論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頭先我個做左3個星期既bunbun姐姐寫左張紙仔俾我, (我依家坐緊月,11月先返工)問我, 我返工前, 佢想個個星期日都放假!(我之前同過佢講我返左工之後最多一個月俾到一日星期日佢放, 因為我做sales, 公司一個月唔俾放多過一個星期日, 如果我要返工, 佢又放左星期日, 冇人湊bb)! 我話唔可以, 因為我唔想工人放紅日, 因為有時星期日會有親朋戚友黎, 跟住佢又話明, 但又眼紅紅聲震震咁話因為佢想放假出去上網見d仔女, 我話你第一日黎時問你有冇需要用internet同屋企人聯絡你又話唔洗, 話屋企冇電腦, 依家佢就話佢d仔女可以星期日去佢個cousin度借電腦用, 咁我咪話咁好簡單姐, 星期日我借部腦你玩陣咪就得囉, 洗咩刻意放假去外面用電腦?!
我阿叔住我樓下, 佢都有個工人但已做左成年, 佢個工人放例4, 我果個工人就同我講話下個月開始想每個月放2日星期四同2日星期日! 我話除左佢之前第一次既例假因為人生路不熟我先俾你同佢一齊放, 去識下路, 我唔會再想你地一齊放囉, 因為屋企唔想一個helper都冇囉! 我返工我都想放星期日呀, 我都係一個月得一日咋, 你想2日!! 我話你係黎做helper幫我做野的, 希望你明白!
佢之前就話星期日一定要去church, 依家就話要見仔女, 點解佢咁想放星期日架呢??
我唔俾佢放都唔會好衰姐!!><

大宅

如果簽約前已經講定, 僱主可以唔應承.

睬佢都傻.

男爵府

好媽媽勳章

你嗰個要求放星期日都算係咁. 我嗰個放星期日都唔知足, 仲要求我放野星期四晚比佢, 比佢吹脹~ 佢話可以唔要錢, 比佢放. 我話唔係錢既問題, 係要有人幫手湊bb

珍珠宮

點解放星期日? Sunday多姿多彩喎~ 當然想去fun下啦~~

複式洋房

如果之前已經講明無星期日放, 便不要額外放給他.

如果你放2日星期日給他, 佢地會認為是應份

11月你返工, 而佢無星期日放, 佢會覺得係你問題, 而不是HELPER問題.

男爵府

Labour Department only request a holiday in every 7 days but has not mention which day. Hence, her holiday should depend on employer.

伯爵府

坐緊月唔代表工人就可以放SUNDAYs, 你放慣左俾佢, 到返工時, 逢SUNDAYs工人就會遊魂.

佢講乜都係籍口黎, 唔駛咁上心.

我會答佢: "我可以俾你繼續想, 但唔可以認承你, 我已經俾出我最好既offer, 希望你會appreciate."

男爵府

我就覺得量力而為囉~
我個工人就個個星期日放,有時勞工假如果老公想抖下,都會問工人唔放得唔得~ 咁多數都ok既~
我地都覺得工人放假開心,返黎都會比心機d照顧bb~
不過,樓主你個工人好似貪德無厭咁喎~ 咁多要求..... 你冇可能可以比晒佢~ 但以佢呢個勢黎睇,想佢好好地做都幾難喇~~~ 個心都唔係在工作!
所以我幾時都話,貼錢比我都唔會請bunbun!!!!
諸多要求!

首頁

尾頁

跳至