自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

無錯, 雖然我無經歷日本侵華, 但睇左好多文章, 歷史書, 以及日本一直對呢件既態度, 我自己唔太認同日本既做法, 有D事係不能忘記, 除非敵人真係誠心道歉.

原帖由 mrsright 於 10-9-19 13:44 發表
可能過多十年, 我地下一代, 亦都係咁問 , 菲律賓好好呀, 都唔明當日香港仲乜咁激動

我地無經過當時戰亂, 確實係好難有太多感同身受.

我地睇現今好多香港後生一代, 又或國內, 都係唔理解大家對六四既情緒.

日本我 ...

水晶宮

大汗並唔係中國人, 佢地係外族, 係中國歷史上其實好少攻打其他國家, 自己國家已經咁大, 資源又夠, 已經可以自給自足.

反觀日本, 佢地地方少, 又有地震, 佢地想侵略中國已經好耐. 佢地戰時既殘忍真係令人慘不忍睹, 雖然文化大革命係好慘痛, 但相比起日本人既暴行我諗真係無得比, 佢地連小朋友同BB都唔放過.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-19 15:43 發表

當年大汗同佢班子子孫孫都周圍打人地國家地方,打到去歐洲地方(黃禍),咁又係咪代表歐洲人要憎恨中國人呢?

去到邊個國家都會有好人同壞人架啦....

日本佢刪改历史唔去提南京大屠殺,,,在於我地立場黎講當然係錯啦, ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 DonkeyKong 於 10-9-19 19:12 發表
我都好喜歡日本野,日本有好多野都比我地中國野好。 不過,如果日本人踩到上心口,我一樣會反日。
唔好成日羨慕人家民族性強,我地中國人一樣可以做到。 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

每一個國家都有好人有壞人,問題是在高位的日本軍國主義老人,改教科書去欺騙下一代,唔承認自己曾經侵略中國,屠殺中國人。不承認自己的錯誤,又如何避免重蹈覆徹?

釣魚台主權牽涉國界劃分,如果奉送給日本,日本的國界就更貼近中國大陸,日本佔了軍事優勢,更符合美國最心意,加上附近的天然資源,日本才不肯交還釣魚台!

民房

真係好難罷買日本貨囉....
電腦,電視,雪櫃,洗衣機,相機...etc

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 soso1227 於 10-9-20 19:37 發表
每一個國家都有好人有壞人,問題是在高位的日本軍國主義老人,改教科書去欺騙下一代,唔承認自己曾經侵略中國,屠殺中國人。不承認自己的錯誤,又如何避免重蹈覆徹?

釣魚台主權牽涉國界劃分,如 ...

如果唔係工作需要我真係唔想去日本:;pppp:

水晶宮

其實我本身都無太大反日情緒, 畢竟事件係佢地上一代既所為, 但係現代既日本人想改歷史, 唔承認自己上一代既過錯, 企圖美化自己國家, 係呢D大是大非上我覺得係要堅持自己原則, 錯就係錯, 唔會因為件事自己無經歷就淡化左佢.

美國, 日本宜家好驚中國強大, 佢地根本就不斷試中國底線, 如果今次釣魚台事件中國仲唔強硬正視, 下一次又會再踩過D.

原帖由 soso1227 於 10-9-20 19:37 發表

釣魚台主權牽涉國界劃分,如 ...

首頁

尾頁

跳至