單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

伯爵府

原帖由 小靜小青 於 10-9-28 10:48 發表
一面打字...一面哭泣..

話說...前幾天...有2個的『朋友』說想幫我慶祝生日,打算出來吃晚飯,
但我不知道我有沒答應,但我說,到時先算,
怎知道第二天,他們已FB已POST上FB,約人..

我根本不想去,而且...我沒能力去...

...

窮! 唔係罪過.....

由01年開始, 屋企所有飯宴, 我都冇夾過錢. 早幾年有錢, 就會買翻d嘢比亞媽; 呢幾年冇錢, 就買少d, 另外再負責照顧佢囉.

可能處理手法唔同, 如果我有事, 者或好窮呢, 實會同朋友講, 甚至問佢地借....佢地間唔中要請我去玩, 我都樂意接受架(早幾年都試過兩三次架)....面子, 冇乜所謂; 真正的朋友一聚, 先至係最緊要.

會唔會真係言者冇心呢? 唔好唔開心啦.....日子一日一日咁過, 你實會睇到邊d係真正朋友的.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

大宅

其實做得真正嘅朋友, 又點會唔知你經濟有問題, 負担唔起 !
換着我嘅話, 我會好老實同佢地講: 今個月開學用左好多錢, 實在負担唔起出街食飯!
你唔講, 佢地唔明架, 佢地都係想你開心, 先攪咁多野同你慶祝, 做得朋友, 就老老實實同佢地講la, 唔洗覺得冇尊嚴wor, 佢地會體諒架!
唔好喊la, 生日應該開開心心!
過完生曰, 就會有運行架la, 會心想事成架la !
祝生曰快樂, 財源滾滾來 !

民房

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

窮不是罪...想當年我仍是孤單寡人的日子時,簡直喜歡如何就如何
為生活, 為兒女,那便要放下自己的身段, 我知道是難的, 但又如何,我的這幾年都跟你的處境不相伯仲, 人家明白的..."請"又如何, 甚至我會"利用"朋友的方便自己, 舉例,我的小兒今年小二而且高得特別快, 平時返學穿校服,去街的只有周末和假期,心有不甘和能力問題不想買衣服給他, 於是問了一位做製衣的朋友, 看看有沒有合適的,結果她給了兩條運動褲給小兒和數件運動衫給我(而且全是名牌的, 哈哈),看法如何是你自己的心魔, 我都有過不到自己的日子, 但人總要面對, 我一個人面對的更多, 朋友明白你的便會顧及你的難處及願意幫你,只要你緊記, 將來有能力便回饋別人和社會, 你的心便會舒服!

私人意見, 你那幫所謂的朋友, 還是搭穿梭機去識吧!呵呵

大宅

原帖由 小靜小青 於 10-9-28 11:26 發表
謝謝你

PS:今天BB網..有點怪...出唔到文章..狂按下..變了出左幾次..唔好意思...

我怪自己無用...連出街錢都無....

銀包得幾百元..都只想留給女兒買食物也不想花錢外出玩,,

我已好好禮貌地說有事不能出席..

我 ...

唔緊要la, 朋友........合則來, 不合則去; 大家唔中意, 就少d聯絡la, 冇乜咁大不了 !

呻完, 心情好d未!
你係一個偉大嘅mama, 我好欣賞你呀!
希望你仍然有一個快樂嘅生曰 !
Happy Birthday!

侯爵府

瞓得好勳章

我以前都好似你咁~~
初初做左單親媽媽~我真係同仔仔窮到連屋都無得住~又驚個衰人搵到我兩母子~只可以同仔仔訓公園~又驚比屋企人知~

仔仔個時又細~又成日病~
窮到得返~7個幾~我都試過~
所以我好明白~你呢家既感受~
真係好可憐~好悽涼~

不過~你都唔好唔開心啦~
或許你班朋友真係知道你經濟唔得~
但又想同你過生日~先咁做~
唔好意思一定有~因為我都試過~
但我都好誠實咁同佢地講我真係無錢~
佢地都會識得體諒~多數都會話~
唔洗你比錢啦~你生日麻~一齊開心啦~
咁囉~~但你推得一年~兩年~第三年都唔好意思推啦~

所以~唔好唔開心啦~~你重有我地呢班bk朋友麻~~祝你生日快樂先~~

大宅

原帖由 sasa0516 於 10-9-28 11:39 發表
我以前都好似你咁~~
初初做左單親媽媽~我真係同仔仔窮到連屋都無得住~又驚個衰人搵到我兩母子~只可以同仔仔訓公園~又驚比屋企人知~

仔仔個時又細~又成日病~
窮到得返~7個幾~我都試過~
所以我好明白~你呢家既感受~
...

sasa, 我好佩服你呀, 你真.係........好堅強呀!
請受小女子一拜 , 簡直係我心目中嘅英雄 !
我自愧不如 !

