自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

一個k2小朋友,日日操數、寫字、默書、串字(唔計學校個d、係家長另外要求佢做),
媽媽不斷灌輸個小朋友如你要入XX名校,就要咁咁咁,做唔到,XX名校就唔收你架!所以這個小朋友已好緊張自已成續,考唔得叻就唔開心!但個仔好聽話,媽咪叫佢做咁多野都無怨言!

一個K2小朋友,點解要咁迫法!…為左個小朋友考入名校,其實有必要咁谷小朋友嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 hudsonchui 於 10-9-24 11:50 發表
一個k2小朋友,日日操數(、寫字、默書、串字(唔計學校個d、係家長另外要求佢做),
媽媽不斷灌輸個小朋友如你要入XX名校,就要咁咁咁,做唔到,XX名校就唔收你架!所以這個小朋友已好緊張自已成續,考唔得叻就唔開心!但個仔好聽話,媽 ...

真係幾谷喎....

大宅

真戥個細路辛苦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

香港讀書, 有時不得不低頭架........

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我地睇鄧佢辛苦,但個細佬無疑係聰明個隻,亦好接受媽咪比佢每日做野,每日已變成自動自覺座係到個幾鐘做野架喇!

子爵府

原帖由 hudsonchui 於 10-9-24 11:50 發表
一個k2小朋友,日日操數(、寫字、默書、串字(唔計學校個d、係家長另外要求佢做),
媽媽不斷灌輸個小朋友如你要入XX名校,就要咁咁咁,做唔到,XX名校就唔收你架!所以這個小朋友已好緊張自已成續,考唔得叻就唔開心!但個仔好聽話,媽 ...

我唔知咁谷法係咪必要, 可能我做媽咪, 所以唔知媽咪D心態.

作為一個姨, 如果我兒甥係咁, 我會覺得個小朋友好慘, 得個幾歲人仔就要攪到佢咁大壓力, 第時真係入到間小學壓力咪大幾倍, 過得到就會冇事, 過唔到真係會出事.

有時真係比個小朋友入到名學咁又點, 唔代表入到之後就一帆風順, 成績唔好咪第時一樣會"西"出嚟.

侯爵府

原帖由 hudsonchui 於 10-9-24 11:59 發表
我地睇鄧佢辛苦,但個細佬無疑係聰明個隻,亦好接受媽咪比佢每日做野,每日已變成自動自覺座係到個幾鐘做野架喇!

有時係大人既問題, 無錯, hk 讀書不得不低頭, 但係咪入唔到果間 xx 名校, 小朋友就不能成大器呢 ????

大宅

吓﹗幼稚園都搞到那麼辛苦﹗就算比佢入到名校﹐結果都要更加辛苦﹐值得嗎?
童年得一個﹐真係可憐﹗

禁止訪問

珊瑚宮

我都覺得童年開心得一個,而家已咁忙,比佢入地名校就不咁想像了!

珍珠宮

原帖由 hudsonchui 於 10-9-24 11:59 發表

我姪仔都係比我嫂谷..咁佢的確又入到名校, 我地見佢慘但傍人都做唔到乜..不過我姪仔係無乜童真架, 而家13歲講野好官腔.....

男爵府

原帖由 jojoplanet 於 10-9-24 12:05 發表

而家13歲講野好官腔.....

所以好多高官都出自名校........因為訓練有數囉.

珊瑚宮

原帖由 jojoplanet 於 10-9-24 12:05 發表

我姪仔都係比我嫂谷..咁佢的確又入到名校, 我地見佢慘但傍人都做唔到乜..不過我姪仔係無乜童真架, 而家13歲講野好官腔.....

唔好意思,咁即係咩意思?

但佢媽媽覺得一日只用你個幾鐘去溫習,一d都唔過份,仲覺得係有咁既必要,你話佢唔開心咩,又唔係,一年起馬去一次旅行同個仔玩,又多玩具,家境不差,基本上佢仔仔要咩都不太問題!

大宅

好媽媽勳章

考到名校,個呀媽咪有排威囉....

講黍講去咪d家長要威要面姐...

大宅

到小朋友要搵學校時又唔同諗法,好學校自然多人爭;而且小朋友接受到既就唔算係谷

珊瑚宮

原帖由 angelaJJ 於 10-9-24 12:08 發表
考到名校,個呀媽咪有排威囉....

講黍講去咪d家長要威要面姐...

係呀,佢永遠覺得人地小朋友讀到名校:如 la沙、st paul、st mary,就話人地個d叻仔叻女,人地讀普通學校就無乜讚,唉…可能我唔係呢d家長心態,所以我永遠同佢傾唔埋冷的!

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 fong媽 於 10-9-24 11:57 發表
真戥個細路辛苦

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

久唔久就會係 bk 見到 類似這個 post 的 topic !!

小朋友真慘!!

珍珠宮

其實個小朋友己被人洗晒腦都唔定架啦...我以前都覺得係我嫂迫佢, 阿嫂成日覺得好成績有好工揾到錢(我個人唔同意成績好等於揾到錢) 呢d思想會無影中直接簡直咁入咗小朋友個腦...跟住我.睇睇下發覺姪仔其實自己係學術上既成就係最有成功咁..跟住就更加會配合阿嫂...
一個小朋友你問佢一個問題佢係應該好有童真咁答你好直接加, 佢唔係架....例如, 來你屋企食飯, 你問佢呢碟餸好唔好食..我expect小朋友好天真咁講好食或唔好食..但佢會答...hum..ok啦.....有時佢太被阿嫂洗腦無晒自我架..好多野明明佢想做答食都佢都唔會講.....好鬼慘

管教小朋友係好多argument既...我小朋友唔係讀出名幼稚園, 我屋企人無意中都會係度批評呢間有乜好..咁我自己覺得要有平均囉...返學開心d...幼稚園d野淺d無所謂, 如果佢可以pick up 多d咪出去學下其休野囉... 每個父母想法不同.但講真最後可能有d小朋友迫完又真係有一番學業同事業..

原帖由 hudsonchui 於 10-9-24 12:08 發表

唔好意思,咁即係咩意思?

但佢媽媽覺得一日只用你個幾鐘去溫習,一d都唔過份,仲覺得係有咁既必要,你話佢唔開心咩,又唔係,一年起馬去一次旅行同個仔玩,又多玩具,家境不差,基本上佢仔仔要咩都不太問題! ...

首頁

尾頁

跳至