婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今個周末, 一連見到兩位演技派表演, 不得不拍手叫好

場景一:
我媽咪既99即我祖母, 話說祖母大病後身體大不如前, 我都信......
但星期六我返外家食飯, 午睡後訓係床閉目養神, 當時得我同祖母係到, 屋企電話響, 我聽到祖母以9秒9速弁由廚房衝廳聽電話, 因為佢行路時拍拍聲, 同行得好急............但佢平時見佢係拎住拐杖, 行得好似好慢好辛苦咁架
跟住用把氣若浮絲既聲聽電話........知道係佢個女打來更加多兩錢肉緊, 不停話呢到個到唔舒服........
之後我起身, 又見佢拎住拐杖拐下拐下咁行.............

場景二:
今次主角到我99, 佢平時已經好鐘意話腳痛, 但又成日去街, 次次見親個仔都話腳痛, 又話幾時幾時痛到連樓梯都上唔到, 路又行唔到, 但佢成日去街, 有時帶個孫時仲同佢係公園追住玩........
星期日佢自己一個過來先 (佢家來我地呢到大概個半小時), 之後來到又話頭暈, 又話自己感冒 (但毫無病徵), 又話望到啲野天旋地轉, 起初真係嚇親我地, 叫佢訓低休息下唔肯, 坐係沙發睇電視睇雜誌, 叫佢留係我地屋企話唔出去食啦, 佢又死都唔肯, 因為姑9一家人來緊我地到同我地食飯, 佢個仔緊張到耐唔耐就問佢仲有冇暈
跟住姑9到, 佢個孫扭我地食飯前去會所玩, 99同佢個孫玩到癲, 又追又跑........暈? 哈哈!!

我祖母好鐘意扮病來屈我媽, 或者逼其他人屈服
見到99咁......如果佢將來又用呢一招, 我真係.......

男爵府

育兒性格勳章

你99 可以拿中國影后啦!!!

同你99 講︰@@ 腳痛 就唔好出咁多街la~~~ & 同囝囝講,唔好同麻麻追啦....麻麻腳痛痛呀!!!

真係好怕d 老人家 恃老賣老!!

雖然我都成日用"扮病" 呢招... (推左d 無 謂應酬...)

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哈哈~~~
我99咪又係成日都話依道唔舒服果道唔舒服
轉個頭咪去大陸玩同打牌
唔洗理佢地咁多, 佢地要自己仔女錫無問題, 唔好攪到我地就得!!

複式洋房

哈....暫時未攪到我
我只係覺得好好笑
唔知自己老左會唔會都係咁呢........

禁止發言

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我老母都係啦
次次一嘈交唔夠人講
就話自己就黎死喎
好彩我阿哥連拖都無得拍咋
否則佢做人99?
肯定日日係BK見到佢

別墅

同我隻99一樣呀...係c6面前就好似對我同呀b好好,c6日頭番左工就 佢可能係國術變臉ge高手高手高高手...

複式洋房

原帖由 美亞 於 10-9-20 16:37 發表
樓主你仲未送你嫲嫲去老人院? OR送佢去你姑媽屋企....

冇啦, 我媽未至於狠心到可以送祖母去老人院, 尤其佢係人前成日拐下拐下咁......而我, 只要佢唔好再令我媽唔開心, 我都唔想對佢絕情, 畢竟佢都係我祖母, 係我爸的媽媽

祖母班孝子賢孫自佢出院後, 得佢兩個女來來探過佢一次咁大把

可能咁佢都知死啦........已經冇再搞風搞雨了

好多時我返去, 佢都自己閃入房扮孤獨老人, 見到佢咁, 有時都會有點心酸

如果佢當日對新抱同親家好點, 唔好咁偏心, 今日都不至於咁既局面

禁止發言

複式洋房

原帖由 美亞 於 10-9-21 20:43 發表
樓主:你嫲嫲住你屋企.佢GE孝子.孝女有否比生活費.同埋照顧費你地??

佢地有啲每個月俾一千幾百, 有啲過年過節先俾
照顧我地? 真係發下夢好啦, 佢地俾祖母既錢我地唔會貪
供養佢百年歸老係子孫責任, 其他人唔俾, 我地能力所及都會做既
最緊要佢唔好再搞風搞雨

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有次我99表演變臉, 仲好睇呀!

我地成家都覺得工人OK, 99就成日話工人O係我地面前扮野, 平日DAY TIME好懶又搏咀之類(喂, 第一次就信你姐, 2個又係咁3個又係咁?) 我都唔明, 就算工人做錯咩, 拎出黎講LOR點解要大吼姐?! 成個街市顛婆咁我最憎, 所以我99成日襯我地返工就無理取鬧玩個工人, 你估我地唔知咩!!!

果次我放工返屋企, 99關左廚房度門勁丙工人(係超級大聲顛左咁大吼)
我99吼完, PANG一聲PANG埋度門(玻璃震晒果D), 見到我O係廳, 180度即時變臉, 賢妻良母樣笑晒咁同我講"你返黎拿 , 我地同BB去圖書館玩LOR好唔好"

我即時黑面答佢"唔好!" 佢都知衰左, 唔敢再出聲

禁止發言

複式洋房

原帖由 美亞 於 10-9-22 13:40 發表
係我早就X佢地孝子.孝女9世LA...阿媽係大家GA....要等到過年過節先孝????

x佢有鬼用咩, 佢地係有心就唔會個個都唔肯同佢住, 夾硬推俾我爸啦
不過有次佢其中一個仔女又係到訓示我地冇好好照顧佢阿媽, 我同兄弟姐妹忍唔住反擊佢咁孝順又唔見你接佢返去住? 跟住個個人都收聲了
所以女人嫁著個愚孝仔唔止自己受罪, 連仔女都受罪
女人嫁人前真係要三思
上一代選擇唔多, 現今世代就算單身亦唔係咩壞事

別墅

del

大宅

哈哈~~我成日見到我BF的媽媽都系咁,成日話系個仔面前胃痛,唔舒服,但系有次得我同佢系屋企果陣又系咁亂食嘢!!又成日話腳痛,啲鞋唔好著,其實想個仔俾錢佢買新鞋!!又話電話,DVD機用唔到,唔好用,其實想買新的~~

大宅

樓主的2位99
真的可以拿金馬獎~

我屋企果件最LIKE扮委屈,做到好像是D仔女,新抱,62對她唔住咁

洋房

我有個朋友...佢呀女麻最鐘意扮病呢度痛果度痛黎呃個仔比錢...人都咁老啦(8xage),要咁多錢做咩呀...

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

唉~我99咪又係咁, 成日話呢度痛, 個度痛, 叫我老公拎佢地d衫返黎我地屋企洗, 但係佢又日日都同62行鬼死咁遠, 仲要係斜路, 行去商場食晏......

跟住又話呢樣唔食得, 又話個樣唔食得, 又話乜, 又話物, 但係又餐餐出街食, 仲要唔肥膩, 唔油既唔食......

唉~其實係咪個個99都咁好戲既呢??

首頁

尾頁

跳至