自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

天 文 台 不 排 除 今 晚 或 改 發 八 號 烈 風 信 號
2010-09-20 HKT 16:50
天文台高級科學主任莫慶炎
三 號 強 風 信 號 現 正 生 效 。 天 文 台 說 凡 亞 比 雖 然 正 減 弱 , 但 逐 漸 移 近 本 港 , 預 料 今 晚 會 在 本 港 以 北 100 公 里 內 掠 過 , 不 排 除 改 發 八 號 烈 風 信 號 。 高 級 科 學 主 任 莫 慶 炎 說 , 今 明 兩 日 會 有 狂 風 大 雨 , 預 料 後 日 中 秋 節 天 氣 仍 然 惡 劣 , 能 賞 月 機 會 不 大

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁快打到

快D走都好, 我仲想中秋節好好地, 我女仲有室外表演架, 連續3晚點攪呀
原帖由 Teresa 於 10-9-20 05:00 PM 發表
天 文 台 不 排 除 今 晚 或 改 發 八 號 烈 風 信 號
2010-09-20 HKT 16:50http://www.rthk.org.hk/rthk/news/img/but_news_listen0.gif" border="0"> http://www.rthk.org.hk/rth ...

子爵府

畀面勳章

請問是今晚掛??

明早落??

大宅

always架喇
原帖由 嵐嵐豬0603 於 10-9-20 17:02 發表
請問是今晚掛??

明早落??

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

李氏力場又發揮作用……
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

Even no. 8 signal tonight, I think it will go down to no. 3 or lower by tomorrow morning. Yet there may be very heavy rain!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 嵐嵐豬0603 於 10-9-20 17:02 發表
請問是今晚掛??

明早落??
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

請問是今晚掛??

明早落??

我估都係啦, 近年來d風球永遠係放工後 / 差唔多就放工先至黎掛8號, 然後凌晨就落波

子爵府

原帖由 rabbit75 於 10-9-20 17:04 發表
李氏力場又發揮作用……

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 rabbit75 於 10-9-20 17:04 發表
李氏力場又發揮作用……

咩場來架

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我今早睇醫生,都聽到D姑娘講, 佢有朋友係天交台做, 都話今晚掛8號. 不過唔知頂唔頂到明天呢?

子爵府

咁晚上即是是否要返學啊....講到咁玄啊...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Pigbaby 於 10-9-20 17:08 發表

咩場來架

李氏力場:

李氏力場(英文為「Li's Force」或「Li - field」,中文稱之為「李+×力」、「李+×力場」及「李氏力牆」,又稱「LCL(Li C Lik-cheung)」。
在2004年8月至2007年7月間,不論如何大風大雨,香港亦沒有懸掛過八號風球,在市民抱怨為何天文台沒有及時保護市民安危時,其後竟有大學學者在電視新聞上表示,「香港每打一次台風均令香港損失四億,誰人為四億負責?」故有人在網上搜尋資訊,發覺天文台隸屬前經濟發展及勞工局,開始譏諷前經濟發展及勞工局的天文台偏重商界,為了賺錢而罔顧香港市民安全,怒火遂發在全港最大的老闆李嘉誠(以下稱為「李+×」)身上,因而得出此惡搞名稱。

珍珠宮

畀面勳章

惡搞內容「 為保持香港的競爭力,香港人一定要勤力D,絕不可以讓颱風阻礙大家上班上學!「李+×」為了大家,不惜開壇作法,身先士卒,古有諸葛借東風,今有「李+×」趕颱風,又不惜改革天文台的熱帶氣旋信號制度,8號風球名存實亡。可惜「李+×」初得神功,未能控制自如,颱風派比安肆虐香港,成為史上最強的3號風球,而垃圾桶絆倒師奶一幕,更成為國際笑柄。但在「李+×」的字典裡,從來沒有「認錯」這兩個字。當有示威者指責他時,他就以一口香港腔的潮州話問:「打乜風呀,你番左工味?香港人勤力D!唔勤力我就撤資!」 」

子爵府

原帖由 raikkonen 於 10-9-20 17:08 發表
我今早睇醫生,都聽到D姑娘講, 佢有朋友係天交台做, 都話今晚掛8號. 不過唔知頂唔頂到明天呢?

近年鑊鑊都係朝朝早就變3號架啦, 廢事影響商界/經濟嘛

珍珠宮

畀面勳章

李氏力場的運作原理簡單而言,其運作原理主要是透過力場所產生的重力而引發一系列奇特現象,而該等現象往往令香港天文台無法於正常上班及上學或較早的時段懸掛八號或更高之颱風訊號,或發出紅色或黑色的暴雨警告訊號。

水晶宮

今晚............即係幾點呀....?我今晚八點要番學喎....

大宅

醒目開學勳章

唉...要打就今晚打埋佢...明日我放假要湊女返學呀

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-20 17:15 發表
今晚............即係幾點呀....?我今晚八點要番學喎....

可能要休息一晚咁多呀!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁小朋友返學...安全嗎??

原帖由 Teresa 於 10-9-20 17:13 發表
李氏力場的運作原理簡單而言,其運作原理主要是透過力場所產生的重力而引發一系列奇特現象,而該等現象往往令香港天文台無法於正常上班及上學或較早的時段懸掛八號或更高之颱風訊號,或發出紅色或黑色的暴雨警告訊號。 ...

首頁

尾頁

跳至