婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1.媳婦不想煮飯是懶惰,女兒偶而才煮個一餐就是貼心。

2.媳婦買的東西很難吃,女兒買的全部都"喔伊細"

3.媳婦出門旅遊是浪費錢,女兒出門旅遊是放輕鬆。

4.媳婦沒事不要常回娘家,女兒沒事也要常回來娘家才行。

5.媳婦說經濟差回的話是:[活該妳不知節約!],女兒說經濟差回的話是:「女婿的能力太差。」

6.媳婦上班回來家事要包辦,女兒上班回來等吃補品。

7.媳婦回嘴是大逆不道,女兒回嘴是正義秉然。

8.媳婦不會的做的事要學著做!,女兒不會做的事就不用做。

9.媳婦去玩沒帶老的是不孝,女兒去玩帶紀念品回來就好乖。

10.媳婦買的東西怎麼用都不順手.女兒買的東西怎麼用都好用!!
11.媳婦賺的錢是夫家所共有,要幫忙擔家計.女兒賺的錢都該是個人私人所得.夫家不得過問。

當然囉:兒子的薪水不該交給媳婦處理,女婿的薪水最好是全部都交給女兒任意使用。

12.媳婦的孩子不乖是媽媽沒教好,女兒的孩子不乖是是孫子調皮惹媽媽生氣。

13.媳婦的老公"惜某"是某奴,女兒的老公"惜某"是大丈夫。

14.媳婦出嫁最好跟娘家撇乾淨一點,女兒出嫁切不可忘了生身父母。

15.媳婦睡到8點又不用準備早餐是懶惰,女兒睡到8點又不用準備早餐是女婿體貼。

複式洋房

媽媽和99的分別

1.頂媽媽的嘴,媽媽一下子就忘了;頂婆婆的嘴,一輩子牢記在心。

2.媽媽切水果給妳吃,順其自然.;妳切水果給婆婆吃,理所當然 。

3.肚子餓了,媽媽煮三餐給妳吃,很自然;婆婆煮三餐給妳吃,很不孝。

4.吃飯時間,忘了叫媽媽吃飯,沒事;忘了叫婆婆吃飯,沒禮貌。

5.媽媽在忙,妳沒幫忙,沒怎樣;婆婆在忙,妳沒幫忙皮在癢。

6.在媽家,出門辦事.,不必趕回家,只等吃飯;在婆家,出門辦事,趕回家...煮飯。

7.媽媽訓話,左耳進右耳出;婆婆訓話,心理不以為然也要回答…是..是...

8.出外旅遊沒帶媽媽,沒人說妳不孝;但沒帶婆婆,可有人說妳不孝了。

9.可以在媽媽面前說妳先生的不是,但千萬別在妳婆婆面前抱怨妳先生的不對。

10.在媽媽面前,偷懶心安理得;在婆婆面前,這個"懶'字說不得,更別說付諸行動。

11.在家,有好吃好喝的,媽媽捨不得吃,留給妳;但在婆家,拍寫(台語),是妳要留給別人(順序是:公婆,老公,孩子,有剩才輪到妳)

12.妳的悲,妳的喜,媽媽很在乎,但婆婆…這個就很難評估..。

13.在媽媽面前跺腳,是撒嬌;在婆婆面前跺腳,是大逆不道。

--------------------------------------------------------------

以下是位不署名的網友看了上面2篇文章後有感而發寫的:

"婆婆對待女兒和媳婦的差別":

1、女兒婚後住娘家,天經地義。媳婦婚後住娘家,天翻地覆。

2、女兒婚後生不生?她高興就好。媳婦婚後一定要生,且要生男生。

3、女兒躲在房間,喔~她在忙。媳婦躲在房間,切~沒家教。

4、女兒ㄚ!女人不要進廚房。兒子ㄚ!要娶個會進廚房的女人。

5、女兒出嫁(附近)一定要有禮車迎娶。娶媳婦(附近)用走的過來就好。

6、女婿ㄚ!不能讓我女兒騎車喔! 媳婦ㄚ!妳要自己騎車啦!

7、女兒ㄚ!女人要對自己好,想買什麼就去買。媳婦ㄚ!不要亂花錢。

8、女兒工作辛苦,老娘要幫她煮飯洗衣。媳婦工作輕鬆,家事給她全包了。

9、過年過節女兒可以不回夫家拜拜。但要求媳婦一定要回來拜拜。

10、女兒住院心疼憂心,每天「雞湯」伺候。媳婦住院連根「雞毛」都沒有。

男爵府

複式洋房

男爵府

育兒性格勳章

一句講晒....."自私"!
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

男爵府

育兒性格勳章

我覺得 "媽媽和99 的分別", 可以接受, 因為真係正常...亦合理的人性... (始終, 無理由要求99 對自己像女兒....客客氣氣已多謝佢la!!)

但99對待女兒和媳婦的"分別", 就反映人性的自私...

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

大宅

睇完梗覺媽媽既重要~同埋自己做女果時既幸福

複式洋房

原帖由 lwkchy 於 10-9-24 15:19 發表
睇完梗覺媽媽既重要~同埋自己做女果時既幸福

完全同意
雖然以前都知爸媽好錫我, 但我都係嫁左人後更加更加體會到爸媽真係好愛好愛我........

