跳至

首頁

尾頁

大宅

今日阿b哭了, 個心好痛, 好想哭. 跟住又會諗許多野, 又谷奶, c6又出差,的護士話生完之後幾日會容易有情緒問題. 都唔知點. 好似對人有許多不滿.

大宅

我o個陣o係e院都係咁呀,初時都好地地,但慢慢開始見到baby有少少問題都好擔心,就算自己心裡面知道唔係咩大件事都好,夜晚都係忍唔住喊,加上開刀又住得耐D,BABY無咩特別問題都好擔心佢唔可以同我一齊出院,個心好急好想快D帶亞B走,於是又喊..
其實我地做MAMA嘅都知道依個係一個過度期,但好多時真係控制唔到,o個陣我就盡量控制住自己,慢慢扭轉自己嘅心態,多d唸開心嘅野,等自己多d感受到有左亞b之後係幾好幾開心..都ok咖,你都試下..或者多d上唻同大家傾下計,大家都係9月mama..有時會比家人更了解自己..傾完會舒服好多咖..^^

複式洋房

SUPPORT ~ SUPPORT~

洋房

我都係咁...出院之後日日喊,我bb黃疸仲未退我好擔心...食奶胃口又差左,同奶奶d關係又好似差左(自從生左小b後),我真係日日都好唔開心,日日都喊,有時真係好想死左佢算(但自己又唔會咁做),唉...總之我都好唔開心!!!!

大宅

BK Milk勳章

ME THREE LA....

因為我都係開刀, 成日覺得自己好無用...照顧唔到亞B, 攪到亞B而家唔係好肯飲奶. 再+上屋企人既煩功, 返到屋企咁多日都偷偷地喊左出黎.

男爵府

我都係一樣,我阿b兩個幾星期大,0係醫院住既兩晚都無咩野,但返到屋企要自己湊佢就覺得好大壓力。尤其初初餵人奶餵得唔好,奶奶日日又上黎,老公又要返工,最慘既係自己第一日0係屋企就收到衛生署電話,話阿b甲狀腺指數有偏差,要1星期後再驗血,萬一真係有問題就要食成世藥,如果唔係就會影響發育同智力。呢個消息對我黎講簡直係晴天霹靂,呢個幾星期真係好似癲左咁係咁喊,好彩而家證實左佢冇事先冇咁唔開心,但係剛剛都有對住老公喊,因為幾日假期過左,明天佢要返工,又得返自己湊阿b,諗起又想喊。

複式洋房

加油加油, 我今日都有啲唔開心, 俾老公攬返一陣先好啲, 明天老公又要返工啦, 真係好唔捨得, 因為佢返工好早,放工好遲。

男爵府

ERROR

男爵府

我老公都係好早就要返工,我都係好唔捨得,有佢0係度係好有安全感,佢聽朝走既時候我實喊,因為又要等10幾個鐘先可以見到佢,好慘﹗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我一直都無乜野,但呢幾日真係痴線!大女又病,小b得果3星期人仔發高燒。好彩老公一直陪住我。

複式洋房

我反而唔係擔心bb 而唔開心, 係因為身邊的人太煩太多意見了, 個個係咁教我點揍bb, 講佢以前點點點咁, 好似迫我去跟佢o個套咁...真差唔多日日都喊...

男爵府

如果真係日日都喊唔開心,你地快d去健康院同姑娘講,佢地會安排專科姑娘 (心理) ,我大肚時就係因為情緒波動得好勁,成日都發脾氣打阿仔,產前檢查時同娘姑講咁佢地好快就安排我見專科姑娘,之後見咗幾次情緒真係好番好多.到我生完個日,專科姑娘都有黎探我問我生完情緒點樣,之後上個星期二再去健康院再見多一次無事可以close file.
唔係嚇你地,我有個親戚就係生完之後有產後抑鬱然後有精神病,今年跳樓自殺. 所以唔好自己收收埋埋有野就要講出來,最好就係搵專業既人傾吓.

複式洋房

我就冇咩野,生完都幾開心既....亞b 算好乖,生完奶奶黎左我家住,本來我以為佢陪我坐埋月就走,點知,我聽佢d 口吻好似話我返工會睇住工人同bb....即刻有d 唔開心,本來2公婆,e+多個工人,又多個小朋友,仲要多個奶奶,我真係唔想.....

陣中黎就好,始終相見好,同住難..... >.<

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 4# 我愛Corina 的文章

細仔點呀,發高燒?!
爆愛車縫作

別墅

我一生完仲喺醫院時已經好唔掂, 勁唔想留喺醫院, 對住老公同阿媽喊話想出院, 最終我只係住咗1晚醫院就走咗! 返到屋企個心都係屈住, 有晚就對住老公勁喊, 但又唔知為乜喊喎, 喊完就舒服好多, 1個星期後就無事了!

大宅

原帖由 衝勁BB 於 10-10-3 18:41 發表
我老公都係好早就要返工,我都係好唔捨得,有佢0係度係好有安全感,佢聽朝走既時候我實喊,因為又要等10幾個鐘先可以見到佢,好慘﹗

好應同呀!!老公o係到真係好重要,有時mami o係到,老公出去一陣都好似無左安全感咁,佢一返唻就會覺得鬆左一口氣咁,有時99唻到老公唔o係屋企真係會好唔開心,搞到自己又好想喊..

複式洋房

我生咗一個月la,但都係隔幾日就有野唔開心喊。好想有老公支持下,但佢就連自己都處理唔到,佢情緒低落,take care 唔倒我,反而要我擔心埋佢。
99同姑姐都會黎照顧下我同bb,但夜晚同早上都要獨自面對,我好怕d喊聲,好多時點氹bb都係喊,精神困擾,依家經常餵奶時候我就緊張到肚痛。
十個星期後仲未諗好點揍b,放係99度唔捨得,好似無左個女gum,驚阿女第日唔要媽咪(姑姐叫我唔好亂諗野)。不過都無其他辦法,我唔想99過來同我地住,但又無能力係附近買多個單位俾99地住。
總之好煩,老公share唔到,所以都頂唔順要上來發洩下。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 蜜棗 於 10-10-4 06:44 發表
細仔點呀,發高燒?!

係呀 仲未好返...而家仲係醫院,塞葯時就退燒...過左葯又黎....D REPORTS未出....勁擔心...

好彩老公handle得到,佢留係醫院陪bb,我夜晚係屋企訓....

唉~都無聽過咁細個bb會發燒.....醫生話可能係家姐passed d virus比佢..因為亞女前幾日有發燒同嘔....而家亞女又勁'o爹'.....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大家加油呀~~~我一生完就開始心裹好驚....但係又唔知驚乜....好唔開心,但我知道生完會係咁.....可以覺得無乜安全感...

男爵府

我今朝都有喊,因為阿b有時扭計好難湊,工人又唔聽話,話佢佢就黑面,又唔敢太惡話佢,驚我地唔0係度時佢對阿b唔好,所以今朝老公出門口時都有對住佢喊。

首頁

尾頁

跳至