自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

有次問大女…

我︰你個肚腩係邊呀?
大女即刻指主爸爸個肚笑住講話︰係e度﹗

子爵府

我對仔囡有個習慣, 知我哋出街, 佢就會問我哋著咩鞋, 跟住幫我哋囉 ..
daddy啱啱買咗對新波鞋, 但係嗰朝去街市, 想著對舊嘅 .. 點知..

仔: daddy .. 你著咩鞋呀 ..
d : 紅色嗰對啦...
仔: 點解唔著對新... 我知喇...
daddy 你最鍾意著舊鞋嘅 ...

跟住我哋兩公婆對望, 笑咗出嚟 ..........

topkidsmom    發表於 12-3-22 10:29
張秋    發表於 12-3-22 09:53

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

吹到啤一聲就大把~~

溫習中:
媽:香港特首係邊個?
仔:........
媽:提示,姓曾
仔......哦...............我知.........曾......志偉
媽:

溫習中:
媽:端午節紀念邊一個詩人?
仔:.....我知....岳飛
媽:我就係你背脊紋個正確答案

媽:中秋節月亮會點樣?
仔:咪好似你塊面咁樣
媽:即係點樣?
仔:一樣圓囉~
媽:

zoeyin  五行欠抦喎~~~   發表於 12-3-26 11:27
肥妹心    發表於 12-3-23 20:12
永然    發表於 12-3-22 17:29
puicps0614  好好笑...  發表於 12-3-22 15:00
張秋    發表於 12-3-22 09:54

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

有次接大女放學,
回家途中碰上識得的ee,
咁咪叫大女叫ee,
叫完同ee講咗幾句就走啦…
走咗無耐,
大女問︰點解ee個肚咁大的?
我唔知點答佢…
大女又按住個心口問︰點解ee個肚咁大的?
我才知佢問點解ee個胸咁大的?
我就答佢︰依係胸黎架﹗你大個個度都會大架﹗

肥妹心    發表於 12-3-23 20:12

珍珠宮

好媽媽勳章

早輪tvb news話新填地街重建後呎價係$9000/吹,
我細女好認真咁彈一句出嚟話: e, 我夠錢買喎.
因為佢知佢戶口有幾萬蚊利是錢.

今年放完cny holiday, 可能未夠喉, 佢問我, 情人節係咪有假放.

我細女(P2啦)真係好天真單純, 唔想佢咁快大個.

張秋    發表於 12-3-22 09:56

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呀仔4歲幾,上年去工展會,搭地鐵途中呀仔問我媽咪依家去工展會喺邊到嫁?我話銅鑼灣維多利亞公園,跟住再問爸爸依家去邊呀??C6再話維多利亞公園囉.呀仔有驚想喊,mouth:我問乜事呀??佢話做乜要留低我喺公園呀!!我哋話去公園,喺維多利亞公園,唔喺留低你喺公園!!因為我哋住九龍區好少過港島區.

topkidsmom    發表於 12-3-22 10:31
張秋    發表於 12-3-22 09:57
囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

男爵府

某星期六我帶我對孖b參加朋友的婚禮, 其中有個同事是女仔, 約二十歲倒, 有少少似mix, 我個仔就除o左佢之外邊個都唔比拖, 到第二日星期日, 食完飯我個仔突然話要揾姐姐, 咁我話姐姐返o左工啦, 佢居然笑淫淫咁同我老公講"爸爸, 不如我o地去揾姐姐呀!"佢仲要每隻字慢慢講出來, 真是有少少"喊"味! 我個女聽到, 又話要揾姐姐, 我個仔話"你唔係揾姐姐o架, 你揾哥哥o架!" 聽完真係笑死我,

心諗你得個兩歲半人仔, 點解會識呢o的o野? 不過都好, 起碼我唔駛担心佢個p性傾向啦!

topkidsmom    發表於 12-3-22 10:31
張秋    發表於 12-3-22 10:18

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

張秋 發表於 12-3-22 09:26
有次接大女放學,
回家途中碰上識得的ee,
咁咪叫大女叫ee,

嘻嘻~我個仔都試過,
話說我平時著絲質睡裙訓,好貼身,
有晚我訓係度睇書,
呀仔走過黎,要我比返d波波佢,
我話無呀,我都無攞你d波波,
佢問我做乜收埋佢d波波,係咁問,我都話無,
跟住.....佢拍落我個胸度,話我收埋左佢2個波波,一定要比返佢~

zoeyin    發表於 12-3-26 11:29
jenniferzhu    發表於 12-3-24 12:52
肥妹心    發表於 12-3-23 20:13
張秋    發表於 12-3-22 10:17

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個細女曾經都試過令我尷尬到死, 有一次同d女搭巴士, 有個叔叔著背心揸住扶手準備落車, 經過我個女時, 我個女突然好大聲咁講 :

女: 嘩!!mami, 你睇下, 個叔叔嘅"架肋底"同你一樣咁多毛呀
我: 咮!!唔好咁大聲啦
女: 不過佢多過你好多喎, 仲黑過你添!!我幾時先會有咁多毛呢?
我: ................

