嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

囡囡半夜訓覺時鼻塞,咸足成晚~

伯爵府

BB 幾大? 可以試下:
1/. 墊個薄薄枕頭瞓, 或者整斜個床板少少, 等佢個頭高少少瞓
2/. 有無鼻涕鼻水? 滴下生理鹽水同佢洗洗鼻
3/. 屋企會吾會太乾? 加個放濕機
4/. 六個月大可以試下用x夫人鼻貼, 或者薄荷膏揸背脊腳板底 (g6pd吾用得薄荷膏, 而且好難搵到兩歲以下可以用o既薄荷膏)

民房

回覆 2# bee918 的文章

好詳細丫,好正既分享!!~~thx!!~

民房

好詳細!thx~
我囡囡十五個月大,有鼻涕,我地用吸管幫佢吸,但越吸越咸!越咸越塞,巳經墊高左嫁喇!請問生理鹽水?即水+鹽?我有用曼秀雷敦櫻桃味果隻比佢搽頸及背呀!但效果一般!
原帖由 bee918 於 10-9-22 13:28 發表
BB 幾大? 可以試下:
1/. 墊個薄薄枕頭瞓, 或者整斜個床板少少, 等佢個頭高少少瞓
2/. 有無鼻涕鼻水? 滴下生理鹽水同佢洗洗鼻
3/. 屋企會吾會太乾? 加個放濕機
4/. 六個月大可以試下用x夫人鼻貼, 或者薄荷膏揸背脊腳 ...

伯爵府

生理鹽水 Chicco 同 屈人寺有售, 細細支好似人造淚水size, 好用. 一般藥房都有但通常大支得濟. 另可以用噴o既支裝

子爵府

我個女有一排都係咁, 如果佢唔係傷風, 咁佢有可能係鼻敏感。

1) 冷氣機的隔塵網要清洗密D
2) 最好用空氣清新機 (醫生都SUGGEST)
3) 我會係佢臨瞓前用鹽水(唔係鹽+水, 係生理鹽水, 我係用MUSTELA, 永安有得賣)滴鼻, 然後再同佢吸鼻, 吸清D鼻水 (醫生都話咁樣做係有幫助)
4) 盡量唔好開冷氣開WINDOW 或風扇會好過開冷氣
5) 每次瞓醒都比杯暖水BB飲

希望可以幫到你啦!!

別墅

薄荷膏有樟腦, 唔建意bb用.
係藥房有專比bb洗鼻用袈生理鹽水, 一日洗三,四次, 夜晚臨睡前用otrivin-children nasal drops, bb就可以一覺到天光啦. 不過 otrivin nsasl drop 唔可以連續用超過5日.

原帖由 katherinebaby 於 10-9-23 06:02 PM 發表
好詳細!thx~
我囡囡十五個月大,有鼻涕,我地用吸管幫佢吸,但越吸越咸!越咸越塞,巳經墊高左嫁喇!請問生理鹽水?即水+鹽?我有用曼秀雷敦櫻桃味果隻比佢搽頸及背呀!但效果一般!
...
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

別墅

我個仔之前都係咁樣, 醫師話唔係鼻敏感,因為之前感冒食過收鼻水藥,(比佢估中左, 我個仔真係咁)。 佢教我同阿仔訓覺前雙腳浸暖水5分鐘, 然後食幾劑藥就好番晒

大宅

3個月大bb可以點樣幫佢舒援?感冒中

大宅

畀面勳章 陪月勳章

請問生理鹽水係咪 "支"入佢個鼻鼻到o既呢? 咁亞 b 會唔會好辛苦o既呢? 亞 b 係應該訓起到 or 抱起佢呢? 我未用過呀..真係唔係好明點用呀..唔該晒...

原帖由 bee918 於 10-9-23 22:21 發表
生理鹽水 Chicco 同 屈人寺有售, 細細支好似人造淚水size, 好用. 一般藥房都有但通常大支得濟. 另可以用噴o既支裝

伯爵府

斜斜地抱起bb, "滴"入個鼻到. 由細開始滴, 好快會慣.
或者你自己試下滴下先.

原帖由 Ah_B 於 10-9-28 09:36 發表
請問生理鹽水係咪 "支"入佢個鼻鼻到o既呢? 咁亞 b 會唔會好辛苦o既呢? 亞 b 係應該訓起到 or 抱起佢呢? 我未用過呀..真係唔係好明點用呀..唔該晒...

洋房

鼻敏感同塵蟎有直接關係,試下搵公司除下塵蟎,我之前試過呢間柏樂居庭服務公司,價錢唔太貴,大家可以一試 http://www.great-cypress.com

首頁

尾頁

跳至