跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地有無人讓座, 而家我17週, 個肚唔係好大, 已經有3次比人讓座的經驗, 全部都係响地鐵, 真係好衷心咁多謝佢地的好心, 咁其實我又唔係要求每次踏車都有人讓座, 我會盡量去d尾站上車等有吉位座, 因為有時d人真係要坐好多個站真係好難讓位比你嫁,我老公都有讓位d大肚婆, 我將來都要教我仔仔要讓坐比有需要的人

大宅

一次都無..我今朝搭車返工先o係度諗,係咪我唔似大肚定係而家d香港人咁衰呢..不過見到你有人讓座都好d,只係我遇唔到好人姐..
我搭輕鐵返工10mins左右就到,如果我腰骨唔痛都唔會坐,留俾d公公婆婆座,我就企o係窗口邊"i"住,果d死c奶迫到我企都無位企,架車一轉彎佢企唔穩就整到我,我"啤"住佢,連sorry都唔講,落車我緊係保護住個肚la,佢仲要眼望望覺得我太誇張..

大宅

我呢胎都試過一次,不過當時係拖住個仔搭地鐵出tst,有個男人讓俾我哋,佢仲不時同我個仔玩,等我個仔唔好壓到我個肚!

不過當我一個人時,特別係搭入東涌做嘢嗰陣就一定無人讓囉!有次我老公快手d去霸位俾我,仲俾班去迪迪尼 / 東涌outlet嘅《自由行》鬧佢男人之家同佢哋爭位wor,我老公咪還口囉!真係好鬼怕d自由行ga!
hee ~ hee ~ 我家有隻Cutie Monsters ar!

大宅

畀面勳章

我都一次都無呀~因為我通常都會避免搭MTR咖~繁忙時間知道BUS無位坐都寧願行遠D坐小巴~實有位坐~!!!

大宅

我20W4D..
一次都冇..
唔知係咪第一胎又係女..
個肚唔算好大...
我D朋友話似多左個小肚南JA~唔多覺~

大宅

我都未試過.好在我返工搭巴士都係15min, 仲好多時有位.如去街坐mtr 就好難lu...

大宅

畀面勳章

我e+21week啦, 咁耐都係得一個人讓比我坐ja.......我住九龍, 係香港返工, 坐mtr d人都唔讓呀, 見過有個7,8個月o既媽媽都係企......好慘......

複式洋房

我之前試過有一次有個女仔讓比我之後...到而家都未試過LU~~
返工我係頭站都好D~但係今朝就係度諗..D男人搶位都唔輸蝕...同我一排..得我一個女坐...其他坐晒男人...心諗..駛唔駛咁...唔好話女人...年紀大D都唔見佢地讓...真係有冇咁需要坐呀...D男人...
放工就唔駛諗..實冇位...都冇人讓...

男爵府

我都冇 可能係咪我生女仲未係太見肚 有時睇似多咗個士啤呔多D
唔好話讓座 冇比人推推撞撞爭先恐後已經好好喇 各位媽媽都要靠自己小心保護自己同BB喇

複式洋房

From my experience, it is seldom to have ppl 讓座 nowaday. When I had my first baby in last year, only an Indo Maid 讓座 to me 1 time.
So I take bus nowaday at the terminal to make sure I can have a seat when going to work and take taxi to back home.

男爵府

肚唔係好大, 但宜家著鬆身衫都開始覺喇~
會讓座既俾我多數係d 似係做地盤工既男人/先生...一定無西裝友份的~

試過有位先生讓座俾我~ 但有個阿伯 (睇落似五十到尾) 佢搶左我個位, 仲要扮見我唔到.....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hk d人係差d ga na!!
上week我去台北..
第1日 1上捷運就有個男人讓座比我..
真係估唔到

男爵府

無人讓座..我唔expect有人會讓俾我....唔撞埋黎都偷笑...因為已經試過幾次俾人撞...

依家通常一上地鐵我會企響2卡中間...少d人企...

大宅

咁我都算好彩啦,都試過幾次通常都係男人...佢地讓我可能見我帶住個女再大肚掛,d c奶就唔撞我都開心啦...不過而家d人冇以前咁好啦我陀大女果時真係受過好多人讓坐真係多謝呢d咁有心ge人^^

大宅

我都一次都無試過!!

複式洋房

爸B勳章

可能因為我個肚似6個幾月,坐MTR都好多人讓坐,多數女人,返而D男人(無論年青,中年定亞叔)唔係扮睇你唔到,就扮訓覺!
試過有個太太俾我坐,個亞叔一野坐底左!我唔會同人爭,因為怕人撞倒!
最離譜係一次坐巴士,下層坐到好FULL,得對坐的倒後位,咁都想坐入去,點知一對亞叔同亞審話個位有人,我都唔知上樓上好定企半個鍾好,好彩,俾我見到最後排仲有一個倒後角落頭位,都迫入去坐,點知留位叔審個孫(十幾歲着校服女仔)冇理佢地,上左樓上坐,佢地先叫番其他人坐!

大宅

我間唔中都有人讓座, 全部係30-40歲的男女, D後生的係唔會讓, 因為佢地要打機, D阿叔同阿嬸, 佢地唔撞親你都偷笑

大宅

依家的男人都好離譜架~見到有位就即刻坐落去~見到老人家都唔會讓位~扮瞓覺..........讓位的多數都系30-40度的女人~!試過有一次~兩公婆來啦~個伯伯見到我即刻起身讓位俾我~之后我先聽到原來講普通話的~個一刻~我好大感觸~其實唔系個個大陸人都咁衰呀~成車都系香港人都冇人讓位~(更有人扮見你唔到~再衰D同你爭位~)而起身讓位個個竟然系好多香港人成日睇唔起唧大陸人哦~系咪好諷刺呢?

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

我反而都常有人讓,同動作明顯d似大肚,
如果我想坐,會去d family(d小朋友大d既)附近,
生過小朋友的人多數會讓

大宅

我今日坐MTR, 當然係冇人讓位. 有人落車, 我諗住坐, 點知個十七八青年快過我坐咗, 望一望我就繼續打機.

又見到一個中年女人, 讓位俾老人家, 但佢個女就繼續坐同打機.

我第時一定要好好教育自己的BB, 唔可以禁樣.

首頁

尾頁

跳至