自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話說之前99房個風扇壞左,
而佢又唔多時間喺屋企,
平時又唔多開風扇,
所以我同C6就平平地喺樓下"一般城"買左佢地自家出嘅風扇....

點知....唔記得有無一年後嘅尋晚....
個風扇吹吹下,
突然發生巨響!!
C6一睇....
原來有塊扇葉喺無異樣下斷開左!!!

真係好彩近排C6將把風扇收為已有咋!
如果放喺99房, 實嚇親我個仔!!

所以...我發誓...
以後買電器一定揀大牌子!!!
無端端扇葉都會斷開...實在太離譜0卦?!!!mouth:mouth:" />
執仔之手 與仔偕老

大宅

好媽媽勳章

真係嚇死人
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

風扇, 我一定揀大牌子, 因為會開好長時間
KDK, Pansonic

另外, 用電量高的, 又一定揀大牌子

小電器, 大細牌子價錢分別唔大, 又係大牌子

(我好似講左即係無講咁)

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 chloepapa 於 10-9-16 22:37 發表
風扇, 我一定揀大牌子, 因為會開好長時間
KDK, Pansonic

另外, 用電量高的, 又一定揀大牌子

小電器, 大細牌子價錢分別唔大, 又係大牌子

(我好似講左即係無講咁) ...

即係一句講哂,
都係大牌子電器可靠d囉!!

執仔之手 與仔偕老

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 叉燒媽 於 10-9-16 22:42 發表

即係一句講哂,
都係大牌子電器可靠d囉!!

係, 不過都要識分
Rasoxxx 呢個就唔好以為係Panasoxxx 的姊妹廠
品質完全唔同

Telefuxxx, Kelvixxxxx, 呢d 牌子, 二十幾三十年前就可能好好, 而家都係俾人買左個名來出電器

珍珠宮

陪月勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都試過, 好彩一直都笠住個風扇罩, 所以d碎片無飛到出黎, 同埋一發生巨響我就即刻熄左佢, 但都足以嚇餐飽啦
之後我轉左用大廈扇, 感覺好好多, 清潔都方便

王國長老

原帖由 瑤瑤~ 於 10-9-16 23:01 發表
我都試過, 好彩一直都笠住個風扇罩, 所以d碎片無飛到出黎, 同埋一發生巨響我就即刻熄左佢, 但都足以嚇餐飽啦
之後我轉左用大廈扇, 感覺好好多, 清潔都方便 ...

你都試過呀?
係咪都係d 不知名牌子架??

同埋...請問乜野係大廈扇??
執仔之手 與仔偕老

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 叉燒媽 於 10-9-17 16:45 發表

你都試過呀?
係咪都係d 不知名牌子架??

同埋...請問乜野係大廈扇??

係呀, 曾經試過d雜嘜牌子, 0係d小型家電舖買, 真係把鬼
大廈扇而家好普遍, 比條link你睇下:
http://shopping.pchome.com.tw/?mod=store&func=style_show&SR_NO=DMAB2O
幾好架, 比傳統風扇慳位又安全, 唔驚d頭髮攝左入去危險
買大廈扇最緊要問清楚有無得拆個隔塵網出黎洗(通常0係後面扭幾粒螺絲), 無得拆0個d千祈唔好買, 積滿塵好快壞

民房

電器野真係要用牌子野
貪平d野好易壞....

王國長老

原帖由 瑤瑤~ 於 10-9-17 17:03 發表

係呀, 曾經試過d雜嘜牌子, 0係d小型家電舖買, 真係把鬼
http://shopping.pchome.com.tw/?mod=store&func=style_show&SR_NO=DMAB2O
幾好架, 比傳統風扇慳位又安全, 唔驚d頭髮攝左 ...

唔該哂呀!!
原來呢d叫大廈扇!
見就見得多, 唔知原來係咁叫...真係大鄉里添!
執仔之手 與仔偕老

王國長老

原帖由 princessruby79 於 10-9-17 17:06 發表
電器野真係要用牌子野
貪平d野好易壞....

易壞其實都預左...
不過無諗住會係咁唔安全囉!
以後送俾我都唔敢用呀!:;pppp:
執仔之手 與仔偕老

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我之前都試過有把雜牌鴻運扇... 我地開住黎瞓,佢半夜無啦啦自己係度解體,嚇到我同囡囡呆左... 好彩個扇葉無飛出黎...

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我覺得有d平價如美的都ok wo

禁止訪問

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 瑤瑤~ 於 17/9/2010 17:03 發表

幾好架, 比傳統風扇慳位又安全, 唔驚d頭髮攝左 ...

原來呢d叫"大廈扇"...我都成日心思思想買番把用...唔知佢夠唔夠涼呢?

王國長老

原帖由 ccA_A 於 10-9-17 17:53 發表
我覺得有d平價如美的都ok wo

我地初時去一般城都係諗住買呢個牌子,
但睇0岩果部無貨,
個店員就sell我地買佢地個自家品牌,
話係同一個廠出架wor

點知就攪成咁喇!!
執仔之手 與仔偕老

水晶宮

珍珠宮

原帖由 叉燒媽 於 10-9-17 17:18 發表

唔該哂呀!!
原來呢d叫大廈扇!
見就見得多, 唔知原來係咁叫...真係大鄉里添!

唔洗客氣, 我都係買完先知呢d叫大廈扇

珍珠宮

原帖由 ricohui 於 10-9-17 17:58 發表

原來呢d叫"大廈扇"...我都成日心思思想買番把用...唔知佢夠唔夠涼呢?

我覺得大廈扇同傳統風扇差唔多涼架, 但如果買就最好買高身d既款, 因為太矮既應該會熱d(因為無得好似傳統風扇咁抬高個頭)

首頁

尾頁

跳至