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 mandy-is-good 於 10-9-28 11:46 發表

sasa, 我好佩服你呀, 你真.係........好堅強呀!
請受小女子一拜 , 簡直係我心目中嘅英雄 !
我自愧不如 !

艾呀~~你唔好咁講我啦~人家會怕羞嫁~

如果~你試過係街到比個衰人郁手打你~係制 上d人當你透明~計而打完999連警察都唔幫你~到個時你唔堅強都幾難啦~

個種日子我呢一世都會記得~我之所以有個d日子都拜個衰人所鍚~

我幾窮都好~我都要有骨氣~我餓得~只要仔仔唔好餓就咩都得~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我幾時都話日子會好架.....不過真係想為你鼓掌
原帖由 sasa0516 於 10-9-28 11:55 發表

艾呀~~你唔好咁講我啦~人家會怕羞嫁~

如果~你試過係街到比個衰人郁手打你~係制 上d人當你透明~計而打完999連警察都唔幫你~到個時你唔堅強都幾難啦~

個種日子我呢一世都會記得~我之所以有個d日子都拜個 ...

翡翠宮

你令我諗起賣火柴的女孩.....個細路女劃一支火柴去俾自己一d希望....你心中都要有d野俾自己希望架.....

話說...前幾天...有2個的『朋友』說想幫我慶祝生日,打算出來吃晚飯,

...

翡翠宮

祝你生日快樂...我都唔係好你好多.....所以好耐之前睇"邪流丸王子"...有一個貧窮神會痴係人度....我又覺得好好笑....又安慰自己....原來有個神同我玩遊戲....
原帖由 小靜小青 於 10-9-28 11:26 發表
謝謝你

PS:今天BB網..有點怪...出唔到文章..狂按下..變了出左幾次..唔好意思...

我怪自己無用...連出街錢都無....

銀包得幾百元..都只想留給女兒買食物也不想花錢外出玩,,

我已好好禮貌地說有事不能出席..

我 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

小靜小青,唔使喊..

我係你,我會上fb將你情況如實話比朋友知,窮並不係罪,又唔係你想既....你自己一個女人仔要睇住頭家又有個女要照顧,慳係應份…完全無錯,毋須隱瞞....佢地睇完你講既野,"喊"既應該係佢地唔係你…佢地應該會為自己既幼稚行為感到"愧疚"而喊,跟住同你道歉..否則呢種不算真正既朋友...不要也吧..!

...

侯爵府

...
樓主,米傻豬喇~那些真的是您的朋友跟本您去小一次半次都唔代表d咩,如果只是這一次,他們都比說話您聽咁呢d朋友要唔要都罷喇:;pppp:
有時真係有苦自己知,因為單親之後咩都要依靠自己,雖然唔洗人幫,但都唔想掀起肚皮比人知 好多時唔單止朋友甚至屋企人都會好多冷言冷語,我吖媽成日嘈我呢年無比家用 哎~我成日會安慰自己(睇開d...睇開d....)
慢慢自己變了聾耳陳,有d唔想聽的,我會由得人地講自己唔出聲無意見唔會擺係心!
把口生係人地到~如果下下都介意會好辛苦架~睇開d~

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

...

緊係知你感受啦,

我根本就身歷其中。

小青姑娘,(好似無線劇聽過!)

哭係好事來架,可以發_到自己的不滿,

不至屈到病,好因想你架。

你都要因想自己的偉大,以家庭為先。

你朋友唔理解你,係正常架。

若要人似我,除非兩個我. (抄我朋友的金言)

你朋友都叫有你心架啦。

多因想自已,多同好友坦誠說出自已感受,

想現在一樣,好友會解理你多一點的。

支持您,加油呀。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

親愛嘅樓主,

你只係想做一個負責任的消費者遮! 個人認為, 量力而為, 並無不妥.

一隻唔鼓勵不負責任消費嘅 fit fit
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

瑪瑙宮

環保接龍勳章

明白你嘅心情架,不過會唔會真係講者無意咋,你朋友仲記得你嘅生日,都想同你開心吓啫,唔好諗埋一邊啦...
我以前都有個朋友係咁,我都唔知點做好,想同佢慶祝,叫佢去又唔係,話請佢又唔係,好似講咩都唔啱聽咁,其實我只係想佢開心d啫,或者佢真係唔好意思啦,最後反而變得好疏離..

...

侯爵府

環保接龍勳章

樓主,
吾使太介意朋友的說話,做番自己想做的事,
其實呢度都有很多人經歷過窮或無錢用的問題,
如果講窮,我之前有1-2年時間比你更窮,連BB奶粉錢都差點無...但當時我沒有把自己困住,...我還依舊帶著仔仔去做義工,食麵包的生活其實都可以好開心...

我看你還是未過到自己那關....心理作祟....大可大方些,告訴朋友,你的想法吧!,講完之後,你一定會知...朋友們的想法....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

民房

首頁

尾頁

跳至