跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

今日無去, 想問下今日開放日感覺如何?

複式洋房

OPEN DAY個日我有去到呀!上午十點就去到,入去每個課室都行左一趙,每個課室都有一個主題,我大約行左6個課室,感覺比我係校舍幾舊!門面看起來還OK,但入面就有少少暗!特別係操場,因為操場係粉嶺中心屋苑入面個天井位!以我所見應該係被車場包圍!即係操場係地下,二樓應該係停車場!包圍成個操場!

每個課室都有一個主題,都有MISS係度介紹,感覺都幾NICE!好主動走過黎同阿囝玩!阿囝都OK,無咩點喊!(唔似返PLAYGROUP咁!WAKAKAA…)

大約留左四十五分鐘我就走啦!因為阿仔仲細唔太識玩!其實我住左粉嶺唔係好耐,所以唔知嘉德麗係粉嶺開左幾耐…正如我係0909BABY FORUM度留言,我只報左三間,嘉德麗﹑安基司﹑好時光!全部都係FANLING,因為阿仔細,返N班唔想去到上水咁遠,亦唔想搭校車,所以只FOCUS係FANLING,最初亦只報嘉德麗同好時光,係後來見到BK話最好報多幾間,先報埋安基司,但係我可以講,去完安基司報名後,我都好想阿仔入到,因為校舍好新,而且好開揚,好COLORFUL!我係大人見到都開心!雖然遠,但係都感覺唔錯!
至於老師方面,其實我覺得間間老師都有細心有唔細心,所以好難因為老師方面而去選!

複式洋房

…仲有呀!阿仔上午去完OPEN DAY,本來下午要返PLAYGROUP,但係發燒!所以無返到!但我相信唔關OPEN DAY事!或者佢太興奮掛!HAAAA

別墅

我地都有去! 係呀,每個課室都有主題,好似花咗好多時間準備... 逗留1hr,大部份時間同呀仔係操場玩-佢好鍾意揸d車車唔捨得走!, 我們只參加一節英文活動/唱abc歌 ).我覺得比較悶但係呀仔一d都唔驚仲一路坐一路跟住音樂搖搖下

同校長傾談其間,突然有位家長搭訕-原來我仲遇番個中學同學!

原帖由 karih 於 10-10-2 22:40 發表
今日無去, 想問下今日開放日感覺如何?

大宅

醒目開學勳章

原帖由 msmimikat 於 10-10-5 15:58 發表
OPEN DAY個日我有去到呀!上午十點就去到,入去每個課室都行左一趙,每個課室都有一個主題,我大約行左6個課室,感覺比我係校舍幾舊!門面看起來還OK,但入面就有少少暗!特別係操場,因為操場係粉嶺中心屋苑入面個天井位!以我所見應該 ...

粉嶺嘉德麗都開左好多年, 之前是在碧湖2/F商場入面, 今年才搬到粉嶺中心...所以你果日去到是新的校舍黎架. 原來你有報安基司呀, 派表當日要好早去排隊囉? 我見過d相校舍真係好靚.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 msmimikat 於 10-10-5 16:00 發表
…仲有呀!阿仔上午去完OPEN DAY,本來下午要返PLAYGROUP,但係發燒!所以無返到!但我相信唔關OPEN DAY事!或者佢太興奮掛!HAAAA

係唔係打左一歲針的反應呀? 有d bb在打左之後7-12日內會有發燒的反應架.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 rachelkwan 於 10-10-6 14:10 發表
我地都有去! 係呀,每個課室都有主題,好似花咗好多時間準備... 逗留1hr,大部份時間同呀仔係操場玩-佢好鍾意揸d車車唔捨得走!, 我們只參加一節英文活動/唱abc歌 ).我覺得比較悶但係呀仔一d都唔驚仲一路坐一路跟住音樂 ...

你的收獲仲大! 可以撞番個中學同學, 大家可以交流湊仔經啦.

複式洋房

咁真係睇唔出原來嘉德麗呢間係新校舍喎!可能燈光問題啦!個日我去到覺得好暗同埋有D殘舊FEEL,但比起好時光,嘉德麗乾淨過好時光!

至於安基司報名係18/9第一日派表,因要返工我無去到攞,但係最尾派表個日我就去左佢地學校攞表即場填埋交FORM,聽聞佢地係根據張FORM既編號而去安排面試,好似先到先得咁既型式!所以我都擔心緊!咁你有無報安基司呀?

我今日先同仔仔打一歲針,希望佢無發燒星期六可以返PLAYGROUP啦!

別墅

YES ah, 交流湊仔經! 諗住約埋playdate 等d 細路玩呀

原帖由 karih 於 10-10-6 22:54 發表

你的收獲仲大! 可以撞番個中學同學, 大家可以交流湊仔經啦.

別墅

行入嘉德麗的確有d暗! 我個人懷疑可能係因為左邊室外操場太光,相對走廊好似比較暗 但如果你行入課室就會覺得ok!
我都入過去好時光,我就唔太prefer個open layout.. 安基司係新校一定最光鮮但我無報到聽有個BK媽咪傳聞學校行政比較亂喎唔知真唔真..

