跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

阿B食奶速度算不錯, 半小時內可以一口氣吃完及吐兩次風.

不過近兩星期, 掃完兩次大風, 還會分兩三次吐奶, 雖然量不多, 約一兩啖(熟睡仍會吐), 但始於防不勝防, 吐到阿B及大人都污糟晒, 有時口水肩接得到就好, 否則大人細路都要齊齊換衫, 超煩.

大家有冇類似情況, ANY TIPS?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我個bb都係咁, 佢仲要係埋身餵全人奶的, 聽講理應會少d風, but end up都好似你個case咁掃完一輪風都仲吐奶, 有時仲超多.....同埋我阿囝係好多屁放, 即係肚仔應該積左好多風

聽過人講話用bb oil / 生油係掌心初暖後幫bb順時針按摩下肚仔可以驅下風的. 但我屋企冇bb oil又唔想用生油, 琴晚試過用baby lotion同佢初過肚仔, 好似好左少少, 今日都訓得幾好同少左屁屁....我諗你可以試下, 不過要等佢食完奶1.5-2個鐘左右至好初wor. 同埋而家多d將佢打側訓等佢就算嘔都唔會濁親囉~

別墅

畀面勳章

我個b都係屁王, 有時每個鐘頭都有, 有時就一串串放, 屁聲拍得住大人.
不過媽媽話放屁, 就放晒d風出來.

我都俾佢打側睡, 真係唔抱得咁多.

按摩呢招, 等我又試下先.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我細仔都係呀
而家我精D LA,掃風時完全將佢向外,咁就唔會比佢噴到一身都係
最好笑係有次老公坐對面,咁就比呀仔噴到一身都係

大宅

其實吐奶既原因係咩呀??

大宅

我每次都會食一安就掃風,
一定要掃到UR 左先比佢再食.
食完UR 左都要掃多10-15分鐘,
跟住抱住佢坐起多陣,唔好即放落床.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Lovely_Babybaby 於 10-9-27 10:11 發表
我每次都會食一安就掃風,
一定要掃到UR 左先比佢再食.
食完UR 左都要掃多10-15分鐘,
跟住抱住佢坐起多陣,唔好即放落床.

每食一安都掃一次, 咁食一餐咪要好耐囉

大宅

我阿B食得好快架,
不過宜家都係食3安幾,所以都係掃三次.
如果食多D,我諗最好分三次掃啦,
風掃多D就少D嘔奶.

原帖由 karee 於 10-9-27 13:01 發表

每食一安都掃一次, 咁食一餐咪要好耐囉

別墅

畀面勳章

我個b唔可能分幾次食, 因為好cher食, 現在吃4oz.
如食一半停(2oz), 會唔夠喉狂喊. 喊晒d風入肚仲衰.
唯有食完, ur左兩次大風, 就再抱15分鐘, 佢要吐一兩口奶, 都沒法子.

大宅

我B都係第一啖狂食,所以我一定要STOP 佢,
雖然佢會喊,但係我試過由得佢,
之後係鼻度噴奶出黎,所以我唔理佢喊都要UR左先,
跟住再食,掃風果陣要不停同佢講野,
安定佢落黎.
同埋我鍾意佢喊STOP 好,因為佢唔喊就好大機會飽飽地,食得半支就ZZZzzzzzzzzzzzz

首頁

尾頁

跳至