在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

快15個月了, 我個仔係咪唔正常?

25號就15個月了, 個仔仍舊唔係好應人, 例如叫佢, 佢一時應, 一時唔應, 時時當人透明
我自己有時都會問自已? 但見親D家人親友, 個個都一人一句, 好難受..!
點解佢唔彩人??
係咪自閉??
快D正視..
仲未識行??

我個大女真係唔係咁..1歲識行...反應靈敏..雖然有D人同我講男仔係比女仔遲...但.....比自己屋企人咁, 成日講, 我好唔開心, 好大壓力!

男爵府

搵醫生or健康院姑娘做評估, 唔好估吓估吓嚇自己, 如有問題可盡快向他們找方法解決呀~

男爵府

對於別人的話 右耳入左耳出... 不要太介意
我的大女兒 一歲三個月了 才真正自己會走路...
每個小朋友有自己的行程表 別比較

真的擔心 問醫生囉

侯爵府

比人咁講壓力一定有,一定吾開心,不如你帶佢去健康院等D姑娘平估一下,一嚟你可以知道情况係未正常定吾正常,二嚟下次你D親友再講,你就可以好有條理咁答佢地,咁佢地清礎晒就吾會咁多嘢講。

別墅

係好難受..!但係咪好唔正常,又唔到我們講!!!去睇醫生做評估!~自閉??真正的自閉,係醫生會評估到!!!

我有一個囝,3歲半,由1歲開始比人們話咁大都一舊雲,唔多說話,唔多應人,我去睇醫生,醫生話是性格問題多於發展問題!!!
我便回想,我囝囝由小便很怕事,怕痛,怕瘀,怕受傷,怕羞, 3歲半了,老師都同樣去說出問題,要我去加把勁,去看多一些書!!!去補救!!
其他人,一般見識,就唔好理啦!!!
好唔開心係正常,好大壓力都係正常,化悲憤為力量!!姊妹,加把勁!!!

大宅

畀面勳章

原帖由 jezzyuen 於 10-9-23 01:05 發表

25號就15個月了, 個仔仍舊唔係好應人, 例如叫佢, 佢一時應, 一時唔應, 時時當人透明
我自己有時都會問自已? 但見親D家人親友, 個個都一人一句, 好難受..!
...

唔駛咁擔心,我個囝而家22個月啦,都唔係次次叫佢都彩我,佢好多時都係唔應我架,其實未必係有問題,最重要係,你肯定佢聽力無問題,15個月唔算大,未識自己行都唔係問題,我個囝13個月識得行,但我個朋友個囝16個月先識自己行,你得閒拖住佢慢慢幾步幾步咁行多d囉,搵d嘢引佢企起身,跟住再引佢行啦...努力呀....bb仔每大一個月就會越多嘢為佢地擔心,我初初又係有你呢d擔心,到我個囝而家22個月啦,都仲係講緊bb話,我又擔心佢點解仲未講嘢,再遲d又要擔心返學,真係大把嘢煩呀...人地講咩由得佢講啦,你控制唔到,最緊要你要保持開心,你先可以湊到一個好既小朋友出嚟,你既情緒係直接影響小朋友既成長架....

別墅

無錯, 小朋友的發展有快有慢, 但你唔係第一次做媽媽呀, 你比我地可能更有經驗, 你要相信自己的觀察, 你自己都留意到仔仔和大女有少少不同, 連家人亦係咁講, 咁就不如搵健康院做個檢查.

遲左做評估, 對小朋友的影響可能好大, 但相反, 小朋友是無事正常的話, 你帶他去做評估, 去做訓練, 對佢也無壞處, 亦令家人和自己放心.

男爵府

我有兩個囝囝, 大都有8歲la, 細的15個月大, 相對細的發展是慢一點, 可能我沒有太多時間來跟他玩耍,所以我感到他會遲緩, 細囝都是近這個月才董步行.

大宅

首先,多謝大家意見及鼓勵!我今日帶囝囝去睇醫生,醫生check了,問了我日常囝囝的情況。總括,囝囝眼神交流真的較弱!至於叫佢名,佢吾應,15個月吾識吾出奇!肯同家姐玩絕對不是自閉!但如果我真的很怕,可以寫信轉介我去大口環做檢查!但建議觀察多兩至三個月先判斷!
就因為自己係第二任媽媽,我盡量不想比較!我知每個小孩都不同!但看到實情,真的令人擔心!因為,大女不是這樣!加上身邊的親友講話,壓力得很!

大宅

行路的問題,我個大女1歲識行,方法用糖引誘!我個仔咩雜食都吾食!連bb餅都吾食!真係難攪!
原帖由 babykenny 於 10-9-24 15:44 發表

唔駛咁擔心,我個囝而家22個月啦,都唔係次次叫佢都彩我,佢好多時都係唔應我架,其實未必係有問題,最重要係,你肯定佢聽力無問題,15個月唔算大,未識自己行都唔係問題,我個囝13個月識得行,但我個朋友個囝16個月先識自己 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 jezzyuen 於 10-9-23 01:05 發表

...

我個仔都係一時應人一時唔應人, 其實只係有選擇地黎去俾反應. 佢由細到大都係咁, 例如玩緊果陣叫佢個名係唔應, 但問佢去唔去沖涼, 佢就識答:"唔去", 其實係冇問題, 有時佢係鍾意睬我咪睬囉.

評估係要專業人士去做, 亦唔係一時三刻可以有結果, 更加唔係單觀察一樣野就可以做到評估, 你唔好太擔心呀.

親友問起的而且確係好難受, 唯有練忍功. 有d 人講野係唔理人地感受, 唔好俾佢地影響得太多.

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至