複式洋房

原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-24 14:55 發表
我覺得 "媽媽和99 的分別", 可以接受, 因為真係正常...亦合理的人性... (始終, 無理由要求99 對自己像女兒....客客氣氣已多謝佢la!!)

但99對待女兒和媳婦的"分別", 就反映人性的自私... ...

係.....有啲仲係自私得好緊要個隻......
所以以前話丈夫好不如翁姑好........

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 asyura 於 10-9-24 15:38 發表

完全同意
雖然以前都知爸媽好錫我, 但我都係嫁左人後更加更加體會到爸媽真係好愛好愛我........

give me five!!! 係呀!!! 睇完婆媳版, 我真係 覺得, 爸爸媽媽真係 好疼我!!!

複式洋房

絕對認同!!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以, 做新抱唔好對6299有咩期望, 唔好傻到拎佢地親生女黎比較啦, 邊有得比?
保持返適當既距離&君子之交淡如水仲好, 只要無期望就唔會有失望
唔好期望6299要點樣幫你(例如湊b/坐月補身, 甚至比首期), 受左人恩惠有排你還
其實男家唔比麻煩你已經係好好, 總之每樣野靠自己就最心安理得

侯爵府

其實除咗少數聖人能愛人如己以外,大部份凡人(包括你同我)都係鍚自己仔女多啲ga la,好正常.問心講,第時我都一定係錫自己個女多過媳婦!莫講話媳婦冇血緣關係,就算係我啲侄,同我啲仔女都冇得比啦.所以點解要對99咁高要求呢?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

絕對讚成, 你當奶奶好似自己亞媽, 唔好expect奶奶當你係佢自己女, 甘諗會自己激死自己.

原帖由 tsewong 於 10-9-24 22:51 發表
其實除咗少數聖人能愛人如己以外,大部份凡人(包括你同我)都係鍚自己仔女多啲ga la,好正常.問心講,第時我都一定係錫自己個女多過媳婦!莫講話媳婦冇血緣關係,就算係我啲侄,同我啲仔女都冇得比啦.所以點解要對99咁高要求呢? ...

禁止發言

洋房

都唔好話幫手湊b/坐月補身啦, 我個b都差唔多一歲啦, 我99都無見過佢5次呀, 最激死我就係我b滿月既時候只係買左一套粉藍色既衫仔黎比佢, 但係我個個係囡囉.........

原帖由 瑤瑤~ 於 10-9-24 21:35 發表
所以, 做新抱唔好對6299有咩期望, 唔好傻到拎佢地親生女黎比較啦, 邊有得比?
保持返適當既距離&君子之交淡如水仲好, 只要無期望就唔會有失望
唔好期望6299要點樣幫你(例如湊b/坐月補身, 甚至比首期), 受左人 ...

大宅

唉!!好有感覺...試過一次報左團去旅行,老公話比99知........

破口大罵,去旅行都唔問下我去唔去,一d家教都冇,唔知讀咩書,你問左我或姐唔去呢???話足一晚

註:我地係一起住@@

大宅

係咁架喇....99係C6面前同C6背後都唔同樣啦...假到冇人有!!!
結婚之前住一齊住左1年覺得冇問題(個時唔覺得有咩問題)
點知結婚之後原形畢露!!!
咁就俾佢呃左我同佢地住....

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得拎個女同新抱相比好多餘,
講真,邊度有得比?!
新抱都無可能當99係親生亞媽咁喇,
咁99對自己個女好過新抱有咩出奇呢?

大宅

原帖由 asyura 於 10-9-24 14:10 發表
1.媳婦不想煮飯是懶惰,女兒偶而才煮個一餐就是貼心。

2.媳婦買的東西很難吃,女兒買的全部都"喔伊細"。

3.媳婦出門旅遊是浪費錢,女兒出門旅遊是放輕鬆。

4.媳婦沒事不要常回娘家,女兒沒事也要常回來娘家才行。

5.媳婦 ...

好攪笑...人都輕鬆啲.
其實,我哋真係做到錫6299,等同自己父母。我唔覺得係聖人先做到,愛屋及烏係得架。佢哋係老公嘅父母喎,無佢哋邊有咁好嘅老公錫自己呢?自己將來有小朋友,都想兒媳關心自己,養育一個小朋友真係唔係咁易,有時99呷醋都可以理解(當然行為偏激例外)。企喺6299嘅角度諗,自己可以做多啲。

不過,我都好認同做新抱,唔可以期望99當自己好似女咁,我都唔可以當佢好似媽咪咁亂發皮氣,仲要好客客氣氣,恭恭敬敬。所以,嚴格嚟講對6299仲好過自己父母。

好似我二家姐嘅99,佢去度邊都係唔使幫手(家姐屋企/媽咪屋企/我屋企),坐定定等開飯,但我媽咪性格關係,非常好客,又唔放心比工人煮(當然工人無佢煮得咁好食),就大汗小汗咁煮九大簋比我哋品嚐。我哋叫坐埋位第一個永遠係親家99,媽咪就最尾。我哋唔覺得係問題,仲勸媽咪學親家99,都咁老啦,要放手,唔好咁辛苦自己。輪到我哋照顧你哋,坐定定享福嘛。

母愛真係好偉大,仲有好強力量令佢堅持,我哋當然知道佢嘅心意,所以我哋好愛媽咪。

首頁

尾頁

跳至