家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

我早前屋企果熱水爐壞左...
佢壞之前好奇怪....唔洗開爐都會有熱水出.....
由於熱水不多....我諗係因為開左冷氣令D喉熱掛.....

好了...終於壞了....

3日前我換了新的熱水爐....
但情況一樣...我都無開爐...但都有熱水...仲要係好熱果隻...(所以我肯定唔係冷氣機果D熱)....

P.S>我的熱水爐都係低壓儲水式....

我應該點做..同埋有無人知點解呢???

我真係好怕佢會(流)電呀

大宅

"儲水式" -- Electric heater ?
heated water and stored into the tank.... normal.

You can try - switch off the heater, and turn on Hot water.... does it always have hot water over 5min. ?

別墅

我已經關了機(即係好似燈制果個開關制)...連爐身的開關也關了...
但同樣有熱水出...熱到出煙果隻.....

真係摸不著頭腦........

大宅

未關機時是一路煲緊.....關機停左煲,但爐內仍有熱水.....一日後..d水都好熱

如不放心...你關機後,只開熱水...放到出凍水後......等一日...睇下會唔會無開,但仍有熱水出......

別墅

真係多謝你的幫忙....
好...我依家就關機...之後放晒D熱水....明天再開來看看~

明天再來報告

男爵府

可以教下我點用電熱水爐(最近新搬入), 應該開爐身的開關掣先 OR 開好似燈制果個開關制先 ?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇分別, 一般用慣係只用門外既開關, 唔會去攪爐身既開關.

門外掣係控制電源, 一關就由掣至爐都冇電, 爐身掣控制電源同水溫, 你關爐亦會改左水溫, 下次又要再較過, 所以一般set 左就唔會郁.

原帖由 小企 於 10-10-4 13:53 發表
可以教下我點用電熱水爐(最近新搬入), 應該開爐身的開關掣先 OR 開好似燈制果個開關制先 ?

別墅

我十號生左BB...十日後先沖涼...
但都係未開爐有熱水...好熱果隻......

我應該點做呢??????????

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 manpolover 於 10-10-21 14:46 發表
我十號生左BB...十日後先沖涼...
但都係未開爐有熱水...好熱果隻......

我應該點做呢??????????

您的熱水爐是新買的,應該有保養,立即找保養檢查~
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你點會生完BB 十日至沖涼哎.成個身咪好多塵.你仲信生完BB一個月至沖涼,洗頭...

首頁

尾頁

跳至