論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個新工人嚟咗就嚟一個月,第一個星期話覺得我唔鐘意佢又0感又要辭職,我r晒頭,佢清潔都ok,我又就嚟喺十月二日生bb,多一事不如少一事,就留佢仲同佢講咗好多好說話,好啦,佢嚟咗差唔多成個月啦,朝朝都唔餵我三歲半囡食早餐,又唔同佢刷牙,今朝又係咁,我咪問佢,佢做咩唔俾早餐佢食,佢話囡囡自己話唔食,我反問,如果囡囡全日都話唔食飯,你係咪唔俾佢食呀?你係大人,你識分對錯,點解呢方面咁聽細佬仔話,佢成日叫你拎玩具俾佢玩時,你又唔拎呢?記住,小朋友係第一位,你手頭做緊咩都好,都要放低搞咗小朋友先。(佢尋日朝又係因為同一樣問題俾我老公話,我老公當時問佢,咁囡囡話要死,你係咪尤得囡囡去死呀?佢答係呀!吹脹)
點不知佢突然又喺度0感,我問佢你做咩0感,佢話呢啲咁既工佢做唔到落去,根本個小朋友就唔聽佢話,佢唔做,我真係好激氣,我話你從來都無同小朋友溝通過,餵飯又黑口黑面,叫你同佢玩,你就淨係坐係度自己休息望窗好你俾辭職信或一個月人工我,可以即走,
佢又好似唔太想走咁,又話要去agent度先,真係激死我,阿姐,你嚟打工,自己做唔到要求,我同你解釋我要求,你下下用唔做要脅我,真係當我流架,係我雖然都暫未搵到人,但最多請住終點先,再唔係自己辭職唔做,都唔會俾你騎住行,慳啲!!!慎完!!

大宅

畀面勳章

你唔好咁勞氣,小心身體!
我唸你個工人無對小朋友既愛心同耐性,算啦揾個另一個.
你問下佢囡囡叫佢去死咁佢係咪去吓?!如果佢真係去你可以考慮留佢,咁忠心既都好難揾.
其實我坐月時都未有工人,我仲要係孖b,請鐘點加我媽咪幫手lor,係辛苦d,但係無話唔掂

大宅

睛靈勳章

I think your maid does not know how to handle kids, you may suggest her some ways. If she's not willing to learn or no patience, then you may consider change another maid la.

大宅

好明顯...佢一黎到見到你大肚就快生都已經唔想做, 想走啦! 佢地就算比個月通知你都有著數, 因為佢唔打你份工叫agent搵過另一份嘅(當然佢會揀工), 佢都只係要還當初同agent講好每月3千 x 幾多個月嘅人工嘅錢, 所以佢地你有so嘅, 而我地班香港僱主就真係比佢地挨打呀 佢都冇心幫你做博炒, 你鬧佢都晒氣啦!

男爵府

我唸你工人唔鐘意照顧小朋友, 唔想湊, 找籍口, 你同佢講道理, 解釋佢知點解要咁做, 你估佢唔明咩, 如果要做好份工, 你唔叫, 佢都識做啦. 揾到第二個, 就叫佢翻鄉下.

:-P

首頁

尾頁

跳至