自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

咁妳諗住揀直資或私校. 定一心大抽獎.

如直資或私校, 考左先算, 但宜家要打好個底, 唔係盞浪費時間.

如大抽獎, 妳係那個網, 幾多分係手, 有無弟妹跟尾, 都會影響揀什麼小學.

原帖由 百厭豬 於 10-9-24 15:58 發表
因為而家讀緊既幼稚園程度唔太深,如果上中小,咁到中學既時候,怕唔怕英文好難追呢??

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

講起慚愧, 讀書時我媽都比我地去補習班,
但我真係學極都唔識,
反而我妹無補習, 佢d英文都幾好,
佢會考都攞b,
所以真係好睇個小朋友咩資質ga咋

大宅

好媽媽勳章

以前年代(6-70年)唔同,街坊父母九成唔識英文,補習也不盛行,英文好唔好要靠小朋友自己,
剩低一成父母文化水平高或者好有遠見,會將仔女帶入英文學校。
而家要考入英校,由填表申請開始就用英天,簽收通告,家課冊,綱上功課,呢D都可請補習,找家人幫忙,
最大壓力親子日,旅行,到校家長日,英文科外藉老師想見你有事商討.........好多好多。
以上是我堂妹同我呻的,可參巧。

禁止訪問

環保接龍勳章

伯爵府

其實好睇個小朋友識唔識認到英文教學, 如果ok咪俾佢上英文學校, 我親戚英文都唔得 (小學程度), 但佢個女讀書另又好肯自動自己溫書, 上到中學都冇問題, 會考英文A...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 百厭豬 於 10-9-24 15:05 發表
係咪比小朋友讀中文小學,再上中文中學好d呢?

其實係睇個小朋友的,父母英文好唔好係無關係的,用心教就得啦,如果能力許可,可以找人補習,我識有父母英文唔係好好,但仔女都係讀國際學校,都無問題。

伯爵府

EMI學校的NOTICE係全英,所有FORMAL COMMUNICATIONS 都應該用英文寫,家長日都係用英文HOLD的。 平時在校和老師的談話都是用英語的。 當然可以和中文老師說中文啦,但上其他科目時,在課堂上是不會說中文的。

我自已覺得如父母的英文真係太“差”的話,初小階段,小朋友需要比較多父母的指導來完成功課和測考,默書等。 UNLESS家長可以負擔得起比一般小朋友貴的補習費,否則,我會建議小朋友讀中小,如成績好的話,可以考英中。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得最重要係小朋友資質!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

原帖由 亞貴 於 10-9-24 16:13 發表

個鬼佬係我e媽個現任老公,
我每個月比番1千蚊佢,
當係學費又好, 孝敬佢又好囉,
每個佢過嚟3日, 佢當係同我仔玩,
又可以我地成家一齊食飯咁囉,
反正佢好鬼中意熱鬧,
佢又退咗休無做嘢,
成日一早就過嚟同我老豆捉 ...
咁你姨丈又幾好人幾有孝心,會搵外父捉棋,

男爵府

原帖由 LILY媽咪 於 10-9-24 16:19 發表
咁妳諗住揀直資或私校. 定一心大抽獎.

如直資或私校, 考左先算, 但宜家要打好個底, 唔係盞浪費時間.

如大抽獎, 妳係那個網, 幾多分係手, 有無弟妹跟尾, 都會影響揀什麼小學.

...
原先我只係諗住比佢響屋企附近普通果d就算,但睇見有人話,小朋友好動,比d活動教學既佢會好d,我睇到"陳守仁"好似好好,所以有d心動,不過英文教學,怕自己唔識教佢,又怕佢唔識聽英文,搞到連基本學習都唔識,
但又好矛盾,如果唔比佢讀,會唔會又更加唔會識/浪費左吸收知識既黃金機會呢??
講真,私校,我比唔到,有d直資都仲可以, 好矛盾~

仲有想問下,大抽獎既分係點計架??如果我只揀一間好普通既學校,我優先揀佢,會唔會好易入呢???

男爵府

原帖由 muimui媽 於 10-9-24 16:57 發表
以前年代(6-70年)唔同,街坊父母九成唔識英文,補習也不盛行,英文好唔好要靠小朋友自己,
剩低一成父母文化水平高或者好有遠見,會將仔女帶入英文學校。
而家要考入英校,由填表申請開始就用英天,簽收通告,家課冊,綱上功課,呢D都可 ...
係咪所有英校(除國際外)家校溝通都係要英文架?

