論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我追左3版都唔見大家有講IN 工人要問D咩同睇D咩呀....
請問大家可唔可以教下我呀?
我自己從來無用過工人架... 唔該晒!

大宅

回覆 1# babyhope 的文章

以我用了十几年工人经验,首先如果你in香港满约的话你问她为何不做(两年约的)如果她说old boss不签的话你便问下她可否比你前boss电话?当然check check her passport啦!if all was finished 2 years ! Maybe she like to change boss! If she hv 4 year finished ,that is good!
又问下know 唔know cooking! If she say YES, u must to ask what kind of food u know to cook?最重要叫他由头到尾的程序!这样便"片" 不到人!仲有要问你要求她做的事(take care baby or ....)一定要程序!如果她答得有纹有路的话应该可信!仲有先小人后君子!ask her can don't off on Sunday is ok ? 如果她想earn money 的话必说ok!还有问她家庭背景!看看有无负担!

大宅

回覆 1# babyhope 的文章

Ps...因我用ipad打不到繁体!如果想知多点可私信比我!

大宅

THANKS ar, I PM you la... many questions....

原帖由 bonnieysl 於 10-9-27 00:45 發表
Ps...因我用ipad打不到繁体!如果想知多点可私信比我!

別墅

Can you send question list to me too?

複式洋房

can you PM me the question list too?

洋房

can you PM me the question list too?

別墅

原帖由 angel_li_il 於 10-9-27 13:56 發表

i want too>>> thanks

子爵府

牛年勳章

唔該, 順便被埋我, 謝謝!!

原帖由 bonnieysl 於 10-9-27 00:45 發表

大宅

最好不要請未完約工人, 十個有九個都係有問題被炒, 尤其嗰D 唔肯俾僱主電話既工人, 又冇推介信係人, 更加要小心, 我都係被騙過. 同理D agent會幫佢地遮掩, 所以真係要睇真D.

大宅

oh, 令大家誤會添...
bonnieysl 既意思係叫我可以pm 佢問佢多d 問題, 而我又真係send 左d 野問佢...

其實我自己都仲等緊有經驗既mama 同我地分享interview 要問既questions list....

唉, btw, 我今日本來有得in 個個工人都放左飛機, 希望有得in 下個之前, 趕得切有更多interview 需知比我地呢d 新手請新工人既mama la...

首頁

尾頁

跳至