懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

大宅

我個肚都成7個月大,連初中生都睇得出啦, 但每次搭mtr or 西鐵都唔會有人讓座,我都係100% made in hk,完全了解hk人係自私,我以前都係唔識得讓座果d人,到而家自己大肚先至明白讓座重要性..好慚愧
所以而家搭車唔期望有人讓座,只希望等到有人落車時唔好同我爭位..

複式洋房

冇教養!不知所謂!

別墅

衣家d香港人唔會讓座,今朝有個麻甩佬仲同我爭位坐,一坐低就扮瞓覺,後來有個大陸人讓位比我坐。其實,有幾次都係大陸人讓位比我坐咋!
原帖由 chanwaikwan84 於 10-9-24 10:52 發表
我個肚都成7個月大,連初中生都睇得出啦, 但每次搭mtr or 西鐵都唔會有人讓座,我都係100% made in hk,完全了解hk人係自私,我以前都係唔識得讓座果d人,到而家自己大肚先至明白讓座重要性..好慚愧
所以而家搭車唔期望有 ...

男爵府

星期日出街有菲傭讓位比我坐, 我好開心,多謝呢個姐姐

試過有一次好迫, 我都知冇位啦, 有2個男人成 4, 50 歲, 見我扶佢附近, 男人a 同男人b講, :(唉, 比你坐喇), 但係佢係勁細聲, 而且冇起過身, 只係有啲似係"買你怕"咁的語氣咁同男人b講, 男人b跟住起度笑!
跟住我即刻背住佢地企, 自己扶實算數, 我唔想以大肚迫你讓位, 講真, 坐唔坐好閒, 但唔好以為大肚婆迫你讓位囉

男爵府

仲有, 我好怕嗰啲又唔扶住, 又要講電話, 以為自己靠對腳就可以平衡得好好的先生小姐哥哥姐姐
我真係好怕你地, 因為你平衡唔到衝埋來我度我都唔知點算好 !!

複式洋房

其實唔好話d後生...有時我見d媽媽推住架bb車都好狼死,有次搭lift見有個婆婆同個女人推住架bb車係入面,我入去都要側身就住入,個女人都冇諗過推過少少佢架bb車,到出lift佢讓左婆婆(應該佢佢奶奶)出先,之後就推bb車出去,佢架bb車同婆婆個邊係好多位,我企個邊就好少位我仲要側身企,佢好快咁推架bb車出去我都驚佢會撞到我,完全好似唔覺有大肚婆係佢隔離

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

個女仔咁無品架! 比我實話番佢轉頭, 家陣大肚唔出得街啊?! 大肚歧視啊. 而家d學校到底有無教禮貌架!

原帖由 BOYI1101 於 10-9-23 14:32 發表
大肚婆搭mtr驚趺緊係分開隻腳企穩d架啦,
放工時間有時真係好逼,
試過有個女仔想伸隻手黎扶條柱,但係我真係讓唔到位比佢,之後佢勁唔滿意咁縮左手,我聽到佢係我隔離同個fd講:"個肚咁大就唔好出街啦,攬到條柱咁實又霸咁 ...

大宅

畀面勳章

我大肚期間坐公共交通都無人讓位比我,只有一次坐電車,係一個黑人讓位比我.
呢d真係個人心地問題,同國籍\學歷\年齡無關.

複式洋房

由於我個肚仲遮得好好,所以唔旨望會有人讓座,但出街真係要好小心…

我老公會好留意周圍有冇D甩頭烏蠅撲埋嚟,一有人標向我呢邊佢就會拉開我;但得自己一個人時,或咁啱佢行開一陣就會有D驚…因為好多人行路係唔會理身邊有冇人。

好似尋日出街經過商場入口時,有個廿零歲既媽媽極速地推住架BB車向我哋呢個方向沖埋嚟,好在我老公撥開我撥得夠快,否則實會有碰撞。之後佢連望都唔望我哋一眼,繼續開turbo標離商場。

當時我仲呆咗一﹑兩秒,我都知自己反應慢,我老公就話︰「你知D人行路唔會就住你,分分鐘會撞埋嚟,你自己平時都要留意吓。」

我有少少慚愧地「哦」咗一聲,不過我當時諗︰估唔到做媽媽既竟然會推住個B橫衝直撞…實在太可怕喇…

複式洋房

原帖由 曇雅 於 10-9-28 09:14 發表
估唔到做媽媽既竟然會推住個B橫衝直撞

對,可能自己點都會緊張自己個bb,所以推住bb車個d媽媽都唔會care撞到邊個.....我諗佢最驚你撞到佢個bb tim
總之推住車仔既人都要敬而遠之...因為佢地真係唔覺得自己會撞到人....就算撞到人都係人地行得慢冇留意佢架車

複式洋房

試過搭lift, 好多人都會企實係lift門等入,但佢地永遠唔覺得有人會由入面出黎,好多時我出時,lift門企定等入既人就真係企定唔郁,lift得我一個大肚婆要出佢都係成個身位阻住大半lift門,要我側身出避佢
有時見到有細路仲驚,因為佢地唔理入面d人出未都係開門第一時間沖入黎(有時大人都係咁),lift入面d人都未出就沖入黎好似想趕入面既人"快d出啦",真係一d禮貌都冇.....

子爵府

我好少搭MTR.因為都係同區返工!
幸好. 我搭親mtr 大多都有人讓位丫.. 當然. 已女士讓既居多..

有次搭西鐵.. 居然有位廿幾歲既後生仔讓位我坐.. 嘩.. 感動到丫.. 我落車時. 佢仲係度丫. 我都有行過去同佢講多聲"唔該丫真係".

仲有次mtr多人丫.. 都有位廿零歲既女仔. 讓個位比我企丫.. 之後佢見到有個位.. 仲叫我過去坐添~

一樣米養幾百人.. 實有d人自私架啦.. 但當中. 都有好多係好的 ^^

公爵府

環保接龍勳章

正賤人呀!!佢冇媽咪生既咩??佢希望自己將來大肚會咁俾人對待嗎!!賤!!!!!

首頁

尾頁

跳至