跳至

首頁

尾頁

大宅

Same. Hubby leaves home early but comes back late. Feel frustrated and lonely when he is not here. Cried everyday.

原帖由 衝勁BB 於 10-10-3 18:41 發表
我老公都係好早就要返工,我都係好唔捨得,有佢0係度係好有安全感,佢聽朝走既時候我實喊,因為又要等10幾個鐘先可以見到佢,好慘﹗

複式洋房

原帖由 toro8500 於 10-10-4 14:28 發表
我就冇咩野,生完都幾開心既....亞b 算好乖,生完奶奶黎左我家住,本來我以為佢陪我坐埋月就走,點知,我聽佢d 口吻好似話我返工會睇住工人同bb....即刻有d 唔開心,本來2公婆,e+多個工人,又多個小朋友,仲要多個奶奶,我真 ...

以為陪埋我坐月,仲有幾日咋,佢今日返左屋企拎埋對拖鞋黎..仲買多個潄口樽,牙刷....

我同老公講過...佢話佢亞媽老,我地E+有工人可以照顧埋佢,同埋奶奶都八十幾歲都想成日見到個孫,我理解的,但我真係唔鐘意屋企多個人LOR,我餵人奶比BB,BB食完喊又話我唔夠人奶....跟本BB 扭計之MA ....間中黎我OK,但佢似乎唔多想走...佢冇位訓又要訓廳...有時BB 半夜喊我想出廳又怕嘈住佢....點算 >.<

複式洋房

原帖由 toro8500 於 10-10-6 18:32 發表

以為陪埋我坐月,仲有幾日咋,佢今日返左屋企拎埋對拖鞋黎..仲買多個潄口樽,牙刷....
我既情況同你一樣,本來以為佢幾個月就走,點知佢同人講會住一年半載…
我頂唔順同左佢講,話其實我坐完月都ok, 唔洗住向度!

我同老公講過...佢話佢亞媽老,我地E+有工人可以照顧埋佢,同埋奶奶都八十幾歲都想成日見到個孫,我理解的,但我真係唔鐘意屋企多 ...

複式洋房

我既情況同你一樣,本來以為佢幾個月就走,點知佢同人講會住一年半載…

男爵府

我奶奶都日日上黎,雖然唔係0係度住,但係我都覺得好煩。一上黎就聲大大,嘈住阿b訓覺,又成日同個工人0係度傾計,又要個工人睇住佢點樣整餸,等個工人睇唔到阿b,唔問我地就帶人上黎睇阿b,好似自己屋企咁,我今日都同老公講叫佢唔好再日日上黎。

男爵府

過左一個禮拜,你地仲有冇咁開心?我都仲有,特別係昨日,一諗起老公第二日要返工就即刻喊,所以老公昨日都叫工人唔好放假,同我出去行下,但係出街又掛住阿b。我好多朋友都話返左工就會冇事,因為有另外既事忙,所以我都希望快d返工,有第二樣野寄託,唔駛好似而家咁緊張同擔心。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唉! 原來咁多人都有產後情緒困擾, 我自己較好彩, 最難捱既時間已經過去, 阿b仲有2日就滿月, 我最難捱同喊得最多係頭2個星期, 第1個星期就因為自己突然尿道炎加上阿仔面黃返左去醫院住一晚, 因為尿道炎要食好重既消炎藥醫生叫我唔好俾人奶, 自己覺得好無奈, 我地本身住奶奶屋企, 但奶奶同老爺係漁民, 佢地唔會成日o係屋企住, 但因為我坐月, 佢就返左黎, 但照顧唔到我幾多囉, 成日一聽到阿仔喊, 佢就走去我房, 我叫返佢轉頭唔使咁緊張, 我o係房會睇住佢嫁啦, 搞到我都好大壓力, 成日話我做咩bb喊唔抱起bb,咁我唔通抱住佢去閞奶 仲要有日無啦啦有3個大陸親戚講都唔講就黎我地度住, 話要住2晚, 我果日即刻黑哂面, 俾面色佢地睇, 我知咁樣好無禮貌, 但我真係控制唔到囉, 佢地第2日即走p: 咁本身我地屋企有個工人照顧緊一個90幾歲既老人家, 個老人家身體好好, 曉行曉走, 工人平時只係煮下飯同幫佢沖涼, 原本諗住個工人湊埋阿b應該無問題, 但一返黎叫佢幫bb沖涼, 佢就話佢咁細個唔敢沖喎(佢自己有2個仔, 之前仲o係上手僱主湊過一個), 搞到我對佢無哂信心, 我喊左2個星期, 原本諗住個工人出年11月完約唔續, 我阿媽就唔做份工幫我湊, 我媽媽見我果排日日喊就話過左年唔做幫我湊, 我心情先好返, 同埋好彩我老公見我日日喊都儘量請假陪我

希望大家有咩問題都要同大家既另一半講, 真係唔好收埋o係心, 講出黎好好多嫁, 希望大家既問題都可以好日解決

複式洋房

我BB之前在健康院睇黃,醫生問我有無唔開心或者喊 ,我話有啊! 佢問我點解?
我話餵奶好大壓力, 又驚佢唔夠奶繼續面黃,
佢聽到我咁講,即刻話: "咁餵下就算啦,食下奶粉咁啦, 唔洗比咁大壓力自己"
我即刻心情好好多了.