zoeyin  真係多得你囡囡唔少~~~~  發表於 12-3-26 11:30
jenniferzhu    發表於 12-3-24 12:52
張秋    發表於 12-3-23 22:52
肥妹心    發表於 12-3-23 20:13
llssisi  我笑到痴咗  發表於 12-3-23 16:28
yauyauo  笑左, 老闆問我笑咩, omg  發表於 12-3-22 14:50
topkidsmom    發表於 12-3-22 14:49
roywindan    發表於 12-3-22 14:42

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

bb 好痴我, 呢排直頭痴到我去 toilet 都要跟埋入黎

佢見過堂家姐去完 toilet 要用紙巾抹 pat pat, 佢又好醒咁當我仲痾梗 VV 時佢就伸手去搣廁紙, 然後抹個 pat pat, 係隔住晒衫褲黎抹佢個 pat pat, 然後夾硬將張紙巾攝落我兩條肥脾中間想掉落個 toilet 度.....

張秋    發表於 12-3-23 22:53

大宅

引用:我個囡仲細, 暫時未有野笑到我碌地, 不過我

原帖由 choiman 於 10-09-20 發表
我個囡仲細, 暫時未有野笑到我碌地, 不過我細個時做過一件事, 俾爸媽笑足廿幾年... 話說當年我得小二或小三 ...

男爵府

回覆:仔女講/做過乜嘢令你笑到碌地

你哋啲小朋友真係好可愛

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

wyeth冷知識勳章

阿女問: 點解男仔會有尾巴既

張秋    發表於 12-3-23 22:54
tiffany811    發表於 12-3-22 15:59
cookiegg  我女3歲時幾都講過,笑到我CC下  發表於 12-3-22 14:43

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我姪仔.. 果時應該2-3歲
有日我哥打番屋企問候吓 (因我哥係消防, 是日返局)
我亞嫂投訴亞仔好曳
於是乎亞哥叫個仔聽電話
咁亞哥係電話中當然話左幾句做乜咁曳之類
姪仔靜止左一刻後答 : 乜消防員鬧人既咩????

我聽番都笑到碌地!!!

張秋    發表於 12-3-23 22:54

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

最搞笑系3歲囡囡突然拉高我件衫,問我“你個胸系邊度買架????”
笑死我喇,我個胸系純天然架,無得買架

張秋    發表於 12-3-23 22:55
肥妹心    發表於 12-3-23 20:14

公爵府

好媽媽勳章

我個仔好多, 佢好單純,成日d諗法都仲係好bb, 而家p5常識開始教青春期變化

仔﹕媽咪, 你知唔知男仔青春期會點呀
我﹕會生鬚囉
仔﹕仲有呢
我﹕.......會高, 會有喉核, 講野會變咗聲.....
仔﹕仲有呢
我﹕......唔知呀.......
仔﹕仲會夢遺囉(大大聲)
好彩嗰時週圍都無人......

之後佢又話
仔﹕媽咪, 亞sir說男仔夢遺會一次過排出二億粒精子
我﹕係呀, 咁多ga
仔﹕係囉, 咁多點算呀, 二億喎.......(表情好似好怕痛咁)
我﹕你唔駛驚, 個個人都係咁, d精子係好細好細, 細到你排咗出嚟, 你都無乜感覺ga, 唔會痛ga
仔﹕(笑返)咁我都無咁驚........媽咪, 如果我夢遺我一定你話知
我﹕(忍住笑)好呀, 到時你話我知囉

我夜晚講返比c6聽, c6聽到係咁係度笑, 我話下次亞仔如果同仔講呢d話題, 你唔好笑, 要正經d答呀

張秋    發表於 12-3-23 22:56
hoho0728    發表於 12-3-22 17:09

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都有
個女 2年級 度, 佢百厭, 我趕佢出門口(當然係好嬲先作狀咁做)
佢話, 我情願死係你手上, 我忍笑忍得好辛苦
第2次, 叫佢攞d功課比我睇 , 講左2次, 我話第3次喇, 你同我過嚟, 再唔過嚟
就死梗, 佢就話, 就算過唔過嚟都死梗架喇, 我拎轉面, 笑到震, 無笑到出聲, 個女問我做咩震既媽咪, 我地一齊大笑中.

張秋    發表於 12-3-23 22:57
http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb69.gif[/img]

大宅

早排同仔仔有趣對話(食早餐中)
Martin:媽味呀!
我:咩事?
Martin:今日係星期一呀!
我:鬼唔知咩
Martin:係喎......今日派英文默書呀!
我:咦!係喎
Martin:嗯.....但係我冇一百分呀......(驚慌
中)
我:都未派,你點知冇一百分呀?
Martin:因為....老師即堂已經話我知我冇一百分...
.....
我:(發火中)點解呀??你到底錯乜野生字?我同你講過啦,以後
默書錯咩,就要抄錯嗰個字100次!!
Martin:我知道......所以時間關係..我已經抄咗1
00次喇....
我:咩嚟架?
Martin:老師話我錯咗full stop,所以我咪抄full stop一百次囉....對唔住呀媽咪,我只得99分咋...
我: 暈 mouth:

男爵府

回覆:仔女講/做過乜嘢令你笑到碌地

阿女問我點解雙眼皮要割左去(割雙眼皮)

張秋  mouth:  發表於 12-3-23 22:59

首頁

尾頁

跳至