跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

請問有冇人的子女or朋友的子女讀過?好唔好? 師資, 行政及考入小學的結果又好唔好呢? 課程深唔深呢?
正考慮幫仔仔報n班, 但係都好貴...想知多d

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

My daughter is studying K2, she likes it very much. They will have dictation in coming Nov, now she need to write 4 chinese words and spell 3 english words each week. (But I consider this may be a little bit difficult for only a 4 yrs old child)
About primary school, it doesn't depends on which kindergarten you have studied, you can go the government educational dept web site for further details.

大宅

thanks for your sharing.
你女女係由n開始讀定係k1? interview會問d咩呢? 等我prepare下都好
我問小學係想知多唔多畢業生可以考到好既直資or私立小學。

大宅

see PM!
原帖由 Babyarsene 於 10-9-23 21:09 發表
你女女係由n開始讀定係k1? interview會問d咩呢? 等我prepare下都好

複式洋房

我覺得課程算係深, 不過小朋友都應付到, 上到p.1就完全無問題, 考小學好睇小朋友本身臨場表現,我個仔考咗4間私校, 有3間收佢。

原帖由 Babyarsene 於 10-9-23 21:09 發表

男爵府

Would u pls PM me as well As I also applied...thx a lot.
原帖由 fatfatguy 於 10-9-24 15:18 發表
see PM!

大宅

畀面勳章

Pls pm me also. Thanks!

原帖由 fatfatguy 於 10-9-24 15:18 發表
see PM!

大宅

我都想知點考, 可以pm我嗎??

大宅

Pls see PM, sorry for my late reply!

男爵府

Hi,

Pls pm.

Thanks,

大宅

Just basic knowledge on shape, colour matching for picture, playing toys testing coordination on eyes and hands and some common sense questions such as boys or girls etc, nothing special, similar to others!

原帖由 baubaulee 於 10-10-4 15:23 發表
Hi,

Pls pm.

Thanks,

大宅

大家報咗邊班呀?? 我報咗出年n1國際班.....大家收到interview通知未?

大宅

我都幫女女報左n1國際班, 但排好後. 未收到通知.

原帖由 巴士 於 10-10-5 11:45 發表
大家報咗邊班呀?? 我報咗出年n1國際班.....大家收到interview通知未?

大宅

請問以下題目是IN K1 定 N1的?

原帖由 fatfatguy 於 10-10-5 10:46 發表
Just basic knowledge on shape, colour matching for picture, playing toys testing coordination on eyes and hands and some common sense questions such as boys or girls etc, nothing special, similar to o ...

大宅

原帖由 irisleung7 於 10-10-5 17:15 發表
我都幫女女報左n1國際班, 但排好後. 未收到通知.

唔駛擔心, 我排22都未收到.

大宅

for K1!
For N1 is more or less the same, may be just matching shape and play some simple toys.
I'd also attend N1 interview in funful before, I just remember some of them but not so clear.

原帖由 irisleung7 於 10-10-5 17:16 發表
請問以下題目是IN K1 定 N1的?

男爵府

仔仔今年轉左去"方方"讀Nursery, 同之前個間比較"方
方"程度係算深架 (荃灣區來講"方方" & "綠楊"應該比較深)!

學校重英語, 見仔仔近來英語能力強了很多, 懂很多生字, 食茶點前都要小朋友一齊用英文祈禱, 佢仲會成日問我 呢樣 既英文點讀呀???

佢依家BB班已經要學簡單既普通話, 每星期有親子功課, 我見仔仔都讀得好開心,老師都跟得好貼, 接放學時會講下小朋友當日情況!

暫時各方面都ok!!! 報告完畢

原帖由 Babyarsene 於 10-9-22 00:12 發表
請問有冇人的子女or朋友的子女讀好唔好? 師資, 行政及考入小學的結果又好唔好呢? 課程深唔深呢?
正考慮幫仔仔報n班, 但係都好貴...想知多d

大宅

原帖由 wannababy 於 10-10-7 10:13 發表
仔仔今年轉左去"方方"讀Nursery, 同之前個間比較"方
方"程度係算深架 (荃灣區來講"方方" & "綠楊"應該比較深)!

學校重英語, 見仔仔近來英語能力強了很多, 懂很多生字, 食茶點前都要小朋友一齊用英文祈禱, 佢仲會成 ...

請問你仔仔係讀國際班定係中英班?

大宅

我都係啊, 我囡囡係方方返 K1, 佢而家成日指住 D 野問我英文點講, 同埋講多咗好多英文! 我個鄰居個仔係方方返 K2, 佢話都幾多功課同幾深, 我諗係方方讀完上小學一定冇問題, 所以都要睇家長要求 d 咩!

我知荃灣有 d 幼稚園一班差唔多成三十人, 但得兩個老師, 以我觀察, 我個女果班, 一班好似 16 - 18人, 但有兩個老師 (係啊女講返比我聽), 另外有d時間會有多一個幫手, 不過佢就唔係只負責一班, 詳細我就唔係太清楚喇! 一班有幾多人幾多個老師都係重要既考慮因素!

大宅

請問你地係讀國際班定係中英班呀??國際班係咪真係全英文??國語又係咪兩班都有得學呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至