跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我小時候都係讀尼間小學,當時末有活動教學
原帖由 fatherfather 於 10-9-16 23:42 發表
今年觀塘區小學學位競爭都幾大,如果大家不怕遠DI, 可考慮其他網小學,而我今日會向介紹一間幾好的小學。在45網黃大仙。

中華基督教會基慈小學,學校係基督教小學,係一間活動教學小學,學校好著重活動式教學,好多科技活動,每個 ...

禁止發言

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好有興趣了解多d十幾年後的基慈,但我呀仔幼稚園同基無聯系,今年仔仔至k1,所有活動for k2/3
原帖由 fatherfather 於 10-9-23 00:14 發表
學校本星期六晚上有一個天文活動及中秋節日文化活動.
有時間可以先向學校了解..
我地幼稚園獲邀參加

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

原帖由 nanayeung 於 10-9-23 09:15 發表
我都好有興趣了解多d十幾年後的基慈,但我呀仔幼稚園同基無聯系,今年仔仔至k1,所有活動for k2/3

如果父母係舊生會加分.

洋房

回覆 3# nanayeung 的文章

我都係基慈畢業.但己是20幾年前 ,我也實地去觀察,己經唔同曬~著重活動式教學,所以我都比亞女做我師妹.

大宅

原帖由 sabrina91234 於 10-9-28 17:45 發表
我都係基慈畢業.但己是20幾年前 ,我也實地去觀察,己經唔同曬~著重活動式教學,所以我都比亞女做我師妹.

我都係基慈畢業 (上午班), 跟住讀保良一中.

大宅

我畢業於1984年下午班6望
原帖由 sabrina91234 於 10-9-28 17:45 發表

洋房

回覆 1# nanayeung 的文章

hihi
我同你同年畢業84年都係6望只不過係上午
我地既母校真係唔同曬~直頭好似國際學校

ark
我都希望女女跟你一樣,中學讀保良一中.:

大宅

我好似85定86年畢業..ha. ha.. 唔記得..太耐啦.最記得馮主任 teach math.

我見基慈都有十零個入保一, 我個時得2個 ja...

保良一中真係好好, 校風都好, 我都希望你女女可以入到, 加油!

禁止發言

大宅

我好想呀仔將來可以入基慈但係...除左跨網重要係呀仔係細仔10分+我5分 可能吾夠分數競爭,我已洗禮但吾係中華基督教洗又吾知計吾計分......
原帖由 sabrina91234 於 10-9-29 23:17 發表
hihi
我同你同年畢業84年都係6望只不過係上午
我地既母校真係唔同曬~直頭好似國際學校

ark
我都希望女女跟你一樣,中學讀保良一中.: ...

洋房

原帖由 nanayeung 於 10-10-3 17:21 發表
我好想呀仔將來可以入基慈但係...除左跨網重要係呀仔係細仔10分+我5分 可能吾夠分數競爭,我已洗禮但吾係中華基督教洗又吾知計吾計分...... ...

唔使咁灰,我都係誇區,話唔定15分都入我仲有個仔仔佢今年都係k1,仲可能可一齊做同學

大宅

希望可以同你仔仔做個同學仔啦.......你呀仔讀邊間幼?我呀仔讀官塘浸信會
原帖由 sabrina91234 於 10-10-3 23:32 發表

唔使咁灰,我都係誇區,話唔定15分都入我仲有個仔仔佢今年都係k1,仲可能可一齊做同學

洋房

原帖由 nanayeung 於 10-10-3 23:43 發表
希望可以同你仔仔做個同學仔啦.......你呀仔讀邊間幼?我呀仔讀官塘浸信會

官塘浸信會係我隔離街咋......亞女好多朋友仔都讀浸信會,但細佬就跟家姐一起所以就讀(創價),其實亞女返基慈遠些都ok,佢依家返學乘校車要2個鍾來回佢都慣晒唉冇計官塘太大競爭~

大宅

原來家姐巳讀基慈,你覺得o.k嗎?活動教學係咪=無"禁"多功課/測驗/默書?
原帖由 sabrina91234 於 10-10-4 01:51 發表

官塘浸信會係我隔離街咋......亞女好多朋友仔都讀浸信會,但細佬就跟家姐一起所以就讀(創價),其實亞女返基慈遠些都ok,佢依家返學乘校車要2個鍾來回佢都慣晒唉冇計官塘太大競爭~ ...

洋房

原帖由 nanayeung 於 10-10-4 12:11 發表
原來家姐巳讀基慈,你覺得o.k嗎?活動教學係咪=無"禁"多功課/測驗/默書?

哈哈唔係~只係今年自行收生我報咗,但我估20分多數入因為官塘好多話活動教學都谷又話分精英班,而基慈唔多(聽人講)及唔分精英班

大宅

聽好多評語都話基慈做得好好,最緊要孩子吾好承受太大壓力,家姐讀緊的小學就是功課多攪到透不過氣,
原帖由 sabrina91234 於 10-10-4 15:21 發表

哈哈唔係~只係今年自行收生我報咗,但我估20分多數入因為官塘好多話活動教學都谷又話分精英班,而基慈唔多(聽人講)及唔分精英班

禁止發言

首頁

尾頁

跳至