,現在肚裏有個bb.當仔仔叫我陪佢坐地玩玩具時,我就會話"媽咪肚裏有bb,所以唔可以坐喎!".點知有日放工我坐向地下,佢突然話"e,媽咪,你唔可以坐地喎,因為你有bb喎!".佢又成日玩玩o下忽然走過o黎攬住你然後講"媽咪,我好掛住你呀!"

大宅

好媽媽勳章

昨天阿仔同老公陪我去穿耳, 當我穿左第一隻耳仔時, 痛到眼淚都出埋, 阿仔見到我咁樣就跟住喊左出黎, 仲攬住我同我講"媽咪痛痛, 痛痛", 然後就咀咀我喇, 我個心當然好甜啦, 乜野痛都唔記得晒lur :lol:
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

大宅

前晚我陪仔仔(2y8m)目訓覺, 他本來差不多目訓著, 但係我忍吾住打了噴嚏, 他即時話"做咩呀? 你凍親呀? 等我攬住你先o拉." 真係甜到流. :mrgreen:

子爵府

甜水爸爸

爸爸煮好涼茶捧上樓
BB聽見立即放下玩具從床上站起來說 : 爸爸好辛苦呀, 爸爸好好呀, 爸爸你辛唔辛苦呀, BB要飲多D呀, 多謝爸爸, 唔該晒爸爸..."
接過涼茶咕咕咕喝了大半杯
爸爸受寵若驚 :BB你是爸爸的心肝, 爸爸做麼都....."
媽咪都好甜, 不過有D呷醋 " 衰仔, 媽咪煲湯, 你又唔講下
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

大宅

想唔到囡囡三歲多已有感情問題。

她在學校同男仔女仔都一齊玩。早一排聽得多白雪公子同白馬王子既童話故事﹐話自己係公主﹐要同xxx(男同學-王子)結婚。某一日突然間﹕

囡﹕我唔開心。
爸﹕咁點解你唔開心呀﹖
囡﹕因為xxx(個男同學)唔愛我。
爸﹐媽﹕ 咩你地唔係friend,成日一齊玩既咩﹖
囡﹕但係佢唔愛我﹗
爸﹐媽﹕ 唔駛擔心﹐你又靚又叻﹐有時D男仔係好可惡唔識好野。遲D等你大個D﹐16歲啦﹐自然有好多男仔找你﹐多到你要叫佢地排隊。

我地一路安慰個女﹐一路對望﹐驚覺到個女識唔少野﹐講到話佢大個左會好多男仔找佢﹐其實我地一D都唔捨得﹐到時我地好難可以保護到佢﹐好可能講多句都嫌煩。

別墅

早幾天在家中做面膜, 大囝好好奇咁問, 仲乜要做facial呀, 我說做完睇上來會無咁老嘛, 跟

伯爵府

我吾開心, 我吾小心整親, 我cry, 佢又跟住我cry. :-(

子爵府

掃緊地既時候:

仔: 媽咪好多汗呀!
媽: 媽咪掃緊地唔開得風扇, 會吹走d污糟野架.
仔: 我大個仔幫你掃地, 幫你拖地吖. 我唔怕熱架!

首頁
23456...50

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