自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

當我去過日本,感受過別人政府點樣重視國民,當地治安幾咁好,社會幾咁井井有條,產品質量幾咁靚,食物幾咁新鮮,我不知幾羨慕日本人!

珍珠宮

我呢代未經歷過戰亂, 係好難理解o既....
家父至今都對整個日本咬牙切齒

男爵府

係啦.....
人地國家邊有大頭奶粉,so丹紅,假雞蛋....個d野,再者人地國家既公民意識同我地既同胞相比,真係.....

原帖由 VKwan 於 10-9-19 11:20 發表
當我去過日本,感受過別人政府點樣重視國民,當地治安幾咁好,社會幾咁井井有條,產品質量幾咁靚,食物幾咁新鮮,我不知幾羨慕日本人!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我真係冇乜反日情緒囉,
EVEN係釣魚台個件事上面,
我諗我地呢代真係會差D

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講真, 歷史上 D 國家就係打來打去, 成王敗寇

反日 ?
平反左六四先講

保護釣魚台 ?
我地連皇后碼頭到保護唔來...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我又無乜反日情緒... 但又唔太好再去日本咁囉.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都無乜感覺.....但又話反日又話擺買日貨, 對我黎講都無乜可能........

珍珠宮

好媽媽勳章

我62都成日講蘿蔔頭當年係香港時點點點點點...慘...
日本軍國主義真係害死唔少人, 無一千都有幾百萬,
我都有諗住做返少少野, 但唔知由邊度做起,
早排先買左SHARP電視, 同日立雪櫃....

原帖由 goat 於 10-9-19 11:25 發表
我呢代未經歷過戰亂, 係好難理解o既....
家父至今都對整個日本咬牙切齒

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

杯葛日本真係超難!日本產品的品質真係好掂…何況我對日本人的印象不錯…我認識的日本人都係守信用有禮貌和親切的人
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

哂氣,三分鐘熱度.Made in japan 仍然搶住買,因為係quality保証.反日yen咁貴仲有意義
算我膚淺.釣魚臺有乜好保.國際間唔係判左俾门日本咩.人地都有海上自衛隊係度.無啦啦人地梗係唔會俾番你.嘈佢都無用
原帖由 heichunmum 於 10-9-19 10:17 發表
尋日行經中環交易廣場,見到一大班反日的人在那裡集會,大批警察戒備,但香港人真係好難同日本分離,咁多年都仲反日,係唔係有點兒...?
行到水窮處 坐看雲起時

禁止訪問

公爵府

你去看下《南京大屠殺》呢套戲就知道點解中國人緊憎恨日本人了。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

菲律賓一個鎗手幾個鐘頭就咁激動 憎哂佢成個民族
抗戰8年死幾多人? 無feeling?

唔講反唔反日
只係
前事不忘,後事之師。
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

伯爵府

原帖由 黃二少奶 於 10-9-19 11:42 發表
其實我真係冇乜反日情緒囉,
EVEN係釣魚台個件事上面,
我諗我地呢代真係會差D
me too~
大b駿逸細b駿晞

男爵府

講得好..

同時, 都要多謝一下d搞事的人, 俾青年一代知道/留意/關心多d呢類的歷史, 如果唔係, 慢慢就會淡....

原帖由 dj.hkhk 於 10-9-19 14:05 發表
菲律賓一個鎗手幾個鐘頭就咁激動 憎哂佢成個民族
抗戰8年死幾多人? 無feeling?

唔講反唔反日
只係
前事不忘,後事之師。

水晶宮

原帖由 rabbit75 於 10-9-19 13:07 發表
杯葛日本真係超難!日本產品的品質真係好掂…何況我對日本人的印象不錯…我認識的日本人都係守信用有禮貌和親切的人

早十幾二十年乜都系made in jp就系甘話...現在連豐田汽車都可以出事...乜電器服裝都系亞洲其它國家做...最近幾年日本本國也不時傳出串改食物日期的醜聞...日本貨產品質量的神話已經打了折...所以我一从不唔迷信made in邊度...
兩年前日本新泄核電站有泄露事故...當時我就有疑問...新泄是農業重鎮...但從未聽過有人擔心農產品是否會有污染...

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

原帖由 miffymiffy 於 10-9-19 12:08 發表
我又無乜反日情緒... 但又唔太好再去日本咁囉.

ME 2
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

原帖由 liy7239 於 10-9-19 14:02 發表
你去看下《南京大屠殺》呢套戲就知道點解中國人緊憎恨日本人了。

噤當我看到秦始王X書X儒,中共的文化大革命,我是不是更應該憎恨中國人?!

男爵府

從小我爸爸就俾好多打仗的資料我睇,又有咩黑太陽731,而我爸爸有6兄弟姊妹都係被日本人害死的...無錯,以前o係其他國家的確都係有戰亂,好似德國都係一樣,但起碼佢地勇於承認自己的錯誤,但反觀日本,佢地改教科書,唔承認自己曾經侵略中國,屠殺中國人。哩樣先係最可惡!

後生一輩包括香港,中國同日本的年輕人,係未曾感受過以前的經歷,所有都係從歷史得悉,但確實日本政府係有問題!

首頁

尾頁

跳至