自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好down, 唉,文又唔得,武又唔得.
想呻下...
每次叫小朋友試下呢樣果樣,eg 食物又好, 運動又好, 他都沒信心, 唔去試, 見到人地的小朋友 ..... 唉! 真是很down!

子爵府

<天生我才必有用>
原帖由 aeiou_drm 於 10-10-4 12:15 發表
想呻下...
每次叫小朋友試下呢樣果樣,eg 食物又好, 運動又好, 他都沒信心, 唔去試, 見到人地的小朋友 ..... 唉! 真是很down! ...

珍珠宮

鼓勵 ~ 讚賞 ~ 再鼓勵 ~ 會產生自信 ~ 有動力去試新事物

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你自己都無信心 , 個小朋友好受你影響

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

唔係人人一生出來就樣樣叻,
一定要不斷鼓勵, 不斷嘗試,
做父母的要以身作則,
有積極同正面的思維

另外, 一個人的價值, 不在於佢讀書有幾叻, 出來做野搵幾多 $$$, 社會地位有幾高 !!!
有時, 健健康康, 品格良好, 比其他都重要 !

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多讚賞…會增加佢嘅自信心,每個人都會有佢嘅專長,只係你未發掘倒姐…唔好咁灰…加油啦!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

幾歲ar?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 aeiou_drm 於 10-10-4 12:15 發表
想呻下...
每次叫小朋友試下呢樣果樣,eg 食物又好, 運動又好, 他都沒信心, 唔去試, 見到人地的小朋友 ..... 唉! 真是很down! ...

我以為你講緊我個女添!

每個人都實有長處既! 唔好你叫佢去試,係你問佢有乜真係自己想去試。

諗諗下,我女玩得,食得同訓得 ~ 咁你聽左我講,會唔會覺得無咁down?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

喺好幾年前,我搭的士嘅時候聽到一個電台節目,好似係許冠文做嘉賓,好多聽眾打電話去講自己仔女D嘢…

其中一個媽媽講:‘我個仔樣樣都唔掂、書又讀唔好、又懶、又唔聽話,覺得好傷心!’
許冠文問佢:‘你個仔有咩優點?’
阿媽答:‘冇’
許問:‘你個仔身體好嗎?’
阿媽答:‘身體好好,冇病冇痛、行得、食得、訓得。’
許笑言:呢D咪就係你個仔嘅優點囉!做父母嘅,仔女未出世嘅時候,你想佢點?就係想佢健健康康、快快樂樂!點解仔女大咗,我地反而要求咁多嘢?
呢番說話,發人心醒!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

想呻下...

算吧!不要計較和比較,你同小朋友都開心d!

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-10-4 13:47 發表
喺好幾年前,我搭的士嘅時候聽到一個電台節目,好似係許冠文做嘉賓,好多聽眾打電話去講自己仔女D嘢…

其中一個媽媽講:‘我個仔樣樣都唔掂、書又讀唔好、又懶、又唔聽話,覺得好傷心!’
阿媽答: ...

珍珠宮

虎到金來勳章

咁你自己又是否文滔武略出類拔箤呢?如果係的話,又難怪你會down,如果你亦只係普通人,請勿強求,慢慢去發掘吧!

大宅

環保接龍勳章

我個小朋友都係唔願試新食物咖, 努力呀, 慢慢來啦, 大些或會好些的, 放心。

伯爵府

我發掘到我個仔既優點係講大話, 講到你信以為真, 無漏洞.

但佢唔鐘意讀書, 唔鐘意任何運動, 唔鐘意食野....

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

文又唔得,武又唔得 --
呢句係我話鬧阿囡嘅口頭禪

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-10-4 13:47 發表

阿媽答: ...

身體好好,冇病冇痛、行得、食得、訓得。
當畀佢哋激到好嬲時,
諗起呢幾樣"優點",
好快下氣...

珍珠宮

原帖由 hui_bb 於 10-10-4 14:18 發表
我發掘到我個仔既優點係講大話, 講到你信以為真, 無漏洞.

但佢唔鐘意讀書, 唔鐘意任何運動, 唔鐘意食野....
你知唔知呢種說服能力好重要,分分鐘靠呢樣搵大錢架!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

珍珠宮

原帖由 SARIDON 於 10-10-4 13:56 發表
咁你自己又是否文滔武略出類拔箤呢?如果係的話,又難怪你會down,如果你亦只係普通人,請勿強求,慢慢去發掘吧!
我覺得都係架!而且,請撫心自問自己花左幾多心機教佢,所教既內容同方法係咪好掂,而佢吸收唔到?定還是自己都未可以做到教得好好先?

早幾日個朋友講開教仔,我話要教下細路哥common sense,考小學會問,跟手佢居然問我有冇past paper,去邊間報名學,我o晒嘴,呢d野當然係老豆老母做架啦,點可以假手於人!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友提唔起興趣可能要學既野佢真係唔鐘意, 多d溝通了解下佢到底鐘意咩.

首頁

尾頁

跳至