興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位師兄,
我睇左有關快門, 光圈同ISO既文章同說明書之後, 大致上都明白光圈同ISO的關係, 但係一講到快門, 就諗黎諗去都吾通, 可吾可以用一個比較簡單和容易明白既解說呢, 我吾明快門既速度係點分, 1/30, 1/100, 1/200 究竟有乜野分別, 同埋遇到乜野場景先用某一個快門呢?
吾該晒各位師兄.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

光圈, 快門 ISO 的關係
http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part2/2Ag.html

不同快門的較果.
http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part2/2Ad.html

光圈, 快門 ISO 的不同組合都可以拍出一幅曝光正確的相, 關係就好像一條乘數, AXBXC = D A改變時B和C 要相應改變才可得出D.

當光圈改變快門和ISO (其中一個, 或者2個)要改變才會有一張正確曝光的相.

光圈的用途主要在改變景深. 快門主要在表現出動感, 你可以用高速快門去凝固動作, 或者用慢快門去表現動作.

原帖由 sugarjade 於 10-9-20 20:42 發表
各位師兄,
我睇左有關快門, 光圈同ISO既文章同說明書之後, 大致上都明白光圈同ISO的關係, 但係一講到快門, 就諗黎諗去都吾通, 可吾可以用一個比較簡單和容易明白既解說呢, 我吾明快門既速度係點分, 1/30, 1/100, 1/2 ...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 clpapa 於 10-9-20 21:19 發表
http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part2/2Ag.html

不同快門的較果.
http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part2/2Ad.html

光圈, 快門 ISO 的不同組合都可以拍出一幅曝光正確的相, ...

http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/index.html

個網頁仲有其他關於攝影d嘢介紹, 除咗part 1- part 4, 記得睇埋 頂頭part1....part 4 banner 對下的藍色所有tab的內容, 有頁講admance photography, 對初學者都有幫助

大宅

C兄, 我似乎又明白左一d 啦, 睇係我有無理解錯.
當我想將一d好快(流動, 運動緊)既景象拍下來, 快門一定要提高一些, 比如是1/800, 1/1000. 而iso 同光圈都要相對地提高一d, 岩吾岩呀?
另外如果快門提得太高, 而iso 同快門相對地無乜點提高, 攝出來既影象就會好似手震甘, 好朦! 但如果快門,光圈, iso三樣都提高左既話就最好用腳架, 係影影夜景同高速公路既時候通常會遇到甘既情況.
吾知我既理解係吾係甘呢?
甘一般係有陽光既地方, iso 會set 100,200. 光圈就會set f5-8, 如果用相機既TV功能, 快門要SET 幾多好呀?(如果當時既情景係運動會既賽跑比賽進行中)

吾該晒各位師兄.

原帖由 clpapa 於 10-9-20 21:19 發表

不同快門的較果.

光圈, 快門 ISO 的不同組合都可以拍出一幅曝光正確的相, ...

大宅

Wilbert,
吾該晒你呀.有時間一定睇熟佢.

原帖由 Wilbert 於 10-9-20 22:02 發表

http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/index.html

個網頁仲有其他關於攝影d嘢介紹, 除咗part 1- part 4, 記得睇埋 頂頭part1....part 4 banner 對下的藍色所有tab的內容, 有頁講admance photography, 對初學者 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

"另外如果快門提得太高, 而iso 同快門相對地無乜點提高, 攝出來既影象就會好似手震甘, 好朦! "
兩個都係快門 ??
提高左快門值, 手震影響會細左
不過因為提高左快門值, 曝光時間短左, 你就提高返iso / 光圈 / both 去就返同一曝光值

簡單d :

曝光值等如一桶水
快門等如開水喉的時間
光圈等如水喉的粗幼
iso (感光度) 等如有幾多條水喉

在同一光度下, 你set 快門快左 (即係開水喉的時間短左), 咁你要去裝滿一桶水的話, 咪要多幾條水喉 (set 高d iso) 或者用條粗d 的水喉lol (即係大d 光圈)

你是旦改變一樣, 另外兩樣都可以去改 (or 只改其一) 來配合返

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 sugarjade 於 10-9-20 23:18 發表

當我想將一d好快(流動, 運動緊)既景象拍下來, 快門一定要提高一些, 比如是1/800, 1/1000. 而iso 同光圈都要相對地提高一d, 岩吾岩呀?
>>> 都算OK

另外如果快門提得太高, 而iso 同快門(應該係光圈)相對地無乜點提高, 攝出來既影象就會好似手震甘, 好朦!

>>> 唔會, 快門快左手震係會改善左, 但iso 同光圈冇相對地提高, 就會唔夠光, 好似杯水未裝滿.

