跳至

首頁

尾頁

大宅

25號就15個月了, 個仔仍舊唔係好應人, 例如叫佢, 佢一時應, 一時唔應, 時時當人透明
我自己有時都會問自已? 但見親D家人親友, 個個都一人一句, 好難受..!
點解佢唔彩人??
係咪自閉??
快D正視..
仲未識行??

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我睇過bk有媽咪話佢阿b個耳仔有好多耳屎塞住,清左之後學講野同應人都好左好多
會唔會你阿仔都係?
不過我阿仔又係成日扮聽唔到,但一話有野食佢就即刻過黎

大宅

吾知呀!我大女吾係咁架!1歲識行,13個月已經應對自如!我好驚!
原帖由 mandy108 於 10-9-23 11:29 發表
我睇過bk有媽咪話佢阿b個耳仔有好多耳屎塞住,清左之後學講野同應人都好左好多
會唔會你阿仔都係?
不過我阿仔又係成日扮聽唔到,但一話有野食佢就即刻過黎 ...

複式洋房

我個囡都係呀,平時叫佢呢又唔係時時應哦,就係聴到我攞緊野食d聲同話去街街,佢係次次都好有反應哦..
原帖由 mandy108 於 10-9-23 11:29 發表
會唔會你阿仔都係?
不過我阿仔又係成日扮聽唔到,但一話有野食佢就即刻過黎 ...

複式洋房

應該唔會掛,因為都仲未聴有咁細個會有自閉,咁仔仔有無同經常同佢姐姐玩呀,如果有既應該唔係自閉,仲有我聴過d人話男仔會比較遲識行..
原帖由 jezzyuen 於 10-9-23 01:01 發表
25號就15個月了, 個仔仍舊唔係好應人, 例如叫佢, 佢一時應, 一時唔應, 時時當人透明
我自己有時都會問自已? 但見親D家人親友, 個個都一人一句, 好難受..!
點解佢唔彩人??
係咪自閉??
快D ...

大宅

有架,有同家姐玩架!玩到好癲架!但就係吾理其他人囉!嗌極都無反應!決定聽日帶佢見醫生!
原帖由 於 10-9-23 15:50 發表
應該唔會掛,因為都仲未聴有咁細個會有自閉,咁仔仔有無同經常同佢姐姐玩呀,如果有既應該唔係自閉,仲有我聴過d人話男仔會比較遲識行..

複式洋房

我阿仔15個月打後先開始行,最初我都無所謂,因為佢遲早都識行,但係周圍d人成日都問住點解咁大都未識行,都對我有一定壓力,我阿仔而家都唔識用學習杯。希望你仔仔ok, 肯同家姐玩就唔會係自閉啦。

大宅

我個仔都吾肯用學習杯架!好似仲係好bb咁囉!
原帖由 Joyfulness 於 10-9-24 14:38 發表
我阿仔15個月打後先開始行,最初我都無所謂,因為佢遲早都識行,但係周圍d人成日都問住點解咁大都未識行,都對我有一定壓力,我阿仔而家都唔識用學習杯。希望你仔仔ok, 肯同家姐玩就唔會係自閉啦。 ...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我個仔講野都唔叻架,教極都唔肯講
不過我諗只要2歲前識就得啦,唔係咁擔心

複式洋房

如果你想你仔仔用學習杯,你可以係佢面前用學習杯扮飲,你仔仔應該就會跟住你做呢個動作用學習杯飲la,我都咁教我個囡用學習杯架..
原帖由 Joyfulness 於 10-9-24 14:38 發表
我阿仔15個月打後先開始行,最初我都無所謂,因為佢遲早都識行,但係周圍d人成日都問住點解咁大都未識行,都對我有一定壓力,我阿仔而家都唔識用學習杯。希望你仔仔ok, 肯同家姐玩就唔會係自閉啦。 ...

複式洋房

原帖由 於 10-9-25 00:32 發表
如果你想你仔仔用學習杯,你可以係佢面前用學習杯扮飲,你仔仔應該就會跟住你做呢個動作用學習杯飲la,我都咁教我個囡用學習杯架..

其實我都有用這個方法用左幾個月,仲試過用維他奶比佢飲,但係佢好唔鐘意支飲管,一見到就耍手擰頭。

別墅

我個囡之前學用飲管時濁得多,而家見到都推開。都唔知點好???

原帖由 Joyfulness 於 10-9-28 15:32 發表

其實我都有用這個方法用左幾個月,仲試過用維他奶比佢飲,但係佢好唔鐘意支飲管,一見到就耍手擰頭。

大宅

聽到你甘比人講,知道你壓力好大, 其實你仔仔只不過 15個月, 都是細的, 唔好太擔心, 同佢玩多D, 同埋比多D兒歌佢地聽, 對心竟及反應都係好的, 我亞囡由 3個月開始聽, 已加一開機 "迪迪尼", 沒到描歌佢隻手仔已經知道係咩歌, 一路 Hello Hello, 有時大聲叫佢, 佢又大聲"回應"我, 好似人地"咬o架"甘的

另外, 我亞囡到已加都唔鍾意用奶樽, 用學習柸8 個月改用飲管, 所以之前飲水好小, 後來我改用"飲管"(飲汽水個隻)佢就不停死都要用我隻柸加飲管就會飲多一點, 其實都係要慢慢來教的

講多野你聽, 我朋友同我囡囡只差一天, 都係 0906 BB, 佢地到已加都仲味識行的, 比小小時間啦...

大家努力!

原帖由 jezzyuen 於 10-9-23 01:01 發表
點解佢唔彩人??
係咪自閉??
快D ...

首頁

尾頁

跳至