跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地會選或想小朋友入邊間呀?

別墅

香港九龍塘基督教中華

Shatin have a really long list of schools... a total of 40! Half of them... 21 of them are Christian school.

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=ST

My friend is also consider 宣道會陳元喜小學 as well, other than the 3 schools you mentioned.

伯爵府

原帖由 kelvlam 於 10-9-30 13:11 發表
Shatin have a really long list of schools... a total of 40! Half of them... 21 of them are Christian school.

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=ST

KELVLAM,

你都有朋友揀陳元喜呀? 我家姐有個喺POLY做講師嘅朋友,都幫個小朋友揀左陳元喜,家姐都叫我留意下哩一間,真係唔錯嗎?有咩好呢?

My friend is also c ...

大宅

陳元喜不是91網
我只有15分,都不想選沙呂,一呂及培基做陪跑,我比較緊胡素貞和梁小,兩間口碑不錯,升英中約有6十幾%,胡就沒有普教中,梁就有基督教背景,其實也想過蕭小,貪佢有泳池,環境好......心大心細
原帖由 米水 於 10-10-1 00:15 發表

伯爵府

原帖由 417bbs 於 10-10-1 16:03 發表
陳元喜不是91網
我只有15分,都不想選沙呂,一呂及培基做陪跑,我比較緊胡素貞和梁小,兩間口碑不錯,升英中約有6十幾%,胡就沒有普教中,梁就有基督教背景,其實也想過蕭小,貪佢有泳池,環境好......心大心細
...

417BBS,

我知道~陳元喜喺MOS,我住MOS,唔係沙田!

別墅

米水, there are two 陳元喜.

Net 89 陳元喜 is 香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學. Not a "good" one...

Net 88 陳元喜 is 香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學 , that's the "good" one!

原帖由 米水 於 2010-10-2 12:43 AM 發表

417BBS,

我知道~陳元喜喺MOS,我住MOS,唔係沙田!

伯爵府

原帖由 kelvlam 於 10-10-2 10:48 發表
米水, there are two 陳元喜.

Net 89 陳元喜 is 香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學. Not a "good" one...

Net 88 陳元喜 is 香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學 , that's the "good" one!

...

哦~! 明白!

男爵府

How good is the Net 88 陳元喜 is 香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學?

大宅

其實在沙田的陳元喜都不是good!以前唯一的好處是有直系的鄭榮之中學, 但據說鄭榮之近年的成積下降到BAND 2, 所以唯一的優點都沒了.而且它的位置很偏遠, 回校不方便.
其實沙田網真的有很多選擇, 若果得15分, 選胡小和保良局蕭小,朱正賢都不用陪跑.當中我會首選胡小, 因為它座落在第一城, 位置較好之餘,新移民學生的比例會較少.

原帖由 bobbi 於 10-10-5 13:15 發表
How good is the Net 88 陳元喜 is 香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學?

禁止訪問

大宅

原來大家都是馬鞍山之友, 在第一輪只是計分, 由於你只得15分, 你只可選無宗教背景的小學還有機會(例如胡小, 保良局的小學), 若選教會學校在沙田或馬鞍山網的機會都是零.因為實在有太多人有20分. 在第二輪, 甲部你仍可選沙田, 但大約只得10-8個位, 機會當然更渺茫, 但乙部你仍可選馬鞍山的心水學校, 機會均等.至於是大囝或細囝是無關係, 因為原則上只是大抽獎, 人人機會均等.
小小意見, 希望幫到你啦!

原帖由 Jennyhui 於 10-10-6 12:49 發表
Hi longfung,

我係89網, 得15分.
想問吓跨區去91網, 機會大唔大?
同埋, 我個仔係細仔, 會唔會有影響?
P.S. 我想了解吓, 睇吓跨區機會大唔大, 起碼可以多個選擇, THX~~

...

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

大家最近自選學校選擇左邊間呀?

首頁

尾頁

跳至