論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

話說今早送完呀女返學,約好新賓9:00搬來,佢8:30已到,咁我同佢計清楚文件費後,佢好留心我所講家規及工作時間表,我表明可以自由發揮,總之做晒就OK,每天有2~3個鐘休息,22:00前訓覺,交帶完生活習慣後,講解我個人衛生要求,佢有問題會問我...

大約一個鐘頭後,佢唔使叫已經去洗淨個廁所,大約一個鐘,係大清潔果種,因為我講只要大清一次,之後就好易keep,佢果然即刻洗鑊金o既

佢俾我印象係做野好快手,呢樣係之前in佢時已發現,相信佢可以好快每日都遊手好閒

當中抵讚係,佢只係聽我講一次,已經知我對洗衫呢樣家務好執著,佢問得好仔細,我就直頭做俾佢睇,等佢容易D明白。

而廚房我亦聲明唔可以亂用百潔布,我係有分軟硬去洗唔同廚具,所有布都分開色去抹唔同地方,我講完佢都無話黑臉,相信可以接受我初期嚴謹教導,因為隨後我就會完全放手俾佢去發揮,做錯我先出聲,上次陽光賓無經驗,教完大約4個月我已經可以返工,呢次唔知佢做o左香港十幾年,要幾耐我先可以去返工呢?:lol

有興趣的話,我盡量抽時間update下佢o既表現,睇下蜜月期有幾耐先?!:)

大宅

Hope her first name is not called 'Margi' (in short form of her full first name) because she also worked super fast & good + clean...also worked in HK for more than 10 years.......but stole things like crazy!

大宅

樓主你好!我剛請回來的都是陽光賓,幾日以來都可以,算是自動波,清潔都可以,買餸方面會由我話事,但這兩天我都會唔佢有否拿手菜,昨晚6299來食飯,佢既表現都唔錯,但我担心蜜月期會有幾耐

當佢做事時會收起笑容,好像黑面(尤其是我另外再叫佢做嘢的時候)。但做完事後跟她閒談一兩句時佢有冇乜嘢。頭一兩天都有點介意,但可能是我多疑,做緊嘢時如果喺咁笑就驚,自己專心做嘢時都會收起笑容。現在開始不太理會!老公話千其唔好再好像之前的懶賓咁,佢唔鍾意就俾小啲。有事咪叫姐姐做,如果唔喺又俾姐姐恰啦。現在仍很怕自己會做得唔恰當。其實有否一些秘訣可以令姐姐樂意地接受我的指示(p.s.佢唔喺唔聽,但我驚自己唔夠威嚴)

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 yfchoy 於 10-9-28 11:26 發表
現在仍很怕自己會做得唔恰當。其實有否一些秘訣可以令姐姐樂意地接受我的指示(p.s.佢唔喺唔聽,但我驚自己唔夠威嚴)

我又無咩秘訣喎!因為我都好"林",只係我用o既方法係好似對公司D下屬咁教佢做野,樣樣都將指示講得好清楚咁囉!
開頭講清楚D,到一段時間工人做滑o左or懶散做錯,我就會用紙仔寫出佢有問題地方,貼係廁所塊鏡俾佢睇,通常第二日就改番正^^
我習慣樣樣都有商有量,可以的話亦會盡量帶工人一齊去玩,當佢半個家人,做得唔好就一定唔啋佢掃返鄉下啦!
呢次我都挑戰自己管理能力,工人49歲,大我十幾年,我都要訓練下自己.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 cutiebee 於 10-9-28 11:26 發表
Hope her first name is not called 'Margi' (in short form of her full first name)

唔怕,我果個係E字,我check過好公主名單~

子爵府

醒目開學勳章

值得一提係,我講野不嬲都好直接,我同新賓講問佢知唔知頭三個月無勞工假期?佢答知道,咁我就講明我唔鍾意扣人工o既,佢選擇放10月1號同16號(兩日都係勞工假),所以我俾佢係5個星期日裡面抽兩個星期日去放呢兩日假而唔使扣佢錢,佢好似幾開心咁,希望有商有量可以keep住友好關係啦!

男爵府

want to ask... what kind of 文件費??

is there any differences in paper work / procedures in hiring a Filipino and Thai maid ar??

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 11:03 發表
話說今早送完呀女返學,約好新賓9:00搬來,佢8:30已到,咁我同佢計清楚文件費後,佢好留心我所講家規及工作時間表,我表明可以自由發揮,總之做晒就OK,每天有2~3個鐘休息,22:00前訓覺,交帶完生活習慣後,講解我個人衛生要求,佢有問題會 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

開心你終於揾到工人. 好似幾好. 鄧你開心.

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

Hi winnie pls kindly check PM Many Thanks!

珍珠宮

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 11:03 發表
話說今早送完呀女返學,約好新賓9:00搬來,佢8:30已到,咁我同佢計清楚文件費後,佢好留心我所講家規及工作時間表,我表明可以自由發揮,總之做晒就OK,每天有2~3個鐘休息,22:00前訓覺,交帶完生活習慣後,講解我個人衛生要求,佢有問題會 ...

第1日上工, 自動波, 有個好開始, 唔錯吖.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 eshiro 於 10-9-28 13:08 發表
want to ask... what kind of 文件費??

is there any differences in paper work / procedures in hiring a Filipino and Thai maid ar??

因為係個新賓自己去入境處同領事館搞手續,所以淨俾文件費,大約六百幾,已連埋OWWA $196,不過我欠佢一張單程機票,會係兩年內補俾佢,其實唔同國籍都係一樣,唔同收費只係睇唔同國家o既領事館收幾多錢。

禁止訪問

男爵府

恭喜哂呀winnie~~~

我都仲等緊個海外賓批visamouth:

希望今次ok喇

男爵府

what is OWWA? didn't notice my previous thai maids' contracts have this?

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 15:00 發表

因為係個新賓自己去入境處同領事館搞手續,所以淨俾文件費,大約六百幾,已連埋OWWA $196,不過我欠佢一張單程機票,會係兩年內補俾佢,其實唔同國籍都係一樣,唔同收費只係睇唔同國家o既領事館收幾多錢。 ...

大宅

GOOD!!!! ^0^ hope I can hire a good maid too!!

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 11:40 發表

唔怕,我果個係E字,我check過好公主名單~

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-9-28 15:20 發表
希望今次ok喇

最緊要請個純品、勤力、誠實o既過妳~

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 eshiro 於 10-9-28 15:28 發表
what is OWWA? didn't notice my previous thai maids' contracts have this?

呢個係菲國無野搵野來收費,係都要打劫D賓姐o既收費,亦都係莫須有o既情況下屈o左係僱主負責

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 maycheng 於 10-9-28 15:09 發表

你個新賓邊度搵返黎架? 好似幾好咁喎
有無好介紹呀? 有既就PM資料比我
Thanks

無啦!呢個都係咁橋朋友搭單請唔到,跟手我執走,兩個字:好彩!

禁止訪問

大宅

原帖由 洋洋 於 10-9-28 17:53 發表
我個新賓來了2個幾月, 有7年香港經驗,
都係好鬼自動波, 識煮食照顧小朋友,
我只係請咗一日假, 帶佢去街市同埋去小朋友學校.
..
我都好似你咁, 開頭講晒我的要求,
佢真係一講就明, 有好多唔使講都自動波,
真係好舒服 ...

恭喜你!希望我都可以咁好彩(雖然手腳慢,但都自動波)!

首頁

尾頁

跳至