跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 陪月勳章

話說小妹有日同朋友傾開,講起飲牛奶的問題,她建議我飲全脂奶,話第一胎飲全脂奶,仔仔皮膚白滑 ,但第二胎飲高鈣低脂奶,其他飲食習慣沒變,但皮膚明顯差很多了 。所以,我做了一個簡單的統計,問了約5位媽媽,她們bb的皮膚也是滑滑的,她們也是飲全脂奶呀,所以,我也開始轉飲全脂奶了。

大宅

我本身瘦底,我都係飲全脂奶,初時我唸住飲高鈣低脂,但老公叫我唔好喎!

大宅

我一有左都係飲全脂架,
但係之後上黎好多媽媽話因住太肥...
就轉左高奶低脂喇...
聽你咁講我都係想飲番全脂...
橫掂我都唔係肥左好多~

大宅

醫生話高鈣低脂得架喇,因為肥會肥喺媽咪身上~~

伯爵府

飲全脂奶 因為我覺得高鈣低脂好難飲(寧願飲脫脂好過)

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咩飲奶...都要睇本身有無問題先
好似我咁...有妊娠糖尿
一定要脫脂奶LAW
仲有呀....所謂的高鈣低脂奶都要睇牌子GA
有D牌子用呢個名黎呃人GA咋
可能佢GE脂肪只係比全脂奶低0.1/1%咋
咁你話...同全脂有咩分別mouth:

男爵府

原帖由 戲如人生 於 10-10-4 22:41 發表

仲有呀....所謂的高鈣低脂奶都要睇牌子GA
有D牌子用呢個名黎呃人GA咋
可能佢GE脂肪只係比全脂奶低0.1/1%咋
咁你話...同全脂有咩分別 ...

戲如人生果然好識揀喎!

其實我一向不喜歡飲奶,係為了bb才飲,加上高鈣低脂奶的鹽份較高,味道較全脂奶濃,所以咪飲高鈣低脂囉,點知比朋友一講,我也嘗試飲全脂,味道還ok。
我也有叫我妹妹飲(因我妹妹也有了bb),原來她在上一胎也是飲全脂,我妹妹及妹夫皮膚也黑底,但囡囡就白滑,更增加我飲全脂奶的動機...雖然係仔仔,但見到朋友個細仔皮膚差,將來有排煩惱,暫時身體未有異,飲得一日得一日啦!

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 freezer1 於 10-10-4 23:21 發表

戲如人生果然好識揀喎!

其實我一向不喜歡飲奶,係為了bb才飲,加上高鈣低脂奶的鹽份較高,味道較全脂奶濃,所以咪飲高鈣低脂囉,點知比朋友一講,我也嘗試飲全脂,味道還ok。
我也有叫我妹妹飲(因我妹妹也有了bb),原來她在上一胎也是飲全脂,我妹妹及妹夫皮膚也黑底,但囡囡就白滑,更增加我飲全脂奶的動機...雖然係仔仔,但見到朋友個細仔皮膚差,將來有排煩惱,暫時身體未有異,飲得一日得一日啦!

唔係我識揀呀, 係讀陪月時, MISS叫我地叫D 陀BMA或產婦飲脫脂奶話有益D...咁我地咪問...
點解唔飲高鈣低B奶LAW, MISS就話佢去過唔知中大定港大..做過研究...某牌子(唔講邊隻)....居然衰到少全脂1%定0.1%就叫低脂...我地都嘩然GA...
但MISS話, 人地無呃你喎, 係少左嘛mouth:
所以我先知有D咁GE奸商O者

仲有個問題...我好奇怪GE
點解你話高鈣低B好飲D?
按道理..應該係全脂奶好飲D喎...
因為多脂肪..自然就滑D嘛

不過家陣我有妊娠糖尿..迫住飲脫脂
....都叫入到口GE

大宅

原帖由 戲如人生 於 10-10-5 00:56 發表

唔係我識揀呀, 係讀陪月時, MISS叫我地叫D 陀BMA或產婦飲脫脂奶話有益D...咁我地咪問...
點解唔飲高鈣低B奶LAW, MISS就話佢去過唔知中大定港大..做過研究...某牌子(唔講邊隻)....居然衰到少全脂1%定0.1%就叫低脂... ...

我都飲脫脂奶喎!
全脂好d咩?
2011 新手媽媽^^
hello!我係201101王小b^^
12w1 彈o下彈o下 訓覺豬@@ 30w2  嘴仔勁似爸爸
16w1 又係訓覺豬><
17w2 吮吮食指  好鬼Q^^
20w4 郁手踢腳冇時停 原來係百厭仔><
28w1 原來係肥b= =

大宅

我本身巳係肥底, 飲脫脂奶咋

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我飲全脂因為我太瘦!

侯爵府

第一句已經講好脫脂奶好d...
你仲要問mouth:
你係咪同花花b一樣有閱讀困難症呀
原帖由 lovebaby2011 於 10-10-5 09:15 發表

我都飲脫脂奶喎!
全脂好d咩?

大宅

畀面勳章

我飲唔到低脂or脫脂奶........覺得味道爭d
所以一直都飲新鮮全脂奶

男爵府

我不愛飲奶是因為無味呀... ,加上全脂的口感滑d我試不出來,所以我以前飲高鈣低脂囉!其實,營養師也建議6歲過後,為了健康應避免飲用全脂,以防慢性病。

侯爵府

其實係GA...你諗下...每日煮餸實有油啦
好多野都已經有油/脂肪...仲飲全脂奶
真係D慢性病慢慢走出黎GAmouth:
原帖由 freezer1 於 10-10-5 22:54 發表
我不愛飲奶是因為無味呀... ,加上全脂的口感滑d我試不出來,所以我以前飲高鈣低脂囉!其實,營養師也建議6歲過後,為了健康應避免飲用全脂,以防慢性病。 ...

大宅

我都係血糖過高, 醫生話飲高鈣脫脂都好夠, 同間唔中食下芝士, 全脂飲肥人呀

別墅

我間唔時都飲鈣x寶. 因為唔係好甜.

大宅

原帖由 戲如人生 於 10-10-5 11:31 發表
第一句已經講好脫脂奶好d...
你仲要問mouth:mouth:" />
你係咪同花花b一樣有閱讀困難症呀

樓主係話全脂阿b生出來皮膚白d靚d呀!
我夠知脫脂健康d好d o拉!
不過我又唔太肥!如果飲全脂bb靚d!我咪轉飲囉!
2011 新手媽媽^^
12w1 彈o下彈o下 訓覺豬@@ 30w2  嘴仔勁似爸爸

侯爵府

要健康定白滑
自己揀
原帖由 lovebaby2011 於 10-10-6 12:35 發表

樓主係話全脂阿b生出來皮膚白d靚d呀!
我夠知脫脂健康d好d o拉!
不過我又唔太肥!如果飲全脂bb靚d!我咪轉飲囉!

大宅

原帖由 戲如人生 於 10-10-6 13:53 發表
要健康定白滑
自己揀

我問過家姐!佢話佢個大b係飲全脂!真係白過細b!
佢提議我格住飲!1日全脂1日高鈣脫脂!
等我做白老鼠試o下先:;pppp:
2011 新手媽媽^^

首頁

尾頁

跳至