自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

早前4月份調整人工, 知道自己係最低個grade, 嗰d馬屁精同mud都say yes就最高grade(佢地係普通文職, 我個位做既野比較專門, 大部分直接同老闆交待), 我依家個心好唔開心, 錢事少, 只覺得工作能力不俾認同, 同俾老闆睇死我唔會走.

俾著你地會為錢留下嗎?(時常都要睇老闆面色)

子爵府

好媽媽勳章

閃!你都話錢事少,工作除左錢,都仲想得到同事上司認同.既然路人甲乙個grade高過你,老細又睇你走唔郁,做落去都係氣頂,走俾佢睇下.
我會忠於自己心情多過為錢打工,(我乍,經濟支柱切勿模仿 )
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 renren 於 10-9-20 13:25 發表
閃!你都話錢事少,工作除左錢,都仲想得到同事上司認同.既然路人甲乙個grade高過你,老細又睇你走唔郁,做落去都係氣頂,走俾佢睇下.
我會忠於自己心情多過為錢打工,(我乍,經濟支柱切勿模仿 ) ...

我都係呢種人 ,你唔識欣賞我係你既損失,要我跪地喂豬那? 好難囉:;pppp: ! (當然,經濟支柱就要考慮清楚啦! 未必可以係短時間搵到第二份工麻)

伯爵府

無話唔得, 不過吓吓要問人攞家用, 無依家鍾意點用都得...其實自己都計劃做多幾年儲蓄多少少錢就退休架啦....., 不過依家個心真係好唔開心......

子爵府

如果係咁~就要同你c6傾下囉~講真~就算你唔做野~你唔使照顧個屋企咩?做佢老婆拎佢錢係天經地義既事黎架喎~~我地唔係唔做野~只係做屋企野~工人都要出糧喇~更何況係我地呢?
同埋呢個情況~你唔做既話,都可以去搵第二份架姐~唔使一定要打佢工架嘛~又唔一定要返屋企做主婦架姐,係咪?

伯爵府

原帖由 ABBC 於 10-9-20 16:04 發表
如果係咁~就要同你c6傾下囉~講真~就算你唔做野~你唔使照顧個屋企咩?做佢老婆拎佢錢係天經地義既事黎架喎~~我地唔係唔做野~只係做屋企野~工人都要出糧喇~更何況係我地呢?
同埋呢個情況~你唔做既話,都可以去搵第二份架 ...

搵過啦, 主要係人到中年難搵工, 我係呢處成拾幾年同出面脫節之餘重搵唔番咁既人工(少50%都未必有人請呀.......)

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好多老細都鍾意呢D人,人就係鍾意人哋"tum",冇法架,咪當做善事,老細開心,你開心囉
原帖由 登!登!登! 於 10-9-20 13:16 發表
早前4月份調整人工, 知道自己係最低個grade, 嗰d馬屁精同mud都say yes就最高grade(佢地係普通文職, 我個位做既野比較專門, 大部分直接同老闆交待), 我依家個心好唔開心, 錢事少, 只覺得工作能力不俾認同, 同俾老闆睇 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我一定會走囉!!

大宅

我都係會走嘓個,已走-ing,已經走左兩年啦,而家我都OK呀

大宅

唔好比舊老細睇死,我就係咁的人,試試搵工,搵到即走,就算人工唔加都走,我個時都係咁走,後尾我1走左個衰老世即刻加晒人工比其它人,衰格

男爵府

如果人工相差約一半呢?你哋又會點?

民房

人工最低grade又點樣為錢留低呀?
走囉...有本事怕乜野搵唔到工

首頁

尾頁

跳至