但如果快門,光圈, iso三樣都提高左既話就最好用腳架,

>>> 快門提高就唔會用腳架. 應該係唔提高光圈同iso 時用慢快門來就時就最好用腳架, 腳架係用來防手震.

係影影夜景同高速公路既時候通常會遇到甘既情況.
吾知我既理解係吾係甘呢?
甘一般係有陽光既地方, iso 會set 100,200. 光圈就會set f5-8, 如果用相機既TV功能, 快門要SET 幾多好呀?(如果當時既情景係運動會既賽跑比賽進行中)

>> 用TV 時相機就會自動決定光圈同ISO(假設ISO 設定為自動.)

希望咁答你會清楚D, 另外比個中文網頁比係參考:

http://www.fotobeginner.com/25/introduction-to-iso-aperture-and-shutter-speed/

大宅

Chloepapa,
水喉既比喻幾好呀, 我而家明白左好多, 多謝你指教. 真係要試多d 先知有乜野問題, 到時再向你們請教.
謝謝.

原帖由 chloepapa 於 10-9-20 23:57 發表
"另外如果快門提得太高, 而iso 同快門相對地無乜點提高, 攝出來既影象就會好似手震甘, 好朦! "
兩個都係快門 ??
提高左快門值, 手震影響會細左
不過因為提高左快門值, 曝光時間短左, 你就提高返iso / 光圈 / both 去 ...

大宅

clpapa,
解說得好清楚. 多謝各位師兄教路.
謝謝.

原帖由 clpapa 於 10-9-21 13:31 發表
原帖由 sugarjade 於 10-9-20 23:18 發表

當我想將一d好快(流動, 運動緊)既景象拍下來, 快門一定要提高一些, ...

大宅

ha8mo,及各位師兄,

比你地提醒左我, 我仲想問相機己經有內置閃光燈, 如果另外加一個外置既, 其實同內置果個有乜分別呢, 我之前睇過呢個版面有關既留言, 有c 兄建議初學攝影者買一個450既外置閃光燈, 我想問呢個450係乜野既數值, 如果真係想買既話又買乜野牌子合化算d, 定係買番同canon 同牌子既閃光燈呢?

原帖由 ha8mo 於 10-9-21 10:24 發表
仲有一樣,就係樽裝水——閃光燈

有時景深同動態都設在符合心水的數值
又不想把ISO提得太高搞到暗位光哩碌
又或背景光而人面暗
都應該適度開閃補水

...

版主

原帖由 sugarjade 於 10-9-21 18:50 發表
ha8mo,及各位師兄,

比你地提醒左我, 我仲想問相機己經有內置閃光燈, 如果另外加一個外置既, 其實同內置果個有乜分別呢, 我之前睇過呢個版面有關既留言, 有c 兄建議初學攝影者買一個450既外置閃光燈, 我想問呢個45 ...

外閃比內閃的最大優勢在於輸出能力同輸出閃光角度
用機頂燈, 只有一個角度, 閃出來的光會比較硬, 人物背景亦比較黑, 好多時會人光背景黑; 如果企後d 影幾個人的, 真係唔夠力去照晒咁多人

用外閃, 影幾個人至團體相都ok (當然唔係細細支的外閃la)
另外, 最重要係外閃的燈頭可以轉方向
室內影人, 將燈頭轉向天花, 光線會柔和d, 人同背景光會配合d.

一般用, 可以買 canon 430EX II, 二千二蚊左右

大宅

吾該chloepapa, 如果係二手既話應該無問題掛? 計計條數, 新手玩SLR都吾平宜架播, SET 裝連18-55mm, 另加f1.8/50, 再加一支250mm, 再加一個外閃, 都差不多萬一,二啦播, 不過計落條數都係抵玩既. 比起其他同牌字高一級既型號都比呢個配套貴啦, 仲無甘多支鏡玩.

另外我想問, 外閃晒吾晒電架,(是否另外叉電) 有無約數一舊差滿既電可以閃到幾多張呢?

原帖由 chloepapa 於 10-9-21 20:17 發表

外閃比內閃的最大優勢在於輸出能力同輸出閃光角度
用機頂燈, 只有一個角度, 閃出來的光會比較硬, 人物背景亦比較黑, 好多時會人光背景黑; 如果企後d 影幾個人的, 真係唔夠力去照晒咁多人

用外閃, 影幾個人至團體相 ...

版主

外閃, 都係用AA 電池, 建議用充電池
一般都可以影到百幾二百張至要再Charge 過

大宅

明白晒, 感激解答甘多問題.

原帖由 chloepapa 於 10-9-21 23:24 發表
外閃, 都係用AA 電池, 建議用充電池
一般都可以影到百幾二百張至要再Charge 過

首頁

尾頁

跳至