男爵府

原帖由 BOBO6 於 10-9-24 18:32 發表
我想知點分中小,英小,NET34及NET35,THANKS

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1505&langno=2

每間學校都會寫用咩語言教學~

公爵府

我個人認為, 依家讀書已經同我細個讀書唔同, 以前唔需要父母太多參與, 亞爸亞媽可以唔駛理(同埋根本唔得閒理), 宜家太多親子功課, 你唔識又真係幾難幫佢跟功課, 雖然話可以請補習老師幫手,但自己都唔了解個小朋友既進度, 好難知道小朋友既強弱. 佢跟得上都仲好D, 跟唔上果時, 你都幾束手無策. 小學好重要, 千祈行錯方向.

陳首仁係好好架, 每年面試學生都好多!!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 gogoblue 於 10-9-24 15:24 發表

我會反問返自己中文好叻咩? haha...
要讀書既係小朋友...好睇佢自己本份同能力..
我唔識唔代表佢唔會學得識..

朋友個仔會考中文肥左佬

男爵府

原帖由 siulili 於 10-9-24 20:28 發表
EMI學校的NOTICE係全英,所有FORMAL COMMUNICATIONS 都應該用英文寫,家長日都係用英文HOLD的。 平時在校和老師的談話都是用英語的。 當然可以和中文老師說中文啦,但上其他科目時,在課堂上是不會說中文的。

我自已覺得如 ...
其實英校既老師係咪中國藉既人?如果係,點解同家長溝通都要用英文呢?

男爵府

原帖由 Ivy07 於 10-9-24 20:17 發表

其實係睇個小朋友的,父母英文好唔好係無關係的,用心教就得啦,如果能力許可,可以找人補習,我識有父母英文唔係好好,但仔女都係讀國際學校,都無問題。 ...
一定會用心教,但怕自己能力唔夠,幫佢唔到,

男爵府

原帖由 caramelpudding 於 10-9-24 19:58 發表
其實好睇個小朋友識唔識認到英文教學, 如果ok咪俾佢上英文學校, 我親戚英文都唔得 (小學程度), 但佢個女讀書另又好肯自動自己溫書, 上到中學都冇問題, 會考英文A... ...
即係咁講,我仔唔係鈍果種,學野應該/可能唔難掛....!!!
但好怕揀錯校比佢,因為而家K1,我都錯左一次, 轉左1次校,但程度都算淺既學校比佢,又想再轉,但又怕谷得佢犀利/辛苦~

男爵府

原帖由 rean_chau 於 10-9-25 02:43 發表
我個人認為, 依家讀書已經同我細個讀書唔同, 以前唔需要父母太多參與, 亞爸亞媽可以唔駛理(同埋根本唔得閒理), 宜家太多親子功課, 你唔識又真係幾難幫佢跟功課, 雖然話可以請補習老師幫手,但自己都唔了解個小朋友既 ...
我就係怕行錯左,所以先咁矛盾,
想比佢去陳守仁,但我怕就算咁好彩人地收佢,我都輔助唔到佢,

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 百厭豬 於 10-9-25 02:31 發表
原先我只係諗住比佢響屋企附近普通果d就算,但睇見有人話,小朋友好動,比d活動教學既佢會好d,我睇到"陳守仁"好似好好,所以有d心動,不過英文教學,怕自己唔識教佢,又怕佢唔識聽英文,搞到連基本學習都唔識,
但又好 ...

所有野都係,作最壞打算,但要作最好準備,自己能力唔夠,唔=小朋友同你一樣,係佢入去讀,當然你能力夠既話事半功倍,如果唔係,有邊個敢話佢唔得?!一切都要有根有基,從幼稚園打起,要入英小,當然都要讀相關幼稚園啦,一級級咁上適應會好d,到有一日自己真係跟唔到,就請私人作全科補習跟功課,d親子project就自己跟返,總有辦法的,我仔都係讀直資,所有通告都有中英對照,你都好好search下邊間有既先進攻啦,其實你呢個post我上年都出過,都係多得一班熱心bk媽既鼓勵至解開我既珈鎖

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至