自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡今日放學返來同我講話佢今日返學喊,咁我問佢因咩事喊,結果佢話佢比人打,我問佢係邊度比人打,老師知唔知,點解人地會打佢,佢話係搭校車果陣,坐係佢隔離個女仔打佢,我問點解,佢話因為個女仔同我個女傾計,但係我個女唔理佢,所以就比個女仔打,我個女平時比較內向同慢熱,咁今個禮拜先搭校車返學,唔同佢講野都好正常,唔使打我個女呀嘛?大家認為我應該點樣做???同學校反映??我個女話當時佢喊,跟車嬸嬸都知道架,但直至到而家,我都未收到老師打電話比我講返呢件事囉.

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

有時小朋友打人都唔一定係惡意既,不過如果係我,一定會問番校車EE同埋同學校講LOR........

大宅

我聽日送阿囡搭校車就會問下校車嬸嬸,因為佢地架校車係幾間學校D小朋友一齊搭,所以都無固定坐邊個位架,唉!!!而家先K1,幾時先擔心到佢大呀?

子爵府

我會先同自己小朋友確定一下 '打' 嘅定議,有D小朋友比較粗老,可能見你囡無反應所以 '拍' 佢。

大宅

原帖由 快樂 於 10-9-16 00:26 發表
有時小朋友打人都唔一定係惡意既,不過如果係我,一定會問番校車EE同埋同學校講LOR........

雖然或者係無惡意,但打人呢個行為本來就唔岩...

我覺當務之急係叫校車嬸唔好再安排囡囡同o個個打人同學坐,之後再分真真假假啦。

因為,有一個可能,囡囡俾人打o個陣真係無人見到,校車嬸當然話無事發生過。

子爵府

啊囡都試過撘校車俾人抓損個頭,
不過抓佢個小朋友N1,
啊囡又無乜嘢,仲同我講人哋細個唔識ma...
返學嗰陣又試過俾人咬,
老師有打俾我講番,不過咁細個,
控制能力都未係好,可能做左都唔知,
如果真係好擔心,不如同校車EE講調位。
幼稚園階段,相信D小朋友仲細,未識咁恰人啩,
小學就驚D。

大宅

我囡都在n1/k1試過, 係佢自己講, 問番老師, 老師先解釋番. 你個囡都好叻, 會同你講.你要同老師傾番, 了解番件事,最重要是自己教小朋友點面對先, 因為我地control 唔到人, 要佢學點保護自己.

大宅

頭先送阿囡落樓下搭校車,問左嬸嬸,佢話我個囡尋日返學果陣係有喊,而佢都問左我個女點解,但係我個女解釋話"我掛住媽咪",但係我覺得唔係甘簡單,可能比人打左之后話"我要媽咪",甘校車嬸嬸誤會左係我個囡話掛住媽咪.要再打電話去學校問下呢件事先得.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好意思, 我覺得首先要教你囡囡基本禮貌, 大家一齊坐校車都係同學仔嘛, 人地主動同佢傾計, 唔想傾都應該應下人, 而唔應該唔理人, 可能我講既你會唔啱聽, 但你幫得佢一次, 就要一路幫佢落去, 咁係治標唔治本架, 唔好介意我咁講~

p.s. 當然打人係唔啱, 我唔會認同呢種行為~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果係我,我首先會問清楚阿囡,件事到底係點!再打電話同校車ee同老師講,叫佢地留意下小朋友,再唔係就叫阿囡以後唔好同佢坐!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 newcook 於 10-9-16 10:24 發表
唔好意思, 我覺得首先要教你囡囡基本禮貌, 大家一齊坐校車都係同學仔嘛, 人地主動同佢傾計, 唔想傾都應該應下人, 而唔應該唔理人, 可能我講既你會唔啱聽, 但你幫得佢一次, 就要一路幫佢落去, 咁係治標唔治本架, 唔好 ...

