懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說岩岩我搭火車,可能因為今日過節太多人,我系九龍塘等極上唔到車,見到對面月台冇咩人,就過對面搭倒頭車,點知原來唔止得我一個人搭倒頭車,差唔多成車人都系...
之後埋站到紅磡,我見都冇咩位剩就坐埋去後座二人坐位,平時我一定唔坐呢d位因為難出入,但再唔坐就有排迫...之後有個女仔坐埋黎...開頭都冇咩..之後佢想訓佢男朋友個膊頭...就叫佢男友坐埋落黎...大佬呀...果個二人位黎ga...我個肚又籮禁大...佢自己個旅行袋又大...仲要加埋佢男朋友...我心唸...呢d原來唔系只系得大陸人既行為,原來港女都系禁!!!
佢男友都話唔好啦,整到人喇....佢就話""唔緊要啦,都冇人敢出聲話你既啦""
我頂!!!!!!
之後到我落車...我話""唔該借借""條女聽到既,但佢只系郁開少少...我根本唔夠位出,個肚頂住前面個位...我企左系到,再望住佢,""我出唔到唔好意思,借開少少得嗎""佢先再借多少少...我都系唔夠出...佢個旅行袋又頂住...之後..車門就關喇...我就唔理佢話知個屎忽頂到佢囉,好過頂親我個肚,就街左出去...真系好火囉....遇到呢d人!!!
我一路都見到佢男友好無奈囉個樣..!!

大宅

算啦..唔好再為呢d人勞氣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢d 野邊有分大陸人香港人. 唔係個個大陸人都係衰人, 亦唔係個個香港人都係好人. 大把香港人搭車見大肚婆同埋阿婆就扮訓覺!

無謂咁勞氣啦~

洋房

其實香港人好多都係自私咖啦...我個肚大到成個鑼咁,搭mtr係無人理我係咪大肚咖...後生仔女,OL,著西裝既斯文人都可以當我唔存在咖
其實坐唔坐無所謂,但估唔到d人竟然可以咁忍心睇住個大肚婆企o係度...唉..我企o係度都驚跌咖其實...唯有自己捉實條柱啦==

複式洋房

我直頭先起身玈個位比個女仔個男朋友坐囉,呵~~~禁迫~

大宅

佢唔講個句,無人敢話你有志何,一講真係好火..你問佢識唔識計數丫嘛, 2人位坐3人,如果佢個位係小朋友OR老弱傷殘都無所謂...咁累唔去開間房訓陣先...

其實又唔關佢地係咪大陸人事
Tim is my big boy and Max is my little boy. tiMax are my favorite boys!

男爵府

開心吸收勳章

而家d後生仔女越黎越無禮貌..有一次我搭小巴,有個女仔坐係我後排外面個位,之後有個婆婆攞住幾袋野上車,因為架車full,得返女仔隔離個位,咁個婆婆就同女仔講"唔該,我好快落車喇,讓我坐出面啦",跟住我聽到個女仔講左一句"麻907煩",就坐左埋入面,我當堂聽到眼都突埋...話人麻煩都無品啦,中間仲可以夾到3個粗口...而家d後生真係不知所謂....一代不如一代....

大宅

老實講, 我大住個肚坐中環線都有人讓座, 但係座火車就有樓主以上的遭遇了. 結論係呢個時候, 有得選擇都唔好坐火車

大宅

原帖由 honeykerry 於 10-9-22 01:39 PM 發表
而家d後生仔女越黎越無禮貌..有一次我搭小巴,有個女仔坐係我後排外面個位,之後有個婆婆攞住幾袋野上車,因為架車full,得返女仔隔離個位,咁個婆婆就同女仔講"唔該,我好快落車喇,讓我坐出面啦",跟住我聽到個女仔講左一句"麻907 ...

真係不知所謂,正常見到人地咁多野都自己彈埋牆啦
Tim is my big boy and Max is my little boy. tiMax are my favorite boys!

大宅

原帖由 honeykerry 於 10-9-22 01:39 PM 發表
而家d後生仔女越黎越無禮貌..有一次我搭小巴,有個女仔坐係我後排外面個位,之後有個婆婆攞住幾袋野上車,因為架車full,得返女仔隔離個位,咁個婆婆就同女仔講"唔該,我好快落車喇,讓我坐出面啦",跟住我聽到個女仔講左一句"麻907 ...

真係不知所謂,正常見到人地咁多野都自己彈埋牆啦

複式洋房

原帖由 dkballoonfay 於 10-9-22 20:37 發表
佢唔講個句,無人敢話你有志何,一講真係好火..你問佢識唔識計數丫嘛, 2人位坐3人,如果佢個位係小朋友OR老弱傷殘都無所謂...咁累唔去開間房訓陣先...

其實又唔關佢地係咪大陸人事 ...

因為我之前遇過好多次搭車去玩(就算唔系大肚既時候,我指平時所見),都系d大陸人系禁,
例如佢地好中意明明2人位,迫幾個人埋黎...
又試過有次搭車有人讓位,個大陸女人叫佢朋友埋黎坐,就一野推開左我,仲對住我講,唔系叫你坐呀...
所以大陸人系我印象中系好差囉...!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我上次抱住個一歲几嘅女搭火車,讓位比我嘅係一個大陸男人。

民房

所以我都好怕在繁忙時間坐車!

大宅

係呀, 我上次都係個大陸人, 明明二人位, 佢係都要叫佢個FD 坐埋落黎.. 我話"唔係MA", 佢先唔坐... 佢兩個係後生女黎...

老實講, 唔讓位就真係乜人都有... 但唔知醜要3人坐2人位呢種行為呢又真係幾係大陸人特質囉.....

原帖由 namio721 於 10-9-22 20:58 發表

因為我之前遇過好多次搭車去玩(就算唔系大肚既時候,我指平時所見),都系d大陸人系禁,
例如佢地好中意明明2人位,迫幾個人埋黎...
又試過有次搭車有人讓位,個大陸女人叫佢朋友埋黎坐,就一野推開左我,仲對住我講,唔系 ...

大宅

畀面勳章

遲d到佢大肚既時候..我諗佢應該都有同等既待遇..因為好多人, 不論hk or 大陸人都係咁自私..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 namio721 於 10-9-22 19:20 發表
話說岩岩我搭火車,可能因為今日過節太多人,我系九龍塘等極上唔到車,見到對面月台冇咩人,就過對面搭倒頭車,點知原來唔止得我一個人搭倒頭車,差唔多成車人都系...
之後埋站到紅磡,我見都冇咩位剩就坐埋去後座二人坐位, ...

唔知點解... 我一睇完你個故事...
就覺得嗰對男女係"真情"個津津... 同安仔...

複式洋房

原帖由 QQQme 於 10-9-23 00:07 發表

唔知點解... 我一睇完你個故事...
就覺得嗰對男女係"真情"個津津... 同安仔...

你形容得好貼切...就系果種...@.@

複式洋房

原帖由 skityee 於 10-9-22 21:51 發表
所以我都好怕在繁忙時間坐車!

今日已經預早左,但過節可能d人早放工....總之迫到好恐怖~

複式洋房

原帖由 我愛Corina 於 10-9-22 21:40 發表
我上次抱住個一歲几嘅女搭火車,讓位比我嘅係一個大陸男人。

禁你好彩,真系萬中無一...
次次同我搶位既都系大陸人...!

大宅

我反而試過有個賓賓同我爭位, 隔離有對大陸情侶見到,大陸男仔即讓位俾我坐.
大陸人就算有10個唔好, 我諗都有一個係好人既~
反而香港人我真係未有人讓過位我坐...

首頁

尾頁

跳至