論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 FennieMan 於 10-9-17 17:38 發表
couple things you need to very "firm" to tell your new maid. Especially she work at HK before.
1) which date is her day off? Is it every sunday or sometimes depends on you.
2) what time she allow t ...

我都有準備到個人洗面擦牙用品俾佢,洗頭水就佢自己,沖涼就大家用(諗住自己都唔喺用貴的,同埋喺大枝Pump出來,應該冇問題)。其實你哋會唔會同佢哋用同一枝洗頭水和沖涼呀?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yfchoy 於 10-9-20 10:39 發表
因為老公一向都多嘢做,嚟緊又要周圍飛,所以佢絶對唔會插手理工人既事。但如果我要問佢這樣做好唔好,佢都會答吓,但一定會補充一句﹕"工人喺妳的,最後是妳的決定" 佢現在喺迫我去獨立處理人事管理問題,因為佢覺得連這工人都攪 ...

你要上進d啦~~ ^^

大宅

原帖由 ellawyc 於 10-9-20 11:53 發表

你要上進d啦~~ ^^

知道!我會努力!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 yfchoy 於 10-9-20 10:52 發表

我都有準備到個人洗面擦牙用品俾佢,洗頭水就佢自己,沖涼就大家用(諗住自己都唔喺用貴的,同埋喺大枝Pump出來,應該冇問題)。其實你哋會唔會同佢哋用同一枝洗頭水和沖涼呀? ...

除了個人衛生用品分開外,其他我係共用的,個人覺得無咩問題,如果工人唔鍾意,可自行購買分開用,我一家三口都很隨意用普通牌子

侯爵府

我工人只係大我一年,我就係佢有野做得唔好,我會一次過攞出黎同佢攤牌,係攤牌過程中佢竟然講左一句話 "太太,你細過我,我會原諒你就算你鬧我,因為我當你係妹妹咁" 果刻都唔知好嬲定好笑, 我回應及反問佢 "咁你問下自己因咩我會鬧你,你做錯一次,我會唔會鬧你, 二次會唔會,係你不停重覆十次八次都唔改我先會鬧你,點解唔反省係自己錯,點解會覺得我鬧你係我錯". 簡直不知所謂.

原帖由 winnie_sh 於 10-9-17 22:10 發表

同意!
我都唔怕工人年紀大過我,因為我自信我係合理同禮貌尊重等兼備,如果工人蝦我,我會"的"佢坐底講清楚,如果佢真係有咩不滿意,就4466拆掂,我唔鍾意有野擺係心度,最難頂係面色放晒出來又唔肯講,好似馮旨欠佢咁就唔得,最緊要坦 ...

大宅

原帖由 29XX86 於 10-9-20 17:31 發表
我工人只係大我一年,我就係佢有野做得唔好,我會一次過攞出黎同佢攤牌,係攤牌過程中佢竟然講左一句話 "太太,你細過我,我會原諒你就算你鬧我,因為我當你係妹妹咁" 果刻都唔知好嬲定好笑, 我回應及反問佢 "咁你問下自己 ...

咁最後點呀?你仲有用佢嗎?

伯爵府

工人如果同我講"我大過你喎"...

我一定會問,"大過我又點呢? 可唔可以講清楚D?" (我最唔鍾意估估下)

佢講唔出,我就會答佢,做得到我要求,有禮貌,我唔會介意工人大過我。 相反,工人做得差就算佢young都無得留低。

僱主年紀大/細過佢又點,同佢既工作無關係就唔好唸咁多。

*要俾佢知你唔係同佢一般見識,你要俾佢找到欣賞你的地方,而唔係年齡既問題。

佢地唸野係咁k誕架喇,唔好唸咁多喇,禮貌一定要,我成日都同工人say thank you, please, 就算佢做得唔好, 我都會同佢講"could you please do it again?"

佢試下唔做丫嗱! 我唔會同佢講"Can I fire you." 架。

大宅

原帖由 mylulu007 於 10-9-20 17:50 發表
工人如果同我講"我大過你喎"...

我一定會問,"大過我又點呢? 可唔可以講清楚D?" (我最唔鍾意估估下) 好正呀!

佢講唔出,我就會答佢,做得到我要求,有禮貌,我唔會介意工人大過我。 相反,工人做得差就算佢young都無得留低。

僱主年 ...

侯爵府

有! 用埋11月完約喇! 我係苦口婆心同佢講,我話我唔滿意先同你講,叫佢揀你想我講定唔講囉,你有不是我唔講,我積多2積炒左你,定有錯話你呀? 佢話想我講出黎. 但佢個小家種,超小氣鬼,成日係我面前話自己幾咁好,幾多街市佬/婆,幾多HK人,幾多家長話佢好,仲話有個家長想叫佢去做,佢喎! 唔係唔好,但你唔可以話佢唔好囉,佢成日同我講邊D印印幾咁唔好,又話自己唔會咁,但其實佢做既野只係一般正常野,並唔係咩大恩大德,佢覺得我有福架請到佢,咁又真係幾有福呀,黎左4年喊左有三四十次,個個禮拜都話呢度痛果D痛. 所以唔請錢我都唔會再用佢,佢呢年以為自己好醒,唔好話鬧,好聲好氣提佢做好D好似顛左咁,果次我差D忍唔住拉出黎打.

原帖由 yfchoy 於 10-9-20 17:34 發表

咁最後點呀?你仲有用佢嗎?

珍珠宮

樓主~ 你應該甘回答佢 : [ 大過我? 我知你老過我, 要唔要我叫你Aunt? ]

佢有咩要求, 你只要冇表情咁同佢講 :[don't request, only say YES! understand!!]

我係咁講架喎~~

大宅

原帖由 Siuchoi 於 10-9-20 23:27 發表
樓主~ 你應該甘回答佢 : [ 大過我? 我知你老過我, 要唔要我叫你Aunt? ]

佢有咩要求, 你只要冇表情咁同佢講 :[don't request, only say YES! understand!!]

我係咁講架喎~~ ...

我都覺得當時反應慢咗!其實都唔知點答佢,年齡大小冇乜關係。我只笑着說"yes"

Hope everything will be fine. I will pick her up this thursday

大宅

睛靈勳章

我工人40歲, 大過我好多, 我貪她夠隱重.

首頁

尾頁

跳至