原帖由 msmimikat 於 10-10-7 00:12 發表
咁真係睇唔出原來嘉德麗呢間係新校舍喎!可能燈光問題啦!個日我去到覺得好暗同埋有D殘舊FEEL,但比起好時光,嘉德麗乾淨過好時光!

至於安基司報名係18/9第一日派表,因要返工我無去到攞,但係最尾派表個日我就去左佢地學校攞表 ...

複式洋房

原帖由 rachelkwan 於 10-10-7 12:22 發表
行入嘉德麗的確有d暗! 我個人懷疑可能係因為左邊室外操場太光,相對走廊好似比較暗 但如果你行入課室就會覺得ok!
我都入過去好時光,我就唔太prefer個open layout.. 安基司係新校一定最光鮮但我無報到聽有 ...

咁你有無報到嘉德麗呢?你bb幾大,因為約左嘉德麗12月去interview,而安基司仲誇張,十月尾就interview,個時我bb先得一歲個半月大!有時真係唔知佢地interview係in父母定係小朋友!好誇張囉!

大宅

同意安基司個行政好大問題, 我個仔就因為佢地既行政關係錯失而MISS左報名(安基司)

原帖由 rachelkwan 於 10-10-7 12:22 發表
我都入過去好時光,我就唔太prefer個open layout.. 安基司係新校一定最光鮮但我無報到聽有 ...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 baby_ads 於 10-10-15 12:54 發表
同意安基司個行政好大問題, 我個仔就因為佢地既行政關係錯失而MISS左報名(安基司)

發生咩事呀?

大宅

事原係咁既, 我由8月開始打去fanling問佢幾時派form報名, 8月時同我講未知maybe9月, 10月, 咁好啦! 我9月頭再打去問, 佢地同我講9月尾, 我都穩陣ga la, 過多兩日又打去問就同我講9月30, 咁我就一心等9月30去拎form啦! 點知我有個朋友同我講佢地9月18已開始派form, 果時已經二十幾號, 我就即call佢地啦! 點知d form已經派晒, 我同佢講點解你地又同我講9月尾, 我第二次打去就話9月30, 你地d野好一時一樣, 攪到d家長都唔知信你地邊個講先岩, 答電話既又唔清唔楚, 後來有朋友同我請佢地d行政好鬼亂, 我真係深深體會到.

嘉德麗我個小朋友都報左, open day都有去, 10月30 in啦!

原帖由 karih 於 10-10-15 18:58 發表

發生咩事呀?

大宅

醒目開學勳章

原帖由 baby_ads 於 10-10-15 19:15 發表
事原係咁既, 我由8月開始打去fanling問佢幾時派form報名, 8月時同我講未知maybe9月, 10月, 咁好啦! 我9月頭再打去問, 佢地同我講9月尾, 我都穩陣ga la, 過多兩日又打去問就同我講9月30, 咁我就一心等9月30去拎form啦 ...

今年miss左, 或者可以出年報k1時再報安基司既, 不過佢真係好受家長們歡迎. 唔好激氣啦, 可能嘉德麗或你其他報讀的學校更適合你小朋友呢.

嘉德麗你10月30日就要面試, 咁早既...我個b係9月出世, 安排在12月頭先面試呀.

複式洋房

KARIH,今日收到好時光面試信,10月30日下午in!你收到未呀?

阿仔同一日上午要去安基司度in!個日schedule好密呀!跟住in完兩間又要返playgroup!我怕阿仔個日又喊爆呀!hahaaa

大宅

醒目開學勳章

原帖由 msmimikat 於 10-10-17 00:43 發表
KARIH,今日收到好時光面試信,10月30日下午in!你收到未呀?

阿仔同一日上午要去安基司度in!個日schedule好密呀!跟住in完兩間又要返playgroup!我怕阿仔個日又喊爆呀!hahaaa ...

我都有收到, 不過佢漏左面試時間, 所以我要星期一打去問下. 希望可以安排到上午, 咁下午可以俾阿囡訓覺覺之後先去playgroup.

你地當日的schedule都幾趕wor...囝囝一定好攰. 或者你到時睇下情況點, 如果囝囝in完兩間之後太攰, 咁就playgroup請一次假俾佢抖抖. btw, 安基司會唔會即時confirm話收架? 如果佢當日收左你囝囝, 咁你仲會唔會in 埋其餘的n1?

我無報安基司, 但其餘兩間我地都可以交流下wor...我地兩個都係細b, 如果係大仔又同一時間報哂果三間(安, 嘉, 好), 一日走三場仲辛苦呀.

洋房

我报了嘉德利同安基司,嘉德利都是12月in,安基司就是30/10in。 大家多交流了。

大宅

嘉德麗好似都OK

侯爵府

好媽媽勳章

甘有冇人知 好時光 / 加得lai 攪ke weekday pg, pls share any comment thx
原帖由 momome 於 10-10-27 07:09 發表
嘉德麗好似都OK

首頁

尾頁

跳至