大宅

我本身已經好眼淺, 生完之後勁易喊。

在醫院落得床去睇阿B, 咁啱見到佢喊, 我都即刻忍唔住, 其實唔知喊咩, 感動啩。醫院送左本BB album, 姑娘幫BB影左好多相, 一打開, 見到BB, 又喊。

返到屋企, 仲恐怖, 日日喊咁濟 (因為一D屋企既問題), 老公出trip又喊, 喊到唔知係真, 定係心理作用, 已經睇唔清楚電視字幕 (近視深左? 定隻眼真係會朦?)

複式洋房

餵人奶, 加上其他人既壓力, 真係好易唔開心啊!不過真係最壞既時期已經過左, 希望在明天啦!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 TigerBCheung 於 10-10-11 14:40 發表
我本身已經好眼淺, 生完之後勁易喊。

在醫院落得床去睇阿B, 咁啱見到佢喊, 我都即刻忍唔住, 其實唔知喊咩, 感動啩。醫院送左本BB album, 姑娘幫BB影左好多相, 一打開, 見到BB, 又喊。

返到屋企, 仲恐怖, 日日喊咁 ...

我阿媽話坐月唔好喊, 會喊到盲喎

侯爵府

嘩 你 同 我 的 心 聲 1 樣 ....她 日 日 自 出 自 入....一上黎就聲大大, 仲 之 就 係 超 討 厭

原帖由 衝勁BB 於 10-10-7 16:41 發表
我奶奶都日日上黎,雖然唔係0係度住,但係我都覺得好煩。一上黎就聲大大,嘈住阿b訓覺,又成日同個工人0係度傾計,又要個工人睇住佢點樣整餸,等個工人睇唔到阿b,唔問我地就帶人上黎睇阿b,好似自己屋企咁,我今日都同老公講叫佢唔好 ...

男爵府

陪月勳章

心情突然低落係好正常架, 因為胎盤攞左出嚟, 荷爾蒙突然失平衡, 情緒會好波動

複式洋房

原帖由 lazybabe 於 10-10-7 12:03 發表

咁佢有咩野反應呀,如果我一出聲就做左衰人...

其實我有講過,我話隔個星期睇吓孫仔都好丫,佢話反正得閒.... >.<

唉,我仲有咩野好講woo~~勁down,想同老公講但真係怕佢難做.....

大宅

原帖由 shirleyleung15 於 10-10-11 15:57 發表

我阿媽話坐月唔好喊, 會喊到盲喎

頭一星期我喊左幾次﹐我阿媽又係咁講~~

男爵府

我阿b聽日就滿月啦,我老公都知我唔開心,所以忍埋佢呢兩日,就叫佢唔好再上黎。

大宅

未生之前, 好似對bb無感覺. 生完之後, bb 一喊, 個心好痛, 出街都會諗住bb, 擔心佢有事, 講真,有時真係唔想帶佢來這個世界, 覺得佢痛苦, 我寧願自己痛苦. 對c6 的感覺反而無對bb那麼強烈. 有時真係覺得這種感覺實在太辛苦.
原帖由 衝勁BB 於 10-10-14 09:49 發表
我阿b聽日就滿月啦,我老公都知我開心,所以忍埋佢呢兩日,就叫佢唔好再上黎。

男爵府

我之前都有呢種感覺,因為坐月實在太辛苦,驚佢病、唔識湊、半夜要起身,冇晒私人時間,我會諗如果當初唔決定生bb,而家既生活就會好似以前咁自由自在,而家係有多件事掛心,生完之後又成日喊,佢扭計又唔知佢做乜。不過而家可能開始麻木啦(阿b都唔係好難揍)、又或者係產假已經放左一半、就黎返工,所以冇咁唔開心,同埋我相信最難捱既時候已經過去-之前阿b話佢甲狀腺指數有偏差,要再驗血,如果有事要食一世藥,好彩而家冇事),所以阿b身體健康最緊要,加油呀﹗

男爵府

今日又係星期一啦,我老公同左我奶奶講,叫佢駛再上黎啦,話我想自己買餸,冇佢上黎,壓力會細左,不過今朝老公出門口都仲有唔開心。加上呢幾日乳腺炎,奶量少左,都唔知點樣可以多返D奶,好煩惱。你地又點呀?

首頁

尾頁

跳至