自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

轉載生果日報投訴版, 呢單野,我都有朋友中招. 情況一莫一樣,之前我幫佢search過google, 都無人講, 所以我post 響呢度, 定他日有人需要時, 可以search 到呢個報導.

佯稱招神秘顧客 療程優惠不對辦

有市民收到一間自稱為市場調查公司的電話,招募「神秘顧客」為優質商戶進行評審,測試美容中心服務質素,實招客購買美容療程。發出優質商戶標誌的旅遊發展局表示已收到 9宗相關投訴,建議市民感受騙應即時向警方舉報。

讀者譚小姐接獲一間名為「香港專業媒體有限公司」的職員致電稱為市場調查公司,正招募「神秘顧客」測試美容中心服務質素,「佢話如果我答應做神秘顧客,就可以用成本價 180蚊做美容療程,事後就幫佢哋填寫一份問卷形式嘅評估報告」。

沒聯絡做評估報告
譚小姐不敵職員優惠攻勢,「佢話用信用卡畀錢優惠仲多,我最後以 6,750蚊買 57次美容服務」。及後她按職員提供資料,到位於荃灣的 MediSkin Place美容中心接受服務,「本來香港專業媒體嘅職員話去做服務前要由佢哋代聯絡美容中心預約時間,不過佢個電話成日冇人聽,於是我自己走上去美容中心,美容師叫我畀手提電話號碼,一 check就有晒我嘅紀錄」。
美容中心為譚小姐安排服務,她感到不妥,「點知所謂 57次服務,等如 57個格仔,部份身體護理療程只係得 5至 10分鐘,就要扣一格,我選咗淋巴療程,得半個鐘,重要淨係做半身,要做全身就要扣兩格,如果想試『新機』,要扣幾格」。譚小姐坦言此時感到「中招」,而事後香港專業媒體沒聯絡她做評估報告,她感到受騙。
另一位讀者 Annie也有相類遭遇,以 5,400元購買了 38次服務。她表示,電話中職員指從本港市場 2,000多間美容中心挑選出質素較好四間,正招募神秘顧客進行「 Q嘜」認證測試。而從職員電郵資料顯示,四間美容中心均屬 Rx美容醫學集團。
記者上網瀏覽,發現一間名為 Rx美容及醫學集團的網頁,也有顯示 MediSkin Place的地址;惟翻查 MediSkin Place的商業登記,卻顯示此店屬一間名為 Rx Medical Dermatology Group Limited,中文名字為美之源美容醫學集團有限公司,而美之源的其中一名唐姓股東,也在香港專業媒體有限公司的註冊股東名單中出現。

要求退款卻被拒絕
Annie事後在網上討論發現不少人接獲香港專業媒體電話聲稱為「優質商戶」的評審機構,招「神秘顧客」測試美容中心質素,實為吸客,她致電要求退款被拒。
記者曾以顧客身份致電香港專業媒體查詢,職員相當謹慎,不斷詢問記者是否現有客戶介紹。及後職員指香港專業媒體為中介公司,代表優質商戶的評審邀請「神秘顧客」,搜集指定美容中心的資料,由於名額已滿,着記者留下電話號碼便掛線。
本報曾就上述投訴聯絡香港專業媒體有限公司,至截稿未獲回應。 MediSkin Place收到本報查詢後,客戶服務部王先生曾覆電查詢,稱若退款予投訴人,本報可否不刊登有關報道,他又稱 MediSkin Place與 Rx Medical Dermatology Group Limited無關。及後該公司覆函本報稱,香港專業媒體有限公司為 MediSkin Place委託的市場調查公司,數月前合辦「神秘顧客」推廣計劃,客人以「神秘顧客」身份光顧可以特惠價享用服務,又強調香港專業媒體職員已清楚向譚小姐講解美容服務的詳情。
個案編號: 0826028

旅發局回應
神秘顧客不涉費用
香港旅遊業發展局發言人表示,自去年 11月開始,共接獲 9宗涉及機構以「優質旅遊服務」招募神秘顧客為名推銷美容療程的投訴,被投訴的公司包括香港專業媒體有限公司。該局呼籲市民遇上述情況,可致電 2508 1234向該局查詢及報警。
發言人強調,現時「優質旅遊服務」計劃的商戶包括零售商戶、餐飲商戶、持牌賓館及髮型屋,惟沒有美容中心;該局只委任了香港生產力促進局及香港品質保證局對商戶進行評審及監察訪查。該局確派出「神秘顧客」訪查商戶服務質素,惟不會透過電話隨機招募「神秘顧客」,更不會要求事主信用卡號碼及承擔費用。
警方發言人稱,就上述事件而言,根據《盜竊罪條例》,若以欺騙手段不誠實地取得別人財產,即屬違法,最高可處監禁 10年,惟未有透露是否收到市民舉報。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

up, 齊齊唱衰佢地

子爵府

畀面勳章

大家唔好再信那些打電話叫你用優惠價試做FACIAL的公司, 通常上去都兇多吉少...