同意, 係處理依件事同時要開始教佢點同人應對.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

伯爵府

好媽媽勳章

唔係架, 唔係禮唔禮貌既問題, 有d學校, 講明要d小朋友響校車係唔可以傾計架, 係要好似響課室咁, 要安靜架
佢咁細個人仔, 唔識叫人唔好嘈, 都唔奇既, 先k1 ma
不如直接同校車姨姨講, 你小朋友話比人打, 無論大力定細力, 都唔應該架ma, 叫姨姨留意下, 再有咁既情況就request 調位, 唔好質疑自己既kid, 如果比佢smell 到你唔信佢, 質疑佢, 大大下, 佢就會覺得講左比你聽都係冇用架啦!
原帖由 newcook 於 10-9-16 10:24 發表
唔好意思, 我覺得首先要教你囡囡基本禮貌, 大家一齊坐校車都係同學仔嘛, 人地主動同佢傾計, 唔想傾都應該應下人, 而唔應該唔理人, 可能我講既你會唔啱聽, 但你幫得佢一次, 就要一路幫佢落去, 咁係治標唔治本架, 唔好 ...

大宅

係, 你要好casual 甘同佢傾, 我囡第1次講左比我知之後, 我過幾日再問佢有冇, 佢已經唔敢講.
原帖由 jlam 於 10-9-16 10:40 發表
唔係架, 唔係禮唔禮貌既問題, 有d學校, 講明要d小朋友響校車係唔可以傾計架, 係要好似響課室咁, 要安靜架
佢咁細個人仔, 唔識叫人唔好嘈, 都唔奇既, 先k1 ma
不如直接同校車姨姨講, 你小朋友話比人打, 無論大力定細 ...

大宅

原帖由 wysz 於 10-9-16 10:19 發表
頭先送阿囡落樓下搭校車,問左嬸嬸,佢話我個囡尋日返學果陣係有喊,而佢都問左我個女點解,但係我個女解釋話"我掛住媽咪",但係我覺得唔係甘簡單,可能比人打左之后話"我要媽咪",甘校車嬸嬸誤會左係我個囡話掛住媽咪.要再 ...

教囡囡自保、立即叫唔好同埋舉報同學,希望佢會明,唔明晒全部明少少都好。但係搞得太大,同學會疏遠。

事實上如果校車嬸企硬話你個囡只係扭計要媽媽,學校都做唔到乜野,搞到要會面所有在場同學又似乎搞得太大。

男爵府

有次我個妹(佢讀緊小學, 我讀緊大專)係褓姆車被人打, 果個男仔出名曳。咁第二日, 我同我男朋友一齊陪我個妹等校車。架褓姆車一到, 門一開, 我做衰人, 好大聲嗌入去:“邊個打XXX (我個妹個名)!”, 咁緊係無人認啦。同時, 我男朋友做好人, 好好聲氣同司機講: “亞X太, 麻煩你幫幫手留意下, XXX(我妹個名), 唔該哂。” 咁我地就離開。之後就無發生過

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

畀面勳章

我覺得而家同學校講冇用喎...老師又唔係陪你小朋友坐校車, 你打到去老師都一頭霧水啦。

不如你先同校車EE了解下, 當日係邊個坐你個女隔離, 第日可唔可以換位唔再同佢坐。如果個小朋友大過你個女既, 可能佢真係冇心"打"佢 / "拍"佢。而佢只係見你小朋友得意而同佢玩JE。

照計K1應該同校車EE坐得近, 佢應該見到既。如果真係知道邊個小朋友, 咁咪再睇下第日仲有冇咁既事發生囉。不過你見開老師時, 都可以提一提件事, 但亦可以同老師講, 你要求左校車EE唔再安排同果位小朋友坐, 咁老師見你自己SETTLE左, 但又會知道曾經發生過件咁既事囉。

而你記得同小朋友講, 唔會再同果個小朋友坐, 叫佢唔好唔開心啦。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

問清楚小朋友件事先, 再問下保姆ee, 睇下佢點講先, 叫佢留意下個打人的小朋友....同時問下佢可唔可以調位...

雖然您小朋友係唔采人都有d唔岩, 不過, 始終個位小朋友係唔可以打人law....

d小朋友響保姆車如果無節制咁玩, 傾計都真係會幾嘈.....

大宅

已經同學校講左呢件事,老師話會叫校車EE留意返.
另外都同阿女講左,以后如果有人打佢就要同老師講.
希望唔會再發生呢D事啦!

首頁

尾頁

跳至