跳至

首頁

尾頁

大宅

元朗媽咪會否重新考慮萊茵呢?

見有不利消息

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101001&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=14507417

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 tabo6508 於 10-10-2 01:45 發表
元朗媽咪會否重新考慮萊茵呢?

見有不利消息

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101001&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=14507417

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101002&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=14510755
看到這新聞真的要重新估計及考慮比唔比呀女讀萊茵喇,雖然我們一家一早已是天主教徒。
對這約克學校的行政很失望,真過份。

禁止發言

別墅

usually people comment that their school has so many different charges, which is unreasonable and too commercialize...you can read the forum at 'Education'...

複式洋房

有什麼關係...???
原帖由 rainrain613 於 10-10-2 13:37 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101002&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=14510755
看到這新聞真的要重新估計及考慮比唔比呀女讀萊茵喇,雖然我們一家一早已是天主教徒。
...

複式洋房

仲有冇果D扮信教班報先, 有就OK

大宅

須然他們英文教得好!我問過其他意見真係太多雜費從$行先、我知不關老師事、但行政咁一定有影响、不如張雜費$自己出面報好過!所以唔考慮呢間、到小一叩門時学校推薦信冇力!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ydnasyan 於 10-10-5 13:13 發表
有什麼關係...???

ydnasyan, 你是教徒嗎? 當你是真心信主你便會更加明白天主教徒喇. 我也不想多說這校喇.

如你這樣問,你覺得沒什麼關係嗎?

大宅

小一叩門時学校推薦信冇力!

x2

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ydnasyan 於 10-10-5 13:13 發表
有什麼關係...???

不過點都好喇,只要不諗這負面新聞也會給女兒讀這校.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 suilangmui 於 10-10-8 10:39 發表
有幾個朋友都話呢間野搵笨, 幾個都係讀左一年就transfer o左去第二間. 除非決定俾小朋友上international 小學, 否則無需要讀呢間.

搵笨是指收費費?

水晶宮

畀面勳章

萊茵ge小朋友,的確係英文方面比較好!但專注咗某一科,其他方面難免就會忽略!

公爵府

如果你想你小朋友英文能力好,每一間英文好的幼稚園收費都係貴的.至於推薦信冇力的問題,我諗如果小朋友本身語文能力強,面試表現好的話,件事影響只係輕微

大宅

我識有個家長的小朋友, 在萊恩讀咗一年, 因經濟問題, 第二年轉咗去信義, 居然可以考到第一. 到現在孩子已大了, 在天水圍讀了中學. 仍覺得當年讀萊恩是冇選錯的. 因佢英文程度喺元朗區算係好top. 可能家長會話其他學校都可以教到咁top嘅小朋友, 又可能有啲唔想迫得小朋友太緊. 這都是大家各有觀點吧. 事實讀得好唔好, 得看小朋友的天份及家長的支持.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cwyoyo 於 10-10-10 12:57 發表
我識有個家長的小朋友, 在萊恩讀咗一年, 因經濟問題, 第二年轉咗去信義, 居然可以考到第一. 到現在孩子已大了, 在天水圍讀了中學. 仍覺得當年讀萊恩是冇選錯的. 因佢英文程度喺元朗區算係好top. 可能家長會話其他學 ...

你打算幫小朋友報國際上午定下午?

複式洋房

有幾個Post都講萊恩, 不如集中一齊講

複式洋房

我相信好多想報國際班媽咪同我一樣, 元朗得萊恩, 英藝同德怡可揀, 我住近萊恩, 本來想報萊恩雙語班, 因為國際班同雙語班分別係1.5hr無外藉老師在課室。

但自從發生York事件後, 再加上家長會後, 可能會從新考濾(50/50), 溤太果日講D野可能好動聽, 但我發覺佢係到洗腦, 靜係想我地接收佢D message only
. 我係12:00果場, 有冇其他家長有同感?

禁止發言

首頁

尾頁

跳至