男爵府

畀面勳章

小心....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定要比人知, 唔係好多人中蕉
http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/foi7tnnen341xnsu.png

別墅

回覆 1# athena1127 的文章

我應該係兩, 三個月前收過呢個電話.
對方又係講請人去美容院做神秘顧客, 只要我而家俾 $180, 其他任何試做療程所有洗費, 就會由佢公司友支付.
我就無落搭, 因為第一佢講個的美容院, 我一間都未聽過 (對方仲係度講佢地係有幾出名, sorry law, 我都有做開 facial, 出唔出名我都知知地既). 容咩易上到去俾人溶左; 第二, 我又唔知佢公司咩頭咩路, 要我過錢佢地 (雖然只係 $180), 我都覺得好可疑. 咁我叫佢, 佢鐘意可以 send 多的資料俾我睇, 佢又左推又推.
我聽左一陣, 話我唔得閒再講啦, 亦唔想阻住佢, 對方就係電話度發難. 我心諗你仲唔係想呃人... 就即該 cut 左佢線, 都費事 waste 我時間.
我個時直覺係, 打電話黎個間公司, 係想呃人 $180, 都無諗原來係一條龍咁呃既既. 所以, 真係"便宜"莫貪羅.

公爵府

好媽媽勳章

up up up
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

UP!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然係神秘客戶又點會有優惠價?? 你唔講係神秘佢唔會俾優惠你, 講左又唔係神秘啦. 一聽都覺得有矛盾喎.........
Latte, 又名臭TE或臭喵

男爵府

我都收過呢d電話搵「神秘顧客」,一聽到叫我做facial,我就話無興趣收左線喇,橫掂自己有相熟做開,我都費事浪費時間,反正好多都係氹你入局。

早幾年比較得閒d仲會周圍試下,最討厭係dr,一話唔買就黑口黑面,但亦有試過一d服務態度好好,sell完你話唔買就唔會再多講,不過衰嘅肯定多過好嘅囉。

複式洋房

唉,這個 post 出來之前我已經中咗啦。。。好彩買20次,拿拿些做晒去先。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔係下話~
真係既神秘顧客係唔駛比錢仲有人工嫁~
我以前做過調查公司兼職打字~就係呢D野~百幾蚊一次~去D咩銀行呀連鎖店無理取鬧一番~記低邊個職員態度如何~我就負責將佢地既筆錄打番好打番整齊~我上司整理好就會交番比該銀行/連鎖店負責人參考~邊個職員有得升職都係靠呢份野~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3443351-1-1.html

謝謝提醒

禁止訪問

複式洋房

其實,我覺得我D通訊資料由生果網站流出,自從係佢個網站登記咗,就有好多關於FACIAL的電話,仲要係講得出我個姓,今次真係我耳仔軟買咗。係這家嘢做FACIAL成日都叫人用機做,我比軟鐘意人手,仲扣起碼2格,我都係快快做晒BODY。

原帖由 kyowong 於 10-10-6 20:54 發表
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3443351-1-1.html

謝謝提醒

複式洋房

其實,我覺得我D通訊資料由生果網站流出,自從係佢個網站登記咗,就有好多關於FACIAL的電話,仲要係講得出我個姓,今次真係我耳仔軟買咗。係這家嘢做FACIAL成日都叫人用機做,我比軟鐘意人手,仲扣起碼2格,我都係快快做晒BODY。

原帖由 kyowong 於 10-10-6 20:54 發表

謝謝提醒

禁止訪問

男爵府

之前都聽過生果網話做神秘顧客去指定美容院做FACIAL又係俾佰幾蚊你去做, 做完返黎做問卷有一仟蚊咁上下COUPON, 好似可買FACIAL OR 護膚品用, 我話一上去佰幾蚊一定出唔到門口, 就算俾一仟蚊CASH都無用, 唔制, 間野係講得出你個名, 第一次聽都有少少信, 之後差唔多每月都打黎, 唔駛問都知騙人啦

原帖由 elvissiunet 於 10-10-6 22:12 發表

...

大宅

大家小心

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

便宜莫貪

首頁

尾